ΤΟΠΙΚΑ

Καταδίκη για τη μαϊμού ληστεία χρηματαποστολής

καταδίκη-για-τη-μαϊμού-ληστεία-χρηματ-116113

Ερευνα από τα ΕΛΤΑ για την υπόθεση

Φυλάκιση 18 μηνών, με αναστολή, επέβαλε χθες το Αυτόφωρο Μονομελές Βόλου στον 51χρονο διαχειριστή εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας και τον 23χρονο υπάλληλό του για ψευδή αναφορά στις αρχές με δόλο. Η υπόθεση αφορά στη σκηνοθετημένη ληστεία την περασμένη Τετάρτη σε χρηματαποστολή ύψους 100.000 ευρώ που προορίζονταν στα ΕΛΤΑ Σούρπης. Τα ΕΛΤΑ διεξάγουν έρευνα για το τι ακριβώς συνέβη.

Η υπεξαίρεση εις βάρος εταιρείας παροχής υπηρεσιών προστασίας ποσού 100.000 ευρώ που είχε παραλάβει ο 51χρονος ως εντολοδόχος των ΕΛΤΑ αρχειοθετήθηκε από την Εισαγγελία Βόλου. Ο 51χρονος επέστρεψε το σύνολο των χρημάτων και εις βάρος του δεν υποβλήθηκε μήνυση ούτε από την άλλη εταιρεία ούτε και από τα ΕΛΤΑ. Ο τρίτος κατηγορούμενος της υπόθεσης, ο 27χρονος, αφέθηκε ελεύθερος και δεν κατηγορήθηκε ούτε για την υπόθεση της ψευδούς αναφοράς στις αρχές.

Ζήτησε συγνώμη

Συγγνώμη για τις πράξεις του ζήτησε από το Δικαστήριο ο 51χρονος διαχειριστής της εταιρείας. Απολογούμενος ισχυρίστηκε ότι τον οδήγησαν σε αυτή τη θέση για την οποία ντρέπεται, καθώς η συνεργαζόμενη εταιρεία του οφείλει 317.000 ευρώ, όπως κατέθεσε στο Δικαστήριο εξεταζόμενο ως μάρτυρας υπεράσπισης φιλικό του πρόσωπο και δεν είχε χρήματα ούτε για τους εργαζόμενούς του ούτε για το πετρέλαιο, με αποτέλεσμα να ζητάει δανεικά.

«Θόλωσε το μυαλό μου» ανέφερε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι η σκηνοθετημένη ληστεία ήταν μία πράξη απελπισίας, καθώς όπως δήλωσε νωρίτερα ο μάρτυρας υπεράσπισης η συνεργαζόμενη εταιρεία του είχε πει ότι θα του έβαζε 30.000 ευρώ σε ρευστό και 40.000 ευρώ σε επιταγή χωρίς όμως να το κάνει πράξει, ενώ ο δικηγόρος του τον είχε συμβουλεύσει να μην προσφύγει στα Δικαστήρια γιατί θα διακόπτονταν η συνεργασία.

Ο ίδιος ανέλαβε εξολοκλήρου την ευθύνη της πράξης για την οποία όπως υποστήριξε από μόνος του αποκάλυψε την αλήθεια στην Αστυνομία αργότερα.

Δήλωσε άγνοια

Ο 23χρονος υπάλληλός του 51χρονου απολογούμενος στο Δικαστήριο ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τίποτα για τη ληστεία και όταν άκουσε την ψευδή αναφορά ο προϊστάμενός του του είπε να πει κι εκείνος τα ίδια πράγματα στην Αστυνομία γιατί αλλιώς θα έχανε τη δουλειά του και θα πήγαιναν και οι δύο φυλακή.

«Δεν ήξερα τι να κάνω» ανέφερε χαρακτηριστικά και παραδέχτηκε ότι έκανε αυτό που του ζήτησε ο προϊστάμενός του γνωρίζοντας.

Νωρίτερα υποστήριξε ότι το πρωί πήγε κανονικά στη δουλειά του και αιφνιδιάστηκε όταν είδε τον προϊστάμενό του να βουτάει το σάκο με τα χρήματα και να επιστρέφει από τα ΕΛΤΑ Σούρπης.

Ρώτησε τον 51χρονο τι συνέβαινε κι εκείνος του απάντησε ότι είδε ύποπτη κίνηση έξω.

Η απόφαση

Το Δικαστήριο έκρινε ένοχους τους κατηγορουμένους σύμφωνα με το κατηγορητήριο, απέρριψε το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτιών για την περίπτωση του 51χρονου και τη σχέση εξάρτησης για τον 23χρονο και τους καταδίκασε.

Μετά το πέρας της δίκης οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η έρευνα

Ερευνα για το τι ακριβώς συνέβη με την σκηνοθετημένη ληστεία διεξάγουν τα ΕΛΤΑ.

Με εντολή της Διοίκησης στην Αθήνα Επιθεωρητής έχει αναλάβει την υπόθεση. Στο πλαίσιό της συλλέγεται κάθε χρήσιμο στοιχείο από την Αστυνομία και τα Δικαστήρια. Ανάλογα με την πορεία της θα συνταχθεί πόρισμα όπως ληφθεί η κάθε απαιτούμενη ενέργεια.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου