ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση 15,95% στις εισαγωγές στο Τελωνείο Βόλου

αύξηση-1595-στις-εισαγωγές-στο-τελωνείο-β-137267

Μείωση κατά 7 εκατ. ευρώ στις εξαγωγές – Επιτεύχθηκαν οι στόχοι του 2015 – Τραγικές οι ελλείψεις προσωπικού

Επιασε τους στόχους τους το 2015 το Τελωνείο Βόλου. Παρά την επιβολή του ελέγχου κεφαλαίων τον Ιούλιο και την αναταραχή που προκάλεσε στην αγορά, αλλά και το αισθητά μειωμένο προσωπικό σε σύγκριση με αλλοτινές εποχές, ωστόσο κατάφερε τόσο σε επίπεδο ελέγχων – παραβάσεων – εισπράξεων όσο και σε επίπεδο διακίνησης προϊόντων να ξεπεράσει τις σκοπέλους και να μην έχει απώλεια εσόδων. Οι εισαγωγές ενδεικτικά είχαν αύξηση το 2015 15,95% σε σχέση με το 2014, ενώ οι εξαγωγές έμειναν σχεδόν σταθερές καταγράφοντας ανεπαίσθητη μείωση της τάξεως του 1,933%.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, κύρια χαρακτηριστικά των εξαγωγών το 2015 ήταν το πλήθος των παραγγελιών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 330 πλην, όμως, μειώθηκαν σε αξία κατά εφτά εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά εκδόθηκαν περί τα 5.051 παραστατικά για εξαγωγές από 4.721 το 2014, ενώ η αξία τους κατέβηκε στα 355 εκατ. ευρώ από 362 εκατ. ευρώ.

Τα προϊόντα της Μαγνησίας ταξίδεψαν παντού εκτός Ε.Ε. σε Τουρκία, Συρία, αλλά και Αλβανία, Σκόπια και Αμερική με τη φέτα και το ελαιόλαδο να μην γνωρίζουν σύνορα, συμπεριλαμβανόμενα στις γκουρμέ γεύσεις. Τα έτοιμα προϊόντα σιδήρου έφτασαν επίσης στους προορισμούς τους, όπως ακριβώς είχαν σχεδιαστεί.

Αν και τα capital controls προκάλεσαν στάση στις εισαγωγές προϊόντων το πρώτο δίμηνο επιβολής, ωστόσο στην πορεία φαίνεται ότι τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και οι εισαγωγές πραγματοποιήθηκαν κανονικά επιτυγχάνοντας τον κύκλο τους και μάλιστα αυξήθηκαν και σε αξία αν και ο ξένος προμηθευτής απαιτούσε το 100% της πληρωμής για την ελευθέρωσή τους. Συνολικά τα παραστατικά που εκδόθηκαν ήταν περί τα 2.039 το 2015 από 2.000 το 2014, ενώ η αξία των εισαγωγών αυξήθηκε στα 188 εκατ. ευρώ από 158 εκατ. ευρώ.

Πρόστιμα

Στις 900.000 ευρώ ήταν τα πρόστιμα που καταλογίστηκαν το 2015 στους παραβάτες και αφορούσαν από την παράνομη κυκλοφορία πινακίδων μέχρι και την μη πληρωμή του φόρου κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα.

Δεκάδες ήταν και το 2015 οι κάτοχοι αυτοκινήτων που κυκλοφορούσαν οχήματα με ξένες πινακίδες χωρίς να έχουν πληρώσει το τέλος εκτελωνισμού – ταξινόμησης με τα περισσότερα εξ αυτών (95%) να έχουν προέλευση τη Βουλγαρία. Το Τελωνείο Βόλου σε όλες τις περιπτώσεις που δεν πληρώθηκε το τέλος προχώρησε σε δέσμευση – κατάσχεση.

Πρόστιμα κόπηκαν και για τη μη πληρωμή του ειδικού φόρους κατανάλωσης σε πετρέλαια, καπνικά, οινοπνευματώδη, ενώ ένα από τα αντικείμενα ελέγχου ήταν και οι άδειες για απόσταξη του τσίπουρου. Σε δύο – τρεις περιπτώσεις εντοπίστηκαν άμβυκες που δεν ήταν δηλωμένοι παρά το γεγονός ότι επιβάλλεται από την κείμενη νομοθεσία, καθώς η απόσταξη πρέπει να γίνεται με ειδική άδεια. Τα πρόστιμα που καταλογίστηκαν ανήλθαν στις 900.000 ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τις παραβάσεις το 2015, οι οποίες αφορούσαν στο περασμένο έτος αλλά και παλαιότερα χρόνια, στις 665.000 ευρώ.

Στόχοι του 2015

Στο 100% πέτυχε το περασμένο έτος το Τελωνείο Βόλου τους στόχους του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποτελεσματικότητα των ελέγχων έφτασε στο 100% ως προς τις βεβαιωμένες παραβάσεις, καθώς οι καταλογιστικές πράξεις άγγιξαν την ανώτερη βαθμολογία. Τα ποσά των προστίμων που καταλογίστηκαν από τις παραβάσεις ήταν και αυτά στο 100% σύμφωνα με τους στόχους που έθεσε το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, ένα σημαντικό κομμάτι των παραβατών δεν κατέφερε να πληρώσει τις παραβάσεις, με αποτέλεσμα η εισπραξιμότητα να μην είναι σε τόσο υψηλά επίπεδα. Το Τελωνείο Βόλου αναγκάστηκε να οδηγηθεί σε στέρηση της φορολογικής ενημερότητας, κατάσχεση λογαριασμών και όλα τα μέτρα που προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Το προσωπικό

Φθίνουσα πορεία στον έβδομο χρόνο της οικονομικής κρίσης συνεχίζει να έχει το προσωπικό του Τελωνείου Βόλου με αποτέλεσμα οι ελλείψεις να είναι πλέον τραγικές. Τα άτομα έχουν μειωθεί στα 25 από 85 παλαιότερα, καθώς οι αλλαγές στα μισθολογικά προκάλεσαν κύμα συνταξιοδοτήσεων τα τελευταία χρόνια και δημιούργησαν μεγάλες ανάγκες για νέο προσωπικό. Στο διάστημα που μεσολάβησε δεν πραγματοποιήθηκε καμία αναπλήρωση.

Σύμφωνα με τον Εσωτερικό Οργανισμό, το Τελωνείο Βόλου χρειάζεται τουλάχιστον άλλα δέκα άτομα προσωπικό, ώστε να φέρνει σε πέρας το έργο του απρόσκοπτα και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Σειρά εγγράφων έχουν σταλεί στο υπουργείο Οικονομικών. Η Διεύθυνση Προσωπικού δεσμεύτηκε ότι θα κάνει στελέχωση.

Αυτή τη στιγμή τα 25 άτομα που διαθέτει το Τελωνείο Βόλου έχουν κατανεμηθεί σε τέσσερις άξονες δραστηριότητες, στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, στη δίωξη, τη γραμματειακή και δικαστική υποστήριξη (που αποτελεί επίσης μεγάλο κομμάτι του έργου) και την ελεγκτική Υπηρεσία.

Το τακτικό συνεργείο της Υπηρεσίας χρειάζεται να ελέγχει τις εξαγωγές που γίνονται απογευματινές ώρες, ενώ το συνεργείο του Τμήματος Δίωξης εργάζεται 24ώρες την ημέρα εφτά ημέρες την εβδομάδα. Το Τελωνείο Βόλου έχει στην αρμοδιότητά του και ελέγχει και το λιμάνι Αλμυρού που έχει επίσης μεγάλο όγκο εργασιών, αλλά και το αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου τους καλοκαιρινούς μήνες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου