ΤΟΠΙΚΑ

ΟΚΑΝΑ : 40 άτομα υπό ακραία φτώχεια

οκανα-40-άτομα-υπό-ακραία-φτώχεια-119084

«Αυτή την απελπισία είναι πολύ δύσκολο να τη διαχειριστείς»

Ανεβαίνουν το γολγοθά της απεξάρτησης από την ηρωίνη και δεν έχουν ούτε ρεύμα, ούτε νερό, ούτε θέρμανση, ούτε καν μόνιμη στέγη… Τουλάχιστον 40 από τους 220 θεραπευόμενους της μονάδας του ΟΚΑΝΑ στο Βόλο βιώνουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας στον έβδομο χρόνο της οικονομικής κρίσης και δεν έχουν κανέναν για να τους συμπαρασταθεί πέραν από τους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ που πασχίζουν για να διαχειριστούν την απελπισία, όμως, οι λύσεις που μπορεί να προταθούν δεν είναι και πολλές.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Πρόκειται για νέους ανθρώπους, ηλικίας από 21 έτους μέχρι και 65 χρόνων, οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο της θεραπείας που λαμβάνουν βουπρενορφίνη. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Ελληνες, Βολιώτες, άνδρες στο 90%. «Πλήρωσαν» με τη αξιοπρεπή διαβίωσή τους τα σκάνδαλα με τα προνοιακά επιδόματα, όπως στην περίπτωση των τυφλών της Ζακύνθου, καθώς τα κριτήρια έγιναν πιο αυστηρά για να λαμβάνουν τα 200 ευρώ που έπαιρναν κάποτε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από μερικά χρόνια σε ποσοστό άνω του 50% οι θεραπευόμενοι του ΟΚΑΝΑ έπαιρναν το προνοιακό επίδομα -καθώς σε ποσοστό 70 – 80% οι χρήστες τοξικών ουσιών πάσχουν από ηπατίτιδα C- και μπορούσαν να καλύπτουν έτσι τα στοιχειώδη, ενώ σήμερα δικαιούχοι είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό, κυρίως εκείνοι που είχαν επί είκοσι – τριάντα χρόνια εξάρτηση με τα ναρκωτικά και είναι πλέον κοινωνικά και σωματικά ανάπηροι σε ποσοστό άνω του 67%.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος της μονάδας του ΟΚΑΝΑ στο Βόλο Θεοδόσης Γιαμουστάρης λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «πρόκειται για θεραπευόμενους που μένουν σε εγκαταλειμμένα σπίτια ή φιλοξενούνται περιστασιακά, καθώς δεν έχουν συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον για να τους υποστηρίξει περισσότερο. Και δυστυχώς τον τελευταίο 1,5 χρόνο βλέπουμε να είναι συνεχώς διογκούμενοι οι θεραπευόμενοι που βιώνουν σε καθεστώς απόλυτης φτώχειας».

Πρόκειται για μία άλλη πτυχή του αντίκτυπου που έχει η οικονομική κρίση. «Εχουμε πολλά μέλη του προγράμματος που ζουν με κομμένο το ρεύμα, χωρίς νερό, χωρίς θέρμανση. Προφανώς σιτίζονται από την Ιερά Μητρόπολη και ευτυχώς υποστηρίζονται από το κοινωνικό παντοπωλείο.

Ομως, βιώνοντας ένας άνθρωπος σε τόσο μεγάλη στέρηση βασικών πόρων διαβίωσης η προσπάθεια που χρειάζεται να καταβάλλει για να αλλάξει τη ζωή του και να φύγει οριστικά από την τοξικομανία είναι πολλαπλάσια. Εμείς καλούμαστε να διαχειριστούμε αυτήν την απελπισία στην οποία θα βρισκόταν ο οποιοσδήποτε στη θέση τους και είναι πολύ δύσκολο. Οι λύσεις που έχουμε να προτείνουμε δεν είναι πολλές» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι υπόλοιποι θεραπευόμενοι ευτυχώς ζουν με τις οικογένειές τους και έχουν τη στοιχειώδη υποστήριξη καθώς οι γονείς και η ευρύτερη οικογένεια βοηθούν, τουλάχιστον εξασφαλίζουν στέγη και τροφή.

Αύξηση στις αιτήσεις

Στο μεταξύ, αύξηση της τάξεως του 22% παρουσιάζουν τα νέα περιστατικά εξαρτημένων από ηρωίνη το 2015 συγκριτικά με το 2014. Οι αιτήσεις για θεραπεία ανήλθαν περίπου στις 80-90 από 70 που ήταν το 2014. Δυστυχώς, όμως, τα προβλήματα με τις ελλείψεις στα αντιδραστήρια ουροληψιών που αντιμετώπισε η μονάδα το καλοκαίρι είχαν σαν αποτέλεσμα να μην ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα. Από τις 90 αιτήσεις έγιναν δεκτές μόνο οι 60.

Η παρακολούθηση του προγράμματος στη μονάδα του ΟΚΑΝΑ στο Βόλο μετρά αυτή τη στιγμή λίστα αναμονής τεσσάρων μηνών. Το πρόβλημα με τα αντιδραστήρια ξεπεράστηκε μερικώς και η μονάδα αναμένει τα αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού που θα διενεργήσει ο Οργανισμός.

Ο κ. Γιαμουστάρης λέει ότι «επόμενη εισαγωγή νέων περιστατικών, περί τα 10-12 στον αριθμό, θα γίνει στο τέλος του τρέχοντος μηνός. Η επόμενη εισαγωγή θα γίνει μετά από δύο μήνες, με στόχο η λίστα αναμονής μέχρι το καλοκαίρι να έχει εξαλειφθεί, γιατί για εμάς είναι πρωταρχικής σημασίας να εξυπηρετούνται όλοι οι θεραπευόμενοι και σε κάθε περίπτωση να γνωρίζουν το χρόνο εισαγωγής τους».

ΣΗΜΕΡΑ ΖΟΥΝ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ

Επιασαν τους υψηλούς στόχους

Γυναίκα ηλικίας 40 ετών εντάχθηκε στο πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ μετά από σύλληψή της από την Αστυνομία πριν 2,5 χρόνια και προφυλάκισή της. Είχε χάσει την εργασία της στο χώρο της εστίασης. Βρισκόταν στο στάδιο της καθημερινής χρήσης ναρκωτικών ουσιών και εξασφάλιζε τα προς το ζην με μικροδιακίνηση ουσιών. Σήμερα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θεραπείας ανασυγκρότησε τη ζωή της. Ζει στην Αθήνα, εργάζεται εκ νέου στο χώρο της εστίασης με μεγάλη επιτυχία και ετοιμάζεται να βγει στο εξωτερικό για να ολοκληρώσει σπουδές μαγειρικής υψηλού επιπέδου.

Σε άλλη περίπτωση, 35χρονος Βολιώτης, ο οποίος ήταν εξαρτημένος από την ηρωίνη, εντάχθηκε στο πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ πριν από τέσσερα χρόνια και κατάφερε να περάσει το τελευταίο στάδιο της θεραπείας, την κοινωνική επανένταξη. Σήμερα είναι απεξαρτημένος από όλες τις ουσίες, παράνομες και νόμιμες, και άρχισε να εργάζεται εκ νέου στον τομέα της πληροφορικής επιτυχώς, παίρνοντας project μέσω διαδικτύου από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.

Η μονάδα του ΟΚΑΝΑ στο Βόλο προσφέρει ολοκληρωμένη θεραπεία σε ανθρώπους που είναι εξαρτημένοι από την ηρωίνη. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν για όλους όσοι διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα. Η ολοκλήρωση της θεραπείας γίνεται με την κοινωνική επανένταξη οπότε οι απεξαρτημένοι επανέρχονται στη θέση ώστε να υποστηρίζουν τους κοινωνικούς ρόλους τους στη ζωή χωρίς τη διαμεσολάβηση ουσιών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου