ΤΟΠΙΚΑ

Υπερχρεωμένα νοικοκυριά κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός νόμου Κατσέλη

υπερχρεωμένα-νοικοκυριά-κινδυνεύουν-128679

Μόνο 100 από 2.108 επικαιροποίησαν τα στοιχεία, ενώ η προθεσμία εκπνέει στις 19 Φεβρουαρίου 2016

Υπό τον κίνδυνο να τεθούν εκτός των ευνοϊκών ρυθμίσεων του νόμου Κατσέλη βρίσκονται εκατοντάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά καθώς στις 19 Φεβρουαρίου 2016 εκπνέει η προθεσμία επικαιροποίησης των φακέλων και δεν έχουν προσέλθει στο Ειρηνοδικείο Βόλου για να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι εκκρεμείς επίμαχες υποθέσεις ανέρχονται στις 2.108 μόνο 100 δανειολήπτες έχουν μέχρι στιγμής απευθυνθεί οι ίδιοι ή οι δικηγόροι τους για να προσκομίσουν τα προβλεπόμενα έγγραφα.

Ο κίνδυνος να απορριφθεί η αίτησή τους και να χάσουν την πρώτη κατοικία τους είναι κάτι παραπάνω από ορατός, καθώς ο Νόμος προβλέπει ότι αν τα στοιχεία που απαιτούνται δεν παραδοθούν, τότε η παράλειψη της επικαιροποίησης ισοδυναμεί με παράβαση του καθήκοντος ειλικρίνειας κατά το ν. 3869/ 2010 και απώλεια προστασίας (αρ. 2 παρ. Α υποπαρ.4, αρ.4 εδ.1 ν. 4336/2015).

Να επισημανθεί ότι εξαιτίας της καθυστέρησης που παρατηρείται στη λήψη των βεβαιώσεων οφειλών ή τη δανειακή σύμβαση από τις Τράπεζες από το Ειρηνοδικείο Βόλου γίνονται δεκτές οι πρωτοκολλημένες αιτήσεις που υπέβαλαν οι δανειολήπτες προς τις Τράπεζες για τη λήψη των δικαιολογητικών με την υποβολή και των υπολοίπων απαραίτητων εγγράφων.

Η ΕΚΟΙΖΩ πάντως εκτιμά ότι είναι επιτακτική η ανάγκη παράτασης της προθεσμίας έως το τέλος του χρόνου καθώς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, σε αρκετές περιπτώσεις οι τράπεζες πληροφορούν τους καταναλωτές ότι έχουν πολύ φόρτο και θα καθυστερήσουν. Ηδη καταγράφονται καθυστερήσεις έως και τρεις μήνες. Επιπροσθέτως σε ορισμένες περιπτώσεις τους ενημερώνουν εσφαλμένα ότι η προθεσμία λήγει το Μάιο (έχει παραταθεί), με κίνδυνο να παραπλανηθούν με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Να επισημανθεί ότι πανελλαδικά περισσότεροι από 100.000 φάκελοι βρίσκονται σε εκκρεμότητα στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι αντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, η δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) του έτους 2015, τελευταία δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9), τυχόν καταστάσεις μισθοδοσίας ή εκκαθαριστικοί λογαριασμοί συντάξεων ή βεβαίωση ανεργίας του ΟΑΕΔ για το έτος 2015, βεβαιώσεις οφειλών των πιστωτών με ημερομηνία έκδοσης μεταγενέστερη της έναρξης ισχύος του Ν. 4336/ 2015, υπεύθυνη δήλωση για την πληρότητα και ορθότητα καταστάσεων περιουσίας και μεταβιβάσεων και λοιπά έγγραφα κατά την κρίση του οφειλέτη. Σε περίπτωση έγγαμου αιτούντος, τα παραπάνω έγγραφα προσκομίζονται και για τον ή την σύζυγο, όπως επίσης και σε περίπτωση ανήλικων τέκνων με περιουσία.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου