ΤΟΠΙΚΑ

ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΒΟΛΟΥ – Ξεπέρασε τα όρια αντοχής

ειρηνοδικειο-βολου-ξεπέρασε-τα-όρια-147341

Χιλιάδες αιτήσεις, μετρημένοι υπάλληλοι, γεμάτοι αποθηκευτικοί χώροι

Ντουλάπες που ξεχειλίζουν από δικογραφίες, συρτάρια γεμάτα έγγραφα, υπάλληλοι που τρέχουν και δεν φτάνουν. Οι εργαζόμενοι στο Ειρηνοδικείο Βόλου καλούνται να φέρουν σε πέρας χιλιάδες υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών και πέραν των άλλων αντικειμένων που καλύπτουν, όλες τις διαφορές μεταξύ πολιτών για ποσά ύψους έως 20.000 ευρώ, δηλώσεις αποποιήσεων, δημοσιεύσεις διαθηκών, αιτήσεις για παροχή νομικής βοήθειας…

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Δέκα στο σύνολο μόνο υπάλληλοι τις τελευταίες τέσσερις μέρες του 2015 δέχτηκαν 270 αιτήσεις για ένταξη στο Νόμο Κατσέλη υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ενώ έχουν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία 2.108 υποθέσεων που πρόκειται να δικαστούν μετά τις 19 Φεβρουαρίου 2016.

Οι προσλήψεις που ανακοινώθηκαν με κοινή υπουργική απόφαση για την ενίσχυση των Ειρηνοδικείων με στόχο την ταχύτερη εκδίκαση των επίμαχων υποθέσεων έμειναν κενό γράμμα, καθώς μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έγινε καμία διαδικασία για την πρόσληψη νέων εργαζομένων.

Οι υπάλληλοι εργάζονται υπό ασφυκτικές συνθήκες και από άποψη όγκου δουλειάς και από άποψη κτιριακών υποδομών. Χρειάζονται τουλάχιστον ενίσχυση με τρία άτομα προσωπικό. Γενικά, οι προσλήψεις στα Δικαστήρια είναι πάγιο αίτημα όχι μόνο των Δικαστικών Υπαλλήλων της Περιφέρειας Πρωτοδικείου Βόλου αλλά και της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων. Οι δικαστικοί υπάλληλοι καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας απείχαν από τα καθήκοντά τους στο διάστημα από τις 9 έως τις 11 το πρωί, διεκδικώντας η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη 690 νέων υπαλλήλων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις προσωπικού που πήραν τραγικές διαστάσεις με την ψήφιση των μνημονιακών νόμων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Μόνο για την επικαιροποίηση των στοιχείων στις αιτήσεις που υπάγονται στο Νόμο 3869/10 (Νόμος Κατσέλη), των υποθέσεων των υπερχρεωμένων που θα δικαστούν μετά τις 19 Φεβρουαρίου χρειάζονται βεβαιώσεις οφειλών, καινούργιες δανειακές συμβάσεις, Ε9, Ε1. Μάλιστα απορίας άξιον είναι, όπως επισημάνθηκε, γιατί απαιτείται η επικαιροποίηση των στοιχείων όταν οι υποθέσεις που θα δικαστούν το 2017 θα χρειάζονται εκ νέου επικαιροποίηση ώστε να υπάρχει σαφής οικονομική εικόνα στους Ειρηνοδίκες που θα κληθούν να δικάσουν τις υποθέσεις.

Την ίδια στιγμή, ο μεγάλος όγκος δουλειάς διεκπεραιώνεται με εξαιρετικά χρονοβόρες διαδικασίες, καθώς και οι ίδιες οι Τράπεζες που έχουν επίσης επιβαρυνθεί δυσανάλογα με τα υπερχρεωμένα καθυστερούν να απαντήσουν στις αιτήσεις για την αποστολή των νέων στοιχείων δύο, τρείς ή και τέσσερις εβδομάδες.

Δεν πρόκειται παρά μόνο για ένα μέρος του αντικειμένου των υπαλλήλων που εργάζονται στο Ειρηνοδικείο Βόλου, καθώς ταυτόχρονα εκκρεμούν 880 υποθέσεις για επαναπροσδιορισμό οι οποίες θα δικαστούν μετά την 1/1/19 και φτάνουν σε ημερομηνία δικασίμου μέχρι και τον Ιανουάριο του 2023.

Οι συνεδριάσεις του Ειρηνοδικείου Βόλου από τις 22 Φεβρουαρίου 2016 θα αυξηθούν κατά μία (δύο την εβδομάδα), ενώ ο όγκος της δουλειάς τρέχει και για τα νέα αντικείμενα της δικαιοδοσίας του. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι σε κάθε συνεδρίαση θα δικάζονται περί τις 20 υποθέσεις υπερχρεωμένων, όταν η διαδικασία για την έκδοση αποφάσεων είναι το ίδιο χρονοβόρα, όπως και η προδικασία, δηλαδή από τη στιγμή της κατάθεσης των αιτήσεων μέχρι και τη δίκη με τη συλλογή σειράς αποδεικτικών εγγράφων.

Ο Νόμος 4336/15 προβλέπει την αύξηση των συνεδριάσεων αλλά και την πρόσληψη υπαλλήλων και Ειρηνοδικών. Σε τοπικό επίπεδο σύμφωνα πάντα με το Νόμο απαιτείται η πρόσληψη τριών υπαλλήλων αλλά καμία διαδικασία δεν έχει τρέξει αν και ο όγκος δουλειάς έχει αυξηθεί ραγδαία και είναι δυσανάλογος του προσωπικού.

Με την Εκούσια Διαδικασία από το 2013 τα Ειρηνοδικεία έχουν επιφορτισθεί και με τις δηλώσεις αποποιήσεων, τις δημόσιες διαθήκες. Μόνο τα πιστοποιητικά για τις αποποιήσεις και τις δημόσιες διαθήκες φτάνουν και ξεπερνούν τις 4.500 χιλιάδες το χρόνο.

Εκτός των άλλων αύξηση καταγράφεται και στις αιτήσεις που αφορούν στη συνηγορία ατόμων με χαμηλό εισόδημα, που προβλέπει ο Νόμος 3226/04 για την παροχή νομικής βοήθειας. Και σε αυτό το αντικείμενο οι αιτήσεις είναι δεκάδες.

Το κτιριακό

Επιτακτική είναι η ανάγκη μεταφοράς του Ειρηνοδικείου Βόλου σε άλλο κτίριο. Η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που κρίνεται ότι ακόμη και αν διενεργηθούν οι προσλήψεις, οι καινούργιοι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα κληθούν να αναλάβουν εργασία, δεν θα έχουν γραφεία για να απασχοληθούν.

Το αρχείο απέναντι από τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου στο ισόγειο των Δικαστηρίων «έχει ξεπεράσει» τα όριά του όπως και συνολικά για το Δικαστικό Μέγαρο.

Τα έγγραφα αποθηκεύονται πλέον σε κάθε διαθέσιμο χώρο καθώς το αρχείο έχει «φρακάρει» από τις δικογραφίες. Κρίνεται ότι η διαδικασία καταστροφής των δικογραφιών πέραν της 20ετίας πρέπει να ξεκινήσει για το σύνολο των Δικαστηρίων.

Το θέμα της μεταφοράς σε άλλο κτίριο όπως και άλλων Δικαστικών Υπηρεσιών τέθηκε από τους Δικαστικούς Υπαλλήλους, όμως χρειάζονται συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις. Ειδικά για το Ειρηνοδικείο μία πρόταση είναι η μεταστέγασή του στο κτίριο όπου στεγαζόταν η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας στην οδό Γαλλίας με Κοραή.

Ωστόσο, η συζήτηση βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα. Θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί η μεταφορά εφόσον βέβαια εξεταστεί η καταλληλότητα του χώρου ώστε να μπορέσει να φιλοξενήσει Δικαστικές Υπηρεσίες.

Το Ταμείο Χρηματοδοτήσεων Δικαστικών Κτιρίων χρειάζεται να «συναινεί», να αποφανθεί θετικά για την καταλληλότητα του κτιρίου. Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης να συμφωνεί με την εκμίσθωση σε δημόσια υπηρεσία αλλά και τις συνακόλουθες αλλαγές που θα απαιτηθούν για τη κατάλληλη διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης να εγκρίνει τη μετεγκατάσταση λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ:

Εγκατάλειψη των υπαλλήλων που υπηρετούν στα Ειρηνοδικεία

Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Πρωτοδικείου Βόλου καταγγέλλει την εγκατάλειψη των υπαλλήλων που υπηρετούν στα Ειρηνοδικεία, με αποτέλεσμα να καλούνται να υλοποιήσουν τη μνημονιακή υποχρέωση που αφορά στις τροποποιήσεις του Νόμου για τα υπερχρεωμένα χωρίς να έχει διενεργηθεί ο επίμαχος διαγωνισμός σε αντίθεση με τους Ειρηνοδίκες, και με καμία υλικοτεχνική υποδομή.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννα Παπαδημητρίου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σε πολλά Ειρηνοδικεία ο αριθμός των Ειρηνοδικών είναι ίσος ή και μεγαλύτερος από αυτόν των Δικαστικών Υπαλλήλων.

Προς αυτήν την κατεύθυνση η ίδια ενημέρωσε ότι «αίτημα της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος είναι η κάλυψη 2.500 θέσεων πανελλαδικά. Οι 650 έχουν πάρει έγκριση για διαγωνισμό από το υπουργείο Δικαιοσύνης, πλην όμως χρειάζεται και η έγκριση του ΑΣΕΠ. Εμείς ζητούμε οι προσλήψεις να γίνουν αξιοκρατικά και όχι με μόρια. Στο πλαίσιο δε του διαγωνισμού με τις εθελοντικές κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που αφορούν στο χώρο των Δικαστηρίων».

Η ίδια αναφέρθηκε και στο κτιριακό επισημαίνοντας ότι η ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου αποτελεί πάγιο αίτημα του Συλλόγου από τον οποίο οι εργαζόμενοι δεν κάνουν πίσω ούτε υποχωρούν. «Ωστόσο, επειδή προς στιγμήν φαίνεται να μην υπάρχει πολιτική βούληση, προτείνουμε προσωρινή μεταστέγαση Δικαστικών Υπηρεσιών σε κτίρια κοντά στο υπάρχον Δικαστικό Μέγαρο» κατέληξε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου