ΤΟΠΙΚΑ

Αποφασισμένοι για δυναμικές κινητοποιήσεις ΟΙ 17 ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΣΣΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

αποφασισμένοι-για-δυναμικές-κινητοπ-151784

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χθες η συντονιστική γραμματεία

για το νέο ασφαλιστικό των ελεύθερων επαγγελματιών εμφανίστηκε χθες η συντονιστική γραμματεία των δεκαεφτά τοπικών φορέων που συμπαρατάχθηκαν ενάντια στη ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Σε συνέντευξη Τύπου χθες στο Επιμελητήριο Μαγνησίας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Λάζαρος Γαϊτάνης, είπε ότι «όλοι μαζί έχουμε πολλές δυνάμεις προκειμένου η κυβέρνηση είτε να πάρει πίσω το σχέδιο νόμου είτε να το διορθώσει».

Για τα βήματα που θα ακολουθηθούν μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, που θα ψηφιστεί το νέο ασφαλιστικό, επισήμανε ότι η συντονιστική γραμματεία θα συναντηθεί με τους βουλευτές του δημοκρατικού τόξου προκειμένου να συζητήσει τα θέματα και να τους καταστήσει υπεύθυνους για αυτά που θα ψηφίσουν.

Επιπλέον, ενημέρωσε ότι η εκδήλωση που ανακοινώθηκε για το ασφαλιστικό θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου στο ΤΕΕ με ομιλητές το δικηγόρο, εξειδικευμένο σε ασφαλιστικά θέματα Διονύση Ρίζο, το δικηγόρο Δημήτρη Βερβέσο που συμμετέχει στη Διοίκηση του ΕΤΑΑ και το Γιώργο Χρηστάκη από τον Οικονομικό Επιμελητήριο Θεσσαλίας.

«Ελπίζουμε ότι θα γίνουν διορθώσεις. Οι ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με το σχέδιο νόμου θα καθορίζονται βάσει του καθαρού εισοδήματος του 2016. Σε περίοδο ύφεσης ασφαλιστικές εισφορές ύψους 38,45% δεν μπορούν να καταβληθούν ούτε μπορεί να διασφαλιστεί η εισπραξιμότητα από τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να καταστούν βιώσιμα. Το 45% των δικηγόρων δεν μπόρεσε να παραδώσει τα ασφαλιστικά βιβλιάρια το 2014. Το υπόλοιπο 55% είτε μπήκε σε ρύθμιση είτε δεν έχει ασφάλεια» επισήμανε.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ακόμη και με μείωση κατά 7,5% για την επικουρική ασφάλιση πάλι η κατάσταση δεν σώζεται με 31% ασφαλιστικές εισφορές. «Πρέπει να αλλάξει ριζικά η φιλοσοφία του σχεδίου νόμου. Επιφυλασσόμαστε ανάλογα και με τους υπόλοιπους φορείς να πάμε σε κλείσιμο καταστημάτων και γραφείων όχι όμως σε επίπεδο τοπικό. Καλούμε και τις άλλες πόλεις να συμπαρατάξουν τους φορείς. Το νέο ασφαλιστικό οδηγεί σε λουκέτα» συμπλήρωσε.

Οι μηχανικοί
Ετοιμοι για κινητοποιήσεις δήλωσαν οι μηχανικοί στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα, πρότεινε ακόμη και την πραγματοποίηση απεργίας σε τοπικό επίπεδο.
Οπως είπε «στους μηχανικούς υπάρχει μεγάλη αναστάτωση και αναταραχή για το νέο ασφαλιστικό. Στο Βόλο υπάρχει μεγάλη μαζικότητα. Θέλουμε να υπάρξει πληροφόρηση. Με το νέο ασφαλιστικό πλήττεται ευθέως η οικονομία της χώρας. Αποτελεί ένα ακόμη υφεσιακό μέτρο, το οποίο θα πλήξει το εισόδημα και θα επιφέρει περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ και των όποιων ελλειμμάτων. Είμαστε εδώ για να καταθέσουν προτάσεις – αντισταθμιστικά μέτρα για να μην υπάρξει μαζική έξοδος από τα ταμεία τα έτη 2016-2017» συμπλήρωσε.

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας
Σειρά λουκέτων χωρίς τέλος θα επιφέρει για το Επιμελητήριο Μαγνησίας το νέο ασφαλιστικό αν αυτό ψηφιστεί και εφαρμοστεί. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλης Μπασδάνης, είπε ότι το 50% των αυτοαπασχολούμενων είναι ανασφάλιστοι οπότε με το ασφαλιστικό πρέπει να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα των οφειλών.

Επικαλούμενος την πρόταση των Επιμελητηρίων επισήμανε ότι το νέο ασφαλιστικό χρειάζεται σχεδιασμό με ορίζοντα τουλάχιστον 20ετίας. «Το σχέδιο νόμου έτσι όπως έρχεται προς ψήφιση θα αποτελέσει ταφόπλακα για τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε μεγάλα οικονομικά αδιέξοδα» συμπλήρωσε και πρότεινε πέραν της εκδήλωσης η κινητοποίηση να πάρει τη μορφή κι ενός συλλαλητηρίου πανμαγνησιωτικού χαρακτήρα.

Οι γιατροί
Καταστροφικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες και την κοινωνία είναι το νέο σχέδιο νόμου για τους γιατρούς. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ευστάθιος Τσάμης, επισήμανε ότι είναι σημαντικό που υπάρχει αυτή η πρωτόγνωρη κινητοποίηση των τοπικών φορέων.

«Δεν έχουμε καμία διάθεση και δεν θέλουμε να αντιπαρατεθούμε με τους συνταξιούχους. Στόχος είναι το νέο ασφαλιστικό να είναι βιώσιμο και για τον τελευταίο κλάδο και να μην οδηγήσει στην καταστροφή της μεσαίας τάξης με αντίκτυπο και στην κοινωνία. Ωστόσο, αυτό είναι ψευδεπίγραφα αναλογικό. Εμείς είμαστε παρόντες και θα συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε κινητοποίηση αποφασιστεί» κατέληξε.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο
Αδικο μέτρο που θα αποδειχθεί αναποτελεσματικό για την οικονομία οδηγώντας την σε περαιτέρω συρρίκνωση είναι οι αυξήσεις που προβλέπει το νέο ασφαλιστικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες για το Οικονομικό Επιμελητήριο.

Ο εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας, Γιώργος Χρηστάκης, είπε ότι το νέο ασφαλιστικό θα οδηγήσει σε μείωση του κρατικού προϋπολογισμού και των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου που προβλέπει μεικτό τρόπο υπολογισμού των εισφορών, διατήρηση του ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών, το σύνολο των φόρων και εισφορών που θα καταβάλει ο κάθε επαγγελματίας να μην ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσοστό του καθαρού εισοδήματος και την απαλλαγή για τα τρία πρώτα χρόνια της δραστηριότητας των νέων επαγγελματιών.

Οι έμποροι
Στην ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και να μην κλείσουν άλλες επιχειρήσεις αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Βόλου και Νέας Ιωνίας, Κώστας Τσέλιος στη συνέντευξη Τύπου. Οπως εξήγησε «αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν 1,5 εκατομμύριο άνεργοι. Το 55-65% των επιχειρήσεων έχουν οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία. Είναι δύσκολο να γίνει η ένωση των ταμείων. Από τις 120.000 επιχειρήσεις που μπήκαν στη ρύθμιση οι μισές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δόσεις».
Ο ίδιος είπε ότι πρέπει να παγώσουν οι οφειλές και να αγοραστεί ο χρόνος σύνταξης. «Οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους» σημείωσε και τόνισε ότι «εμείς θα συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις με όλα τα επαγγέλματα ώστε να υπάρχει σωτηρία για την Ελλάδα καθώς το ασφαλιστικό είναι το μέλλον».

Οι συμβολαιογράφοι
Παρών στη συνέντευξη Τύπου έδωσε και ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας, Ιωάννης Κόνσουλας τονίζοντας ότι «η Μαγνησία αντιτίθεται σε ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο που καταργεί την ανταποδοτικότητα». Οπως είπε, είναι ένα άδικο νομοσχέδιο που προσπαθεί να καλύψει τα ελλείμματα της χώρας. «Χαιρετίζουμε τη σημερινή συγκέντρωση. Εμείς απέχουμε από τα καθήκοντά μας κι αν χρειαστεί θα συμμετέχουν σε ακόμη περισσότερες κινητοποιήσεις μέχρι να δικαιωθούμε» κατέληξε.

Οι δημοσιογράφοι
Την πλήρη αντίθεση των δημοσιογράφων με το νέο ασφαλιστικό δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας Δημήτρης Χορταργιάς.

«Εμείς δεν είμαστε αυτοαπασχολούμενοι αλλά μισθωτοί. Ωστόσο έχουμε κοινό πεδίο δράσης για το ασφαλιστικό καθώς η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο προσπαθεί να μας εντάξει στους αυτοαπασχολούμενους. Προσπαθεί να καταργήσει την επαγγελματική μας ιδιότητα. Να καταργήσει τις δημοσιογραφικές ενώσεις. Γινόμαστε όλοι βορά στα δίχτυα της κάθε εξουσίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι δημοσιογράφοι είναι ένας από τους κλάδους που βρίσκεται στην κορυφή των αδικιών του νέου ασφαλιστικού. Ο κ. Χορταργιάς είπε ότι σύμφωνα με πρόχειρα στοιχεία από το ΕΤΑΠ ΜΜΕ η ανεργία στον κλάδο φτάνει ήδη στο 40-50%, η υποαπασχόληση στο 25% και το υπόλοιπο 20-25% δουλεύει με συμβάσεις που έχουν υποστεί περικοπές.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου