ΤΟΠΙΚΑ

Ανθισαν πρώιμα οι αμυγδαλιές

ανθισαν-πρώιμα-οι-αμυγδαλιές-105137

Δαμασκηνιές και τζανεριές «ξεγελάστηκαν» επίσης από τις χαμηλές θερμοκρασίες

Βγήκε από το λήθαργο η αμυγδαλιά και οι ανθοί της γέμισαν λουλούδια. Οι ανοιξιάτικες θερμοκρασίες του τελευταίου διημέρου σε συνδυασμό με τις Αλκυονίδες μέρες οδήγησαν αμυγδαλιές, τζανεριές, δαμασκηνιές να ξεκινήσουν πρώιμα τον κύκλο τους. Η φύση «καλωσορίζει» την άνοιξη αν και μόλις τώρα ξεκινά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου και ένας παγετός θα κατέστρεφε ολοσχερώς την παραγωγή τους.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Το Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών Βόλου παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή το φαινόμενο της πρώιμης ανθοφορίας, η οποία συνοδεύεται και με πρωίμηση στην παραγωγή, σοδειές με υψηλότερο κέρδος, αγρότες που τρίβουν τα χέρια τους και χαμογελούν. Η γεωπόνος του Ινστιτούτου, Αναστασία Σαχίνογλου, εξηγεί ότι είναι σημαντικό να μην έχουμε από εδώ και στο εξής φαινόμενα παγετού, καθώς η παραγωγή των ανθισμένων φυτών «καίγεται», με αποτέλεσμα να καταστρέφεται ολοκληρωτικά.

Μέτρα για την προστασία από τα έντομα και τις ασθένειες υπάρχουν και λαμβάνονται. Οι αγρότες είναι πλήρως ενημερωμένοι από το Κέντρο Προστασίας Φυτών. Οταν ο χειμώνας δεν είναι μεγάλος και δριμύς, υπάρχει πιο έντονη προσβολή από τα έντονα, καθώς οι γενιές τους γίνονται περισσότερες και ο πληθυσμός του πολλαπλασιάζεται.

Οι αγρότες προστατεύουν την παραγωγή τους ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης των φυτών. Οι ψεκασμοί, ανέφερε χαρακτηριστικά η γεωπόνος, ξεκίνησαν νωρίτερα, και εκτελούνται κανονικά. Υπάρχει μεγάλη έξαρση στη Μεσογειακή μύγα, η οποία σαν παμφάγο έντομο άρχισε να χτυπά πολλά φυτά. Αρρώστιες προσβάλλουν τα φυτά, καθώς τα μικρόβια επιβιώνουν.

Ασθένειες και εχθροί απειλούν την παραγωγή. «Τα φυτά ξεγελάστηκαν και άνθισαν, ενώ δεν έχει περάσει ακόμη ο χειμώνας» είπε η ίδια.

Να επισημανθεί ότι η ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας απειλεί μόνο τους παραγωγούς των συγκεκριμένων καλλιεργειών. Φυτά που ανθίζουν αργότερα από τα προαναφερόμενα δεν κινδυνεύουν από του καιρού τα γυρίσματα. Αυτή τη στιγμή έχουν οφθαλμούς, οι οποίοι φουσκώνουν και δεν επηρεάζονται.

Η αμυγδαλιά είναι το πρώτο φυτό που ανθίζει κάθε χρόνο. Γεμίζει λουλούδια όταν σπάσει ο λήθαργος, όταν δηλαδή, η κατώτερη θερμοκρασία πιάσει την ανώτερη. Το φυτό ξεκινάει τότε τον κύκλο του. Συνήθως αυτό συμβαίνει στις αρχές Μαρτίου όταν γίνεται το πέρασμα της άνοιξης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου