ΤΟΠΙΚΑ

«Χάθηκαν» μεζονέτες στο παραλιακό Πήλιο

χάθηκαν-μεζονέτες-στο-παραλιακό-πή-182641

Ανυπεράσπιστοι οι επαγγελματίες απέναντι στα αναγκαστικά μέτρα

Μεζονέτες σε παραθαλάσσια περιοχή του Πηλίου που προορίζονταν για πώληση μετά από επένδυση χρημάτων αγοράστηκαν τελικά από Τράπεζα μετά από… πλειστηριασμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σφυρί βγήκαν μεζονέτες ελεύθερου επαγγελματία σε παραθαλάσσια περιοχή του Πηλίου για οφειλές προς Τράπεζα άνω των 100.000 ευρώ την περασμένη Τετάρτη.

Μετά την αγορά ξενοδοχειακής επιχείρησης στο Πήλιο, άλλος ένας πλειστηριασμός για χρέη που δημιουργήθηκαν από επαγγελματική δραστηριότητα, κατέληξε στην αγορά των ακινήτων από πιστωτικό ίδρυμα.

Εξάλλου, το ενδιαφέρον για αγορές των εκπλειστηριαζόμενων ακινήτων είναι σχεδόν μηδενικό καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης δεν παρουσιάζονται αγοραστές ελλείψει ρευστού και οι πλειστηριασμοί κηρύσσονται άγονοι.

Αγορά έγινε και για δύο εξ αδιαιρέτου ακίνητα, επίσης στο Πήλιο, και μάλιστα για ποσό μερικών εκατοντάδων ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο για πλειστηριασμό που διενεργήθηκε για οφειλές στην Εφορία όπου όμως ο αγοραστής ήταν συγγενικό πρόσωπο του οφειλέτη. Επιπλέον, πωλήθηκαν άλλα δύο ακίνητα.

Πρόκειται για το δεύτερο πρόγραμμα εκτέλεσης πλειστηριασμών που πραγματοποιήθηκε από την άρση της αναστολής των αναγκαστικών μέτρων στις 30 Οκτωβρίου 2015 το οποίο πάντως δεν αφορούσε σε πρώτη κατοικία.

Το πρώτο εκτελέστηκε την περασμένη Τετάρτη, οπότε ξενοδοχειακή επιχείρηση στο Πήλιο αγοράστηκε επίσης από Τράπεζα μετά από συμψηφισμό οφειλών με το υποθηκευμένο ακίνητο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο για ακίνητο που ήταν χρόνια κατασχεμένο. Καθώς δεν παρουσιάστηκε κανένα ενδιαφέρον, τελικά η Τράπεζα συμπλήρωσε το ποσό που αντιστοιχούσε στην αξία του ακινήτου προσθέτοντάς το στις οφειλές και το αγόρασε.

Σε όλους τους πλειστηριασμούς με εξαίρεση των οφειλών προς την Εφορία κοινή συνισταμένη ήταν ότι οφειλέτες ήταν εταιρείες κάθε είδους είτε ομώνυμες και ανώνυμες είτε περιορισμένης ευθύνης, ή εμπορικές επιχειρήσεις.

Οι οφειλές ήταν χιλιάδες ευρώ με τη μικρότερη να είναι 145.000 ευρώ και τη μεγαλύτερη να φτάνει τις 572.000 ευρώ, ενώ στις εκθέσεις αναγράφονται αναλυτικά τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους οι υπόχρεοι.

Εξάλλου, στο σφυρί βγαίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα ακίνητα στέγασης επιχειρήσεων και βιοτεχνιών του Βόλου και της Μαγνησίας και για οφειλές προς Τράπεζες για επενδυτικά δάνεια.

Οι πλειστηριασμοί αφορούν και σε υπολειτουργούσες επιχειρήσεις και βιοτεχνίες αλλά και σε λειτουργούσες με προσωπικό με τους επισπεύδοντες να ζητούν την κατάσχεση των ακινήτων επαγγελματικής στέγης.
Κατά κύριο λόγο αφορούν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων, των επίπλων και του τουρισμού με οφειλές άνω των 100.000 – 200.000 ευρώ, οι οποίες δεν προστατεύονται με κανένα μέτρο στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων που προβλέφθηκαν στο πολυνομοσχέδιο.

Το θέμα έχει κινητοποιήσει την Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας, η οποία διερεύνησε το θέμα αλλά δυστυχώς σύμφωνα με πληροφορίες, όπως προέκυψε δεν μπορούσε να παρέμβει υπέρ των επαγγελματιών καθώς δεν παρέχεται η νομική δυνατότητα.
Ο αριθμός των προς πλειστηριασμό ακινήτων εκτιμάται ότι από τις αρχές του 2016 θα αυξηθεί δυσανάλογα καθώς οι Τράπεζες θα είναι πρώτες στην ιεραρχία των πιστωτών. Εν αναμονή της εφαρμογής της διάταξης, ένας μεγάλος αριθμός υποθέσεων παίρνει αναβολή για ένα μήνα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου