ΤΟΠΙΚΑ

Βρόχος τα επιχειρηματικά δάνεια που ελήφθησαν εν μέσω κρίσης

βρόχος-τα-επιχειρηματικά-δάνεια-που-ε-135465

Πήραν δάνειο εν μέσω οικονομικής κρίσης για να κρατηθούν όρθιοι, πλήρωσαν μεγάλο μέρος του δανείου, αλλά έμειναν με εξίσου μεγάλες οφειλές και ο 7ος χρόνος της ύφεσης τους τσακίζει…

Τουλάχιστον δέκα επαγγελματοβιοτέχνες απευθύνθηκαν το τελευταίο διάστημα στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Μαγνησίας και διαμαρτυρήθηκαν για υπέρογκα επιτόκια που τρέχουν, καλπάζοντας όταν πλέον οι ίδιοι βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, Τρύφωνας Πλαστάρας, είπε ότι πρόκειται για επιχειρηματικά δάνεια άνω των 30.000 ευρώ, τα οποία ελήφθησαν σε μία ύστατη προσπάθεια να βρεθεί διέξοδος στην οικονομική ασφυξία και οι επιχειρήσεις να συνεχίζουν να κινούνται, να πάρουν μικρή ανάσα.

Οι δανειολήπτες είχαν βιώσιμες επιχειρήσεις. «Η πλειοψηφία αυτών άντεξε τα πρώτα χρόνια της ύφεσης και οδηγήθηκε σε δανεισμό τα έτη 2011-2012. Προς επίρρωση, υπενθύμισε ότι ήταν μία περίοδος που τα επιχειρηματικά δάνεια δίνονταν με το σταγονόμετρο, καθώς είχε ήδη προκληθεί μεγάλο πρόβλημα στην αγορά. Οι επαγγελματοβιοτέχνες ήταν φερέγγυοι και πέτυχαν να δανειοδοτηθούν» είπε ο ίδιος.

Δυστυχώς, η συνέχιση της οικονομικής κρίσης εκτροχίασε τους επιχειρηματίες δανειολήπτες, με αποτέλεσμα σήμερα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στα υψηλά επιτόκια.

Ο κ. Πλαστάρας ενδεικτικά αναφέρθηκε στο παράδειγμα επαγγελματία, ο οποίος δανείστηκε το 2011 περί τις 75.000 ευρώ, πλήρωσε τις 45.000 ευρώ και χρωστάει άλλες 65.000! Επιπλέον, το παράδειγμα άλλου επαγγελματία, ο οποίος το 2012 έλαβε δάνειο 40.000 ευρώ, πλήρωσε μέχρι σήμερα 25.000 ευρώ και οφείλει 35.000 ευρώ.

«Οι επαγγελματίες λένε ότι αυτά τα ποσά έχουν προέλθει από υπέρογκα – υψηλά επιτόκια, τα οποία φυσικά και είχαν αποδεχθεί, αλλά πλέον η οικονομική συγκυρία απαιτεί να υπάρξει μία διαφορετική προσέγγιση», ανέφερε ο ίδιος.

Οι επίμαχοι επαγγελματοβιοτέχνες ψάχνουν να βρουν μία ενδιάμεση λύση πιο προσιτή στην οικονομική τους πραγματικότητα. Λαμβάνουν επιστολές από τις Τράπεζες στις οποίες προσκομίζουν τα οικονομικά τους στοιχεία, ζητώντας να αναπροσαρμοστούν οι δόσεις στο πλαίσιο του ανοίγματος που κάνουν τα πιστωτικά ιδρύματα για τα «κόκκινα» δάνεια.

«Οι Τράπεζες θα πρέπει να δείξουν μία ξεχωριστή ευαισθησία για τα επιχειρηματικά δάνεια», είπε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, τονίζοντας ότι: «οι όροι αποπληρωμής θα πρέπει να είναι περισσότερο ευνοϊκοί, σε κάθε περίπτωση να είναι σε ρεαλιστική βάση».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου