ΑΛΜΥΡΟΣ

Σε διαβούλευση το επιχειρησιακό πρόγραμμα στο δήμο Αλμυρού

σε-διαβούλευση-το-επιχειρησιακό-πρόγ-149604

Για την περίοδο 2014 – 2019 με στόχο προτάσεις – παρατηρήσεις

Στη δημοσιότητα δόθηκε για προτάσεις – παρατηρήσεις από τη δημοτική αρχή Αλμυρού το επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου για την περίοδο 2014-2019.

Σύμφωνα με αυτό, όραμα του δήμου είναι η εξέλιξή του και η ανάδειξή του σε σύγχρονο και ελκυστικό δήμο, με ανθρώπινο πρόσωπο, με αρχές και αξίες μέσα από την προώθηση της ολοκληρωμένης και βιώσιμης ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής, του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, της χρηστής διοίκησης, της ανταποδοτικότητας, της αποτελεσματικότητας, της ενεργούς συμμετοχή των πολιτών και της ισότιμης μεταχείρισής τους.

Προς αυτήν την κατεύθυνση το επιχειρησιακό πρόγραμμα επισημαίνει ότι κατευθυντήριες πολιτικές επιλογές του δήμου πρέπει να είναι η ισόρροπη ανάπτυξη των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, η εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων και των επισκεπτών, η βελτίωση της ποιότητας στην καθημερινή ζωή, η διαρκής αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών, η διαφάνεια και η χρηστή διοίκηση, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, η στήριξη της τοπικής απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας.

Ειδικά για τους φυσικούς πόρους, τα προβλήματα ρύπανσης και τις υποδομές εξυπηρέτησης δικτύων, κρίνεται απαραίτητη η ανάγκη για αναβαθμισμένη διαχείριση του υδροφόρου ορίζοντα λόγω της έντονης παραγωγικής δραστηριότητας. Σημαντική είναι η ανάγκη για αναζήτηση νέων πηγών ύδρευσης και η ανάγκη για αξιοποίηση γεωτρήσεων πόσιμου ύδατος για κάλυψη αρδευτικών αναγκών.

Εκτός των άλλων, σημαντική ανάγκη υπάρχει και για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό αποτελεσματικής περιβαλλοντικής διαχείρισης και προστασίας του συνόλου των φυσικών πόρων σε συνδυασμό με δράσεις αποκατάστασης, ανάπλασης και διαχείρισης των πηγών ρύπανσης.

Κρίσιμα ζητήματα τοπικής ανάπτυξης είναι η αποκατάσταση των προβλημάτων ρύπανσης του υδάτινου δυναμικού, η αντικατάσταση, επέκταση και συντήρηση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, η εφαρμογή και παρακολούθηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης οικοτόπων και μεταξύ άλλων η ανάδειξη σημαντικών περιβαλλοντικά περιοχών.

Οσον αφορά στην κοινωνική πολιτική, την υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό και αθλητισμό ο δήμος εκτιμάται ότι εμφανίζει την ανάγκη για περαιτέρω επέκταση και αναβάθμιση κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών πρόνοιας, υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και μεταξύ άλλων κοινωνική ενσωμάτωση συγκεκριμένων ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας και κρισιμότητας χαρακτηρίζεται η συντονισμένη αξιοποίηση παρεμβάσεων και δικτύων κοινωνικού εθελοντισμού που καλούνται να υποστηρίξουν ή να συμπληρώσουν το έργο του δήμου. Στο επίπεδο του πολιτισμού, ο δήμος μεταξύ άλλων μπορεί να αξιοποιήσει το πλούσιο πολιτιστικό του απόθεμα και να ενισχύσει τη δικτύωση και τη δραστηριοποίηση τοπικών φορέων.

Σχετικά με την τοπική ανάπτυξη κρίσιμα ζητήματα θεωρούνται η αναβάθμιση υπηρεσιών παροχής πρωτοβάθμιας υγείας και πρόληψης στους πολίτες του δήμου, η παροχή υπηρεσιών πρόνοιας και υποστήριξης της καθημερινότητας του πολίτη του ηλικιωμένου και της οικογένειας η ενσωμάτωση ευπαθών ομάδων.

Ο δήμος εκτιμάται ότι μπορεί υποστηρικτικά να ενισχύσει την τοπική επιχειρηματικότητα και την τοπική αγορά εργασίας, καθώς οι βασικές αρμοδιότητες στον τομέα αυτό αφορούν την κεντρική διοίκηση και συντονίζονται από αυτήν.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου