ΤΟΠΙΚΑ

Ελεύθερες οι 26 καρδερίνες, αιχμάλωτες για παράνομο εμπόριο

ελεύθερες-οι-26-καρδερίνες-αιχμάλωτες-γ-183132

Δράση για την απελευθέρωσή τους πραγματοποίησε το Δασαρχείο – Κατηγορίες εναντίον δύο pet shop

Ανοιξαν τα φτερά τους και πέταξαν ελεύθερες. Είκοσι έξι καρδερίνες, που είχαν αιχμαλωτιστεί σε pet shop με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση, απελευθερώθηκαν χθες σε περιαστική χορτολιβαδική περιοχή από το Δασαρχείο Βόλου και τη Θηροφυλακή, με τη συμμετοχή του Κυνηγετικού Συλλόγου Νέας Ιωνίας και του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας.

Η υπεύθυνη του Γραφείου Θήρας του Δασαρχείου Βόλου, Στέλλα Μήτρη, είπε ότι οι καρδερίνες είναι άγρια ωδικά πτηνά και απαγορεύεται η αιχμαλωσία τους. Ωστόσο, μετά από καταγγελίες, οι έλεγχοι του Δασαρχείου σε συνεργασία με το θηροφύλακα της Ζ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας, βρήκαν σε δύο καταστήματα έντεκα και δεκαπέντε καρδερίνες αντίστοιχα, οι οποίες προορίζονταν για πώληση παράνομα.

«Στο εμπόριο επιτρέπονται άλλα είδη πουλιών όπως καναρίνια, παπαγαλάκια για τα οποία υπάρχουν και νόμιμα εκτροφεία» συμπλήρωσε η ίδια. Οσον αφορά στις καρδερίνες, στην Ελλάδα επιτρέπεται μόνο ένα είδος να πωλείται και αυτό εισάγεται από τα Ιμαλάϊα. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι το λευκό χρώμα.

Μετά την κατάσχεση των πουλιών το Δασαρχείο Βόλου θα υποβάλλει μηνύσεις και η υπόθεση θα πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Τα δύο pet shop κατηγορούνται για έκθεση σε κοινή θέα, διατήρηση εν αιχμαλωσία άγριων ωδικών πτηνών, αγορά, διαφήμιση και εμπορική εκμετάλλευση.

Παρών στην απελευθέρωση ήταν και ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Νέας Ιωνίας, Στέργιος Μιχελής, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο των κυνηγών για την προστασία των άγριων πουλιών και τη θέση των μελών του Συλλόγου για την προφύλαξή τους.

Η απελευθέρωση ήταν μία μοναδική εμπειρία για τους μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας, το οποίο συμμετέχει σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Ο Διευθυντής του Σχολείου, Αναστάσιος Γούκος, είπε ότι «δεχτήκαμε την πρόσκληση του Δασαρχείου με χαρά, παρόλο που στο σχολείο γίνονται σχετικές ομιλίες. «Αυτό το μάθημα στο οποίο συμμετείχαν σήμερα είναι ανεπανάληπτο. Τα παιδιά είχαν μία ξεχωριστή και μοναδική εμπειρία. Συνειδητοποίησαν πόσο σημαντικό πράγμα είναι να συμμετέχουν στην προστασία του περιβάλλοντος, να μην αφαιρούμε πράγματα από το περιβάλλον, γενικά να πρωτοπορούν και να είναι παρόντες σε όλα αυτά που λέμε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης» κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου