ΤΟΠΙΚΑ

Κάλεσμα για διαφύλαξη αγώνα και μαζική συμμετοχή στην απεργία

κάλεσμα-για-διαφύλαξη-αγώνα-και-μαζικ-125193

Από τη συντονιστική επιτροπή κλάδων ελεύθερων επαγγελματιών για μεθαύριο Πέμπτη

Σε διαφύλαξη της ενότητας του αγώνα ενάντια στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση μέχρι την τελευταία στιγμή ενόψει της γενικής απεργίας και ευρεία συμμετοχή στην κινητοποίηση κάλεσε η συντονιστική επιτροπή κλάδων ελεύθερων επαγγελματιών Μαγνησίας, η οποία παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου στο Επιμελητήριο Μαγνησίας.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

«Το μόνο ευχάριστο του σχεδίου νόμου, που αναστάτωσε τη ζωή των δικηγόρων, είναι ότι το ασφαλιστικό σήκωσε τον Ελληνα από τον καναπέ και κατάφερε να τον βγάλει στο δρόμο» είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Λάζαρος Γαϊτάνης, επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής.

Αν συνεχιστούν τα υφεσιακά μέτρα, πρόσθεσε, τότε αυτά θα οδηγήσουν σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αύξηση της ανεργίας καταστροφή τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο κ. Γαϊτάνης απεύθυνε έκκληση για τη διαφύλαξη του αγώνα και την ευρεία συμμετοχή στην κινητοποίηση και ενημέρωσε για το πρόγραμμα της απεργίας μεθαύριο, Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου. Οπως είπε, οι κλάδοι των ελεύθερων επαγγελματιών θα συναντηθούν στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας και θα κατευθυνθούν στις 11 στο λιμάνι του Βόλου, μπροστά από την Αργώ, όπου θα δοθούν οι ομιλίες. Στην κεντρική συγκέντρωση θα υπάρχει μεγάλη συμμετοχή κόσμου και πολλά αγροτικά οχήματα και θα ξεκινήσει η πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

“Αν δεν κλείσουμε τα γραφεία μας, τότε θα μας τα κλείσουν για πάντα εκείνοι, είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ευθύμιος Τσάμης, καλώντας όλους τους γιατρούς να δώσουν ηχηρό παρών. «Πρέπει οι κυβερνώντες να καταλάβουν ότι δεν πάει άλλο. Το ασφαλιστικό πρέπει να συζητηθεί από μηδενικής βάσης» σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι το προτεινόμενο σχέδιο νόμου συνιστά πρόσκαιρη και επιφανειακή λύση, η οποία θα οδηγήσει σύντομα σε πολλά προβλήματα.

Οταν η αδικία γίνεται Νόμος, τότε εμείς κάνουμε την εξέγερση καθήκον, διεμήνυσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εστίασης Μαγνησίας, Γιάννης Γρηγορίου. Οπως είπε ως πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και συντονιστής της ΟΕΒΕΜ, θα αγωνιστούμε όλοι μαζί ενωμένοι. Από την πλευρά ο οικονομικός επόπτης του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Χρηστάκης επισήμανε ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο συμμετέχει για πρώτη φορά στην κινητοποίηση.

«Είμαστε όλοι μαζί στον αγώνα» είπε και αναφέρθηκε στη μελέτη και τις προτάσεις που το Οικονομικό Επιμελητήριο κατέθεσε στην κυβέρνηση. «Το σχέδιο νόμου Κατρούγκαλου συνιστά κεφαλικό φόρο, κοινωνικά άδικο και αναποτελεσματικό. Αν ψηφιστεί, θα βρεθούμε πολύ γρήγορα να μιλάμε για τη μακροβιωσιμότητα του ασφαλιστικού» συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

Σε μία στιγμή με βαθιά ύφεση, χωρίς ρευστότητα, καθώς οι Τράπεζες δεν βοηθούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το ΕΣΠΑ δεν έχει ξεκινήσει ώστε η αγορά, ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας να δουν μία υποτυπώδη στήριξη, το σχέδιο νόμου θα οδηγήσει σε ακόμη περισσότερα λουκέτα, σε αύξηση της ανεργίας, φτωχοποίηση ακόμη πιο πολλών οικογενειών, προειδοποίησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλης Μπασδάνης.

Προς επίρρωση ο κ. Μπασδάνης επικαλέστηκε τα στοιχεία του ΟΑΕΕ για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, ένα από τα ευεργετικά μέτρα της σημερινή κυβέρνησης, η οποία σε μερικούς μήνες -από το Αύγουστο του 2015 μέχρι και το Δεκέμβριο- έχασε 85.000 οφειλέτες, καθώς δεν μπόρεσαν να ανταποκριθεί, με αποτέλεσμα το ταμείο να ζημιωθεί με 1,4 δισ. ευρώ, τα οποία θα ρυθμίζονταν στο βάθος χρόνου των 100 δόσεων. Την πεποίθηση ότι η συμμετοχή του κλάδου στην απεργιακή κινητοποίηση θα αγγίζει το 100% εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Κώστας Τσέλιος. «Το ασφαλιστικό έρχεται να χτιστεί στην άμμο όταν πολλές επιχειρήσεις κλείνουν ή μετακομίζουν έδρα. Είναι καταστροφικό» ανέφερε και υπενθύμισε τα πάγια αιτήματα του κλάδου για πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών, αγορά του χρόνου ασφάλισης ή μείωσή του από τη σύνταξη στο τέλος.

«Την Πέμπτη θα πρέπει να είμαστε όλοι στην κινητοποίηση. Ως Εμπορικός Σύλλογος Βόλου έχουμε ενημερώσει με επιστολή τα πολυκαταστήματα ζητώντας να σεβαστούν την απεργία μας. Ζητούμε και από τους καταναλωτές να στηρίξουν τον αγώνα μας» πρόσθεσε. Στην ομόφωνη απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας να συνεχίσουν την αποχή από τα καθήκοντά τους μέχρι την Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2016, αναφέρθηκε από την πλευρά το ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας, Ιωάννης Κόνσουλας.

«Συμμετέχουμε στην απεργία με αποχή και καλούμε τα μέλη μας να ενώσουν τη φωνή τους με τους λοιπούς ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μισθωτούς, τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και όλη την κοινωνία» κατέληξε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου