ΤΟΠΙΚΑ

Εκατοντάδες κατασχέσεις λογαριασμών για οφειλές σε ταμεία και εφορία

εκατοντάδες-κατασχέσεις-λογαριασμών-138175

Ενας στους δύο οφειλέτες με δήμευση χρημάτων διαμαρτύρεται για το ακατάσχετο του λογαριασμού

«Βροχή» πέφτουν οι δεσμεύσεις χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς για χρέη στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία δεν έχουν ρυθμιστεί. Εκατοντάδες οφειλέτες του Δημοσίου είδαν τραπεζικούς τους λογαριασμούς να κατάσχονται ιδιαίτερα από το Νοέμβριο μήνα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, σε αρκετές περιπτώσεις οι δεσμεύσεις χρημάτων έγιναν από λογαριασμούς μισθοδοσίας για τους οποίους προφανώς από ελλιπή ενημέρωση των κατόχων δεν είχε δηλωθεί ότι ήταν ακατάσχετοι. Κάτοχοί τους ενημερώθηκαν εκ των υστέρων για την κράτηση των χρημάτων και μάλιστα από τις ίδιες τις Τράπεζες όταν αιφνιδιασμένοι είδαν το μπλόκο των χρημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες εντολές δόθηκαν από το ΙΚΑ και σε μικρότερο βαθμό από την Εφορία Βόλου. Οσον αφορά στις οφειλές προς την Εφορία κυρίως αφορούν στην απόδοση του ΦΠΑ. Οι κατασχέσεις γίνονται ηλεκτρονικά καθώς οι αρμόδιες αρχές έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις.

Οι διαμαρτυρίες των οφειλετών είναι σχεδόν καθημερινές προς τραπεζικά στελέχη για τον τρόπο που εκκινήθηκε η διαδικασία, αν και οι εντολές δεν εκτελέστηκαν με ευθύνη των Τραπεζών, το ακατάσχετο των λογαριασμών. Εξάλλου, υπήρξαν ακόμη και περιπτώσεις όπου η κατάσχεση αφορούσε το σύνολο των χρημάτων του λογαριασμού.

Στελέχη Τραπεζών ανέφεραν ότι οι εκτελέσεις των εντολών αφορούν και μικρά ποσά και μεγάλα χωρίς να υπάρχει σαφής εικόνα, καθώς οι κατασχέσεις γίνονται ηλεκτρονικά και δεν μπορεί να υπάρχουν στοιχεία.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται και μάλιστα με μεγαλύτερο ρυθμό η ρύθμιση των οφειλών σε Τράπεζες.

Από το σύνολο των οφειλετών ποσοστό άνω πλέον του 20% που παρατηρήθηκε από το Δεκέμβριο σπεύδουν στις Τράπεζες και ρυθμίζουν οφειλές.

Η αύξηση στην κίνηση για ρύθμιση των οφειλών συνεχίζεται με εντεινόμενο ρυθμό από τότε που παρουσιάστηκε το πολυνομο- σχέδιο με τα δεκατρία προαπαιτούμενα ανάμεσα στα οποία και τα «κόκκινα» δάνεια.

Πρόκειται για ρυθμίσεις δανείων με οφειλές που δημιουργήθηκαν στα χρόνια της κρίσης, άλλες μεγάλες, άλλες μικρές, είτε από νοικοκυριά είτε από επιχειρήσεις. Ειδικά για τα νοικοκυριά, οφειλές που δεν εντάχθηκαν στο Νόμο Κατσέλη και σπεύδουν να κάνουν διακανονισμό. Αμυδρά -κυρίως σε διερευνητικό επίπεδο- άρχισε να παρουσιάζεται κίνηση και για καταθέσεις χρημάτων, τα οποία είχαν αποσυρθεί από τις Τράπεζες ενόψει της επιβολής των capital controls.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου