ΤΟΠΙΚΑ

266 παραβάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος βεβαίωσε η τουριστική αστυνομία

266-παραβάσεις-υγειονομικού-ενδιαφέρον-133688

Πλούσια τα αποτελέσματα ελέγχων που διενεργήθηκαν το 2015

Εκατοντάδες παραβάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος βεβαίωσε το Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας το 2015.

Η λειτουργία καταστημάτων χωρίς άδειες, η εργασία χωρίς πιστοποιητικά υγείας, η κατάληψη κοινοχρήστων χώρων και μεταξύ άλλων η λειτουργία μουσικής χωρίς άδειες, που διαπράττονται κατά κύριο λόγο, αύξησαν κατά 28,57% σε σχέση με το 2014 τις παραβάσεις που βεβαίωσε η Τουριστική Αστυνομία.

Ο συνολικός αριθμός των παραβάσεων σε ολόκληρη τη Μαγνησία είναι κατά πολύ μεγαλύτερος συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων ελέγχων των αστυνομικών τμημάτων, τα οποία επίσης έχουν αρμοδιότητα.

Το Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας βεβαίωσε συνολικά 266 παραβάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος από 190 που ήταν πέρυσι. Επιπλέον, το 2015 βεβαιώθηκαν δεκαεφτά παραβάσεις σχετικές με την προστασία ανηλίκων από την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.

Το περασμένο έτος οι έλεγχοι τουριστικών καταλυμάτων ήταν εντατικοί. Συνολικά ελέγχθηκαν 27 τουριστικά καταλύματα και βεβαιώθηκαν δεκαεννέα παραβάσεις της τουριστικής νομοθεσίες (ενώ πέρυσι δεκαέξι). Επιπλέον, το 2015 βεβαιώθηκαν πέντε παραβάσεις για παράνομη λειτουργία χωρίς το προβλεπόμενο εκ του Νόμου Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (πέρυσι ήταν εφτά).

Ελεγχοι έγιναν και για την ελεύθερη παράνομη κατασκήνωση και καταμηνύθηκαν δεκαπέντε άτομα, ενώ στα σχολικά κυλικεία βεβαιώθηκαν δώδεκα παραβάσεις μέχρι και το Νοέμβριο και αφορούσαν στις άδειες λειτουργίας (δύο), στην πώληση μη επιτρεπόμενων ειδών (πέντε) και μεταξύ άλλων στην έλλειψη πιστοποιητικών υγείας (τρεις). Για την επαιτεία τέλος καταμηνύθηκαν 36 άτομα (από πέντε που ήταν το 2014).

Το Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Βόλου εδρεύει και λειτουργεί στο 2ο όροφο του νεόδμητου Αστυνομικού μεγάλου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας στην οδό Ελ. Βενιζέλου στη Νέα Ιωνία.

Ως Αστυνομική υπηρεσία – θεσμός έχει μακρά ιστορία λειτουργίας και στη Μαγνησία, η οποία είναι κατεξοχήν τουριστική περιοχή.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια Διοικήτρια του Τμήματος, Αικατερίνη Ραπτοπούλου, ανθυπαστυνόμο, οι αστυνομικοί που επανδρώνουν την Υπηρεσία δεν απασχολούνται αποκλειστικά στο αντικείμενό τους αλλά διατάσσονται πολύ συχνά λόγω υπηρεσιακών αναγκών για την ενίσχυση άλλων αστυνομικών υπηρεσιών, για τη λήψη κυρίως μέτρων τάξης.

Η εδαφική αρμοδιότητα καλύπτει όλη τη χερσαία Μαγνησία εκτός από τα νησιά των Βορείων Σποράδων και είναι καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία για την τουριστική αστυνόμευση της περιοχής.

Σύμφωνα με την ίδια, το Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας, εφαρμόζει την ισχύουσα τουριστική νομοθεσία, υγειονομικές, αγορανομικές και αστυνομικές διατάξεις και ασκεί έλεγχο όλων των τουριστικών επιχειρήσεων και καταλυμάτων όπως ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικιάσεως μοτοσικλετών και αυτοκινήτων κ.λ.π., καθώς και πάσης φύσεως καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και κινητών ή σταθερών καντινών.

Ακόμη, διώκει διάφορα αρνητικά φαινόμενα για τον τουρισμό, όπως επαίτες, άγρα πελατών, «κράχτες», την κατάληψη και ρύπανση δημόσιων χώρων όπως παράνομους κατασκηνωτές, γυμναστές κτλ.

Η Τουριστική Αστυνομία ελέγχει ειδικά τα κέντρα υγειονομικού ενδιαφέροντος στους σταθμούς διακίνησης τουριστών, όπως αεροδρόμιο, σιδηροδρομικούς σταθμούς και σταθμούς υπεραστικών και αστικών λεωφορείων. Διαπιστώνει τις παρατηρούμενες ελλείψεις στα πάσης φύσεως τουριστικά καταλύματα υποδεικνύοντας πρόσφορους τρόπους εξάλειψής τους, προβαίνοντας παράλληλα στην επιβολή νόμιμων κυρώσεων, εναντίον εκείνων των παραβατών που δεν συμμορφώνονται με την ισχύουσα νομοθεσία.

Στα καθήκοντα περιλαμβάνεται και η έρευνα καταγγελιών και παραπόνων περιηγητών και πολιτών και λαμβάνει άμεσα τα προβλεπόμενα μέτρα για τη θεραπεία τους.

Το Τμήμα παρέχει πληροφορίες τουριστικού ενδιαφέροντος τόσο διά τηλεφώνου όσο και κατά την προσέλευση του κοινού στην Υπηρεσία. Συνεργάζεται άψογα με τις άλλες αστυνομικές υπηρεσίες και συστήνει συχνά μικτά κλιμάκια ελέγχων με συναρμόδιες υπηρεσίες για την προστασία του τουρισμού όπως ο ΕΟΤ/ΠΥΤ Θεσσαλίας, η Διεύθυνση Εμπορίου και Τουρισμού Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Π. Ε. Μαγνησίας καθώς και με φορείς όπως η Ενωση Ξενοδόχων, Συλλόγους Ενοικιαζομένων Δωματίων, ΟΤΑ κλπ.

Σε ετήσια βάση κατόπιν διαταγής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλαίσιο μέτρων προστασίας των ανήλικων μαθητών, διενεργούνται έλεγχοι στα σχολικά κυλικεία του Νομού, ως προς τη νομιμότητα της λειτουργίας του, τη διάθεση των προβλεπόμενων ειδών στους μαθητές και στην τήρηση της διατίμησης των οριζόμενων εκ του Νόμου ειδών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου