ΤΟΠΙΚΑ

Λουκέτα σε δύο περίπτερα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων

λουκέτα-σε-δύο-περίπτερα-μετά-τις-γιορ-138183

Πτώση άνω του 50% βλέπουν οι περιπτερούχοι – Ενα λουκέτο και στην εμπορική αγορά

Δεν είχαν ούτε τσιγάρα για να πουλήσουν και έβαλαν λουκέτο. Μεγάλες απώλειες στον τζίρο των περιπτερούχων που φτάνουν και ξεπερνούν το 50% μετρά μετά τις εορτές των Χριστουγέννων η Ενωση Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών Μαγνησίας.

Η κατάσταση στον κλάδο πάει από το κακό στο χειρότερο. Περιπτερούχοι έχουν μείνει με μισά εμπορεύματα με την κρίση να χτυπά και τα κεντρικά κιόσκια όπως τα δύο προαναφερόμενα, που οδηγήθηκαν σε διακοπή της λειτουργίας τους για καθαρά οικονομικούς λόγους, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Βασίλη Τόπα.

«Τα πράγματα είναι τραγικά. Ο κόσμος έχει ξοδέψει τα χρήματά του στις εορτές και δεν υπάρχει καθόλου κινητικότητα. Δεν μπορούμε να πάρουμε παραγγελίες και να πληρώσουμε τους χονδρέμπορους, να βγάλουμε τις υποχρεώσεις. Δεν κυκλοφορεί ψυχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι επαγγελματίες του κλάδου βλέπουν όλο και λιγότερες αγορές να γίνονται και μάλιστα αυτές αφορούν σε κόστος λίγων ευρώ. Είναι οι απολύτως αναγκαίες. Με το ζόρι γίνονται και οι αγορές τσιγάρων.

«Περιμένουμε τέλος του μήνα να πληρωθούν τις συντάξεις.

Ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση και το βιώνουμε κι εμείς αυτό. Η κατάσταση έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχών. Τα μισά περίπτερα δεν έχουν όλη την γκάμα των τσιγάρων από τους έξι αντιπροσώπους μεγάλων εταιρειών» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τα δύο νέα λουκέτα προστίθενται στα συνολικά 90 που μετρά ο κλάδος των περιπτερούχων σε επίπεδο Μαγνησίας από την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Η κίνηση στα περίπτερα κόβει πάντοτε μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, όμως φέτος η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Ο κ. Τόπας επικαλείται τις απώλειες με τα capital control αλλά και το κλίμα που εξακολουθεί να διατηρείται στην αγορά.

«Ο κόσμος είναι φοβισμένος με τα νομοσχέδια. Κοιτάζει πρώτα να πληρώσει τις υποχρεώσεις του κι έπειτα θα προβεί στις αναγκαίες αγορές», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή οι επαγγελματίες του κλάδου ζημιώνονται ανεπανόρθωτα από το νέο ασφαλιστικό. Ο πρόεδρος των περιπτερούχων είπε ότι το σχέδιο νόμου οδηγεί σε κλείσιμο τα κιόσκια. Οπως εξήγησε «το 90% των περιπτερούχων χρωστάει σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, ενώ οι επαγγελματίες έχουν να αντιμετωπίσουν και την υψηλή φορολογία. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση φαίνεται ανίκανη να καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο παρά το γεγονός ότι η πάταξη θα αποτελούσε μεγάλο έσοδο για το κράτος, θα είχε να δώσει ακόμη και λύση στην οικονομική κρίση.

Κυβέρνηση και καπνοβιομηχανίες είναι συνυπεύθυνες.

Δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Είναι σχέδιο. Θέλουν να βάλουν τα τσιγάρα στα μάρκετ και να μας εξοντώσουν όλους. Δεν ενδιαφέρονται ούτε αν έχουμε οικογένεια ούτε αν έχουμε υποχρεώσεις», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα των τερματικών για το οποίο είπε επίσης ότι δεν αναζητήθηκε καμία λύση ώστε οι επαγγελματίες να απαλλαχτούν από τις προμήθειες των Τραπεζών.

«Θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο που ζητάει αγορές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, πλην, όμως, τα ποσοστά κέρδους μας είναι πολύ χαμηλά και δεν αντέχουμε τις προμήθειες των Τραπεζών. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέρα και να καθιερώσει ακατάσχετο λογαριασμό» κατέληξε.

Η εμπορική αγορά

Απώλειες μετρά και η εμπορική αγορά του Βόλου μετά τις εορτές των Χριστουγέννων. Τον τρέχων μήνα ένα εμπορικό κατάστημα διέκοψε τη λειτουργία του. Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και Νέας Ιωνίας εκτιμά ότι εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση η αγορά θα οδηγηθεί σε πολλά λουκέτα.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Κώστας Τσέλιος, είπε ότι «και τη δεύτερη εβδομάδα των εκπτώσεων η κίνηση ήταν υποτονική. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα να ψωνίσει. Επιπλέον, έχει καλλιεργηθεί αρνητικό κλίμα. Η συζήτηση για το ασφαλιστικό επηρεάζει επιβαρύνει την τοπική οικονομία», κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου