ΤΟΠΙΚΑ

Στο περίμενε… ένα χρόνο ~ Ιδιώτες για έργα στο δημόσιο

στο-περίμενε-ένα-χρόνο-ιδιώτες-για-έ-101786

Διαμαρτυρίες επαγγελματιών στην ΟΕΒΕΜ

Εκτέλεσαν κανονικά τις εργασίες που ανέλαβαν μετά από διαγωνισμό, εξέδωσαν τα τιμολόγια, επισύναψαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για το φάκελο των έργων τους, όμως ένα χρόνο μετά παραμένουν απλήρωτοι.

Στον έβδομο χρόνο της οικονομικής κρίσης δέκα επαγγελματίες διαμαρτυρήθηκαν στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Μαγνησίας ότι λόγω της γραφειοκρατίας έξι ή οκτώ μήνες μετά, ακόμη και έναν ολόκληρο χρόνο -κατά περίπτωση- από τη στιγμή που ολοκλήρωσαν τα έργα, περιμένουν να δουν το χρώμα του χρήματος.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων, Τρύφωνας Πλαστάρας, είπε πως πρόκειται για επιχειρήσεις της Μαγνησίας, του μεταποιητικού τομέα και της παροχής υπηρεσιών, οι οποίες βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική θέση για να επιβαρύνονται περαιτέρω και με τις οφειλές του Δημοσίου.

Οι διαγωνισμοί στους οποίους πήραν μέρος, πρόσθεσε ο ίδιος, ανέγραφαν κατηγορηματικά ότι η πληρωμή τους θα γίνονταν εντός 60 ημερών, κάτι που όχι μόνο δεν ακολουθήθηκε, αλλά μετρά και αρκετούς μήνες καθυστέρησης, αν υπολογίσει κανείς ότι ορισμένα από τα έργα ή τις παροχές υπηρεσιών περαιώθηκαν ακόμη και στις αρχές του 2015.

Οι απαντήσεις που λαμβάνουν οι επαγγελματίες από τους δήμους ή τα Νομικά Πρόσωπα, στα οποία απευθύνονται για να ενημερωθούν τι μέλλει γενέσθαι με τις πληρωμές τους είναι ότι τα εντάλματα βρίσκονται στον Επίτροπο, αν και σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει καμία απολύτως εκκρεμότητα εκεί.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι, όπως είπε ο κ. Πλαστάρας, οι επιταγές που έχουν κόψει οι προμηθευτές να μην καλύπτονται και πληρωμές προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία να μην καταβάλλονται.

Η Ομοσπονδία ζητά από τους αρμόδιους να επισπεύσουν τις διαδικασίες και να δώσουν προτεραιότητα στον ιδιωτικό τομέα. «Δεν μπορεί το Δημόσιο να παρεμποδίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί αναφέρουν κατηγορηματικά σύμφωνα και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία ότι οι πληρωμές θα γίνονται εντός δύο μηνών όπως προβλέπει το σχετικό άρθρο του Ενιαίου Κανονισμού Προμηθειών Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η αγορά κινείται απολύτως τοις μετρητοίς, οι δε προμήθειες των Τραπεζών επιβαρύνουν πρόσθετα το κόστος και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές μόνο εμπόδια φέρνουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία και πνίγουν ακόμη περισσότερο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν κάνει συγκεκριμένο σχεδιασμό και δυστυχώς βγαίνουν εκτός προγράμματος και μάλιστα σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την ύπαρξή τους», κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου