ΤΟΠΙΚΑ

Το 51,8% των ελληνικών νοικοκυριών ζουν από συντάξεις

το-518-των-ελληνικών-νοικοκυριών-ζουν-απ-140042

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ – Κάλεσμα για ευρεία συμμετοχή στις κινητοποιήσεις χθες από τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ στην κοπή πίτας της ΟΕΒΕΜ

Το 51,8% των ελληνικών νοικοκυριών δηλώνει ως κύριο εισόδημα τη σύνταξη κάποιου μέλους της οικογένειας. Την αποκάλυψη αυτή έκανε χθες από το Βόλο ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος παρευρέθηκε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΟΕΒΕΜ.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Παρουσιάζοντας τη θέση στην οποία βρέθηκε η ΓΣΕΒΕΕ στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους υπόλοιπους εργοδοτικούς κοινωνικούς εταίρους, ο κ. Καββαράς είπε ότι συναινέσαμε στην αύξηση κατά 1% των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να περισωθούν οι συντάξεις πριν την αξιολόγηση και την έλευση της τρόικας και ενώ η Ελλάδα αναμένει την επόμενη δόση.

Οπως εξήγησε, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ το 71,8% των ελληνικών νοικοκυριών σε δείγμα 1.000 οικογενειών σε ολόκληρη την Ελλάδα απάντησε ότι έχει ως κύριο εισόδημα σύνταξη κάποιου μέλους της οικογένειας.

«Οι επιλογές που είχαμε ήταν είτε να κοπούν οριζόντια οι συντάξεις κατά 20% με κόστος για την πραγματική οικονομία 2 δισεκατομμύρια ευρώ, είτε να επιβληθεί ειδικός φόρος – τέλος στα εμβάσματα με κόστος 700.000 ευρώ το 2014 και ανυπολόγιστο το 2015 με τα capital controls.

Η απόφαση για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών είχε στόχο να περισωθούν οι συντάξεις. Μετά την αξιολόγηση περιμένουμε να πάρουμε την επόμενη δόση. Η κυβέρνηση θα δραματοποιήσει τα γεγονότα. Φοβάμαι μην οδηγηθούμε σε εικόνες όπως αυτές του Ιουλίου του 2015» επισήμανε.

Με το νέο ασφαλιστικό η ΓΣΕΒΕΕ έχει δηλώσει ότι δε συναινεί σε αυτήν την κατεύθυνση. Ο κ. Καββαθάς είπε ότι «δεν μπορεί να περάσει. Η ασφαλιστική εισφορά δεν γίνεται να εκτοξευτεί κατά 250%. Οι 167.000 από τους 300.000 αυτοαπασχολούμενους δηλώνουν κρατήσεις έως 3.000 ευρώ. Οι 60.000 έως 6.000 ευρώ και οι 30- 40.000 άνω των 20.000 ευρώ. Η όποια φοροαποφυγή δεν μπορεί να γίνει τα επόμενα χρόνια. Οι συναλλαγές θα γίνονται με άλλους τρόπους. Σύντομα όλοι οι επαγγελματίες δεν θα έχουν να πληρώσουν».

Προς επίρρωση επικαλέστηκε το παράδειγμα επιχειρήσεων με κέρδη 40.000 ευρώ που σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό και την υπάρχουσα φορολογία θα μένουν με καθαρό εισόδημα ύψους 7.000 ευρώ. «Τελειώνουν τους αυτοαπασχολούμενους. Ο συντελεστής θα είναι υψηλότατος στο 20% συν 6,75 και 7,55% για όσους έχουν επικουρικό. Στην Ευρώπη στο σύνολό της είναι 11-19% με τα πρόσθετα» είπε ο ίδιος.

Η ΓΣΕΒΕΕ είναι σταθερά προσηλωμένη οι μηνιαίες καταβολές να μην ξεπερνούν την α’ και β’ προαιρετική κλίμακα ασφάλισης όπως ισχύει σήμερα. «Για τα υψηλότερα εισοδήματα ο κόφτης είναι 10πλάσιος του κατώτατου μισθού επί 20% μηνιαία εισφορά, είναι υπερβολικός» εξήγησε.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρθηκε και στα άλλα ζητήματα που τέθηκαν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, το φορολογικό, την ανάπτυξη, τη μείωση της γραφειοκρατίας και επισήμανε την ανάγκη να υπάρχει ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης με 20ετή ορίζοντα που να μην αλλάζει από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, η Ελλάδα να πάει μπροστά στηριγμένη στις δικές της δυνάμεις.

«Ομως δεν υπάρχει βιωσιμότητα ταμείων αν δεν υπάρχει ανάπτυξη, απορρόφηση της τεράστιας ανεργίας του 1,5 εκατ. ανέργων, αν χιλιάδες εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης» είπε ο ίδιος και απεύθυνε κάλεσμα για ευρεία συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση στις 4 Φεβρουαρίου.

«Προαπαιτούμενο για το νέο ασφαλιστικό είναι η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η επανένταξη στην ασφάλιση των 370.000 ελεύθερων επαγγελματιών, το πάγωμα των χρεών, η εξαγορά του χρόνου ασφάλισης. Το νέο ασφαλιστικό να έχει μία ανταποδοτικότητα. Υπάρχουν 8,2 δισ. ευρώ οφειλές στον ΟΑΕΕ από τους εν ενεργεία επαγγελματίες και αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να πληρωθούν» κατέληξε.

Η κοπή της πίτας

Προηγήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας την οποία ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. κ. Ιγνάτιος. Ο κ. Ιγνάτιος ευχήθηκε η νέα χρονιά να είναι καλύτερη και να έχουμε ενωμένες δυνάμεις, να γίνονται ανιδιοτελείς προσπάθειες, κατάθεση ψυχής. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο Κίνημα Πολιτών «Καταναλώνουμε Ο,τι Παράγουμε» στο οποίο είναι επικεφαλής, τη σημασία του που έχει στην εποχή της κρίσης αλλά και την προσωπική του εμπειρία από τις επαφές με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, Τρύφωνας Πλαστάρας, ευχήθηκε καλή χρονιά και υγεία και έδωσε το λόγο στον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ. Μετά τη λήξη της ομιλίας του ο κ. Καββαθάς ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αγωνιστή Κώστα Κόγια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου