ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Δικαίωση για το νομικό κόσμο και την κτηματαγορά η απόφαση στο ΣτΕ

δικαίωση-για-το-νομικό-κόσμο-και-την-κτ-185732

Ανοίγει ο δρόμος για αλλαγές στους φόρους ακινήτων

Δικαίωση συνιστά για τον κόσμο των νομικών η απόφαση – βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αναδρομικά από την 21η Μαΐου 2015, μετά από προσφυγή δεκατριών πολιτών. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ακινήτων ώστε να έλθουν στο ίδιο ύψος με τις αγοραίες τιμές κρίνεται επιβεβλημένη από την κτηματαγορά καθώς οι εμπορικές αξίες είχαν δραματική πτώση λόγω της οικονομικής κρίσης και οι αντικειμενικές δεν μπορούν να παραμένουν σε αυτές του 2007. Η εφαρμογή της απόφασης εκτιμάται ότι θα επηρεάσει τη φορολογία των ακινήτων και συγκεκριμένα τον ΕΝΦΙΑ του 2016 αλλά και τις μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες ακινήτων που έγιναν μετά την 21η Μαΐου 2015.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

«Η απόφαση 4446/2015 του ΣτΕ έρχεται να δικαιώσει τις θέσεις που διατύπωσε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Βασίλης Αλεξανδρής, και στη συνέχεια ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου» είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λάζαρος Γαϊτάνης. Από τον Αύγουστο του 2014, σημείωσε ο ίδιος, επισημάναμε ότι δεν είναι δυνατόν να φορολογούνται οι Ελληνες πολίτες με αντικειμενικές αξίες ακινήτων του 2007, εποχή κατά την οποία υπήρχε ανάπτυξη, εποχή κατά την οποία τα συμβολαιογραφία ήταν γεμάτα από κόσμο που προέβαινε σε αγοραπωλησίες ακινήτων. «Οι αντικειμενικές αξίες πρέπει να αλλάζουν κάθε δύο χρόνια κάτι το οποίο επισήμανε και η απόφαση του ΣτΕ. Πιστεύω ότι η απόφαση αυτή θα δώσει την ώθηση στην κυβέρνηση να προβεί σε αυτό το οποίο είχε υποσχεθεί από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, δηλαδή να προβεί σε άμεση αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών που πλέον καμία σχέση δεν έχουν με τις εμπορικές αξίες» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Επιβεβλημένη

Ρεαλιστική κρίνει την απόφαση του ΣτΕ ο κτηματομεσίτης Γιάννης Καραγιάννης. Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών καθώς την τελευταία 5ετία οι εμπορικές αξίες έχουν πέσει μεσοσταθμικά κατά 40% βάσει των επίσημων στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας, είπε χαρακτηριστικά. «Αυτή τη στιγμή οι εμπορικές αξίας βρίσκονται περίπου 20-30% κάτω των αντικειμενικών αξιών ανάλογα με τη ζώνη στην οποία υπάγεται το ακίνητο και την παλαιότητά του» σημείωσε ο ίδιος και ανέφερε ως ενδεικτικά τα παραδείγματα ενός ακινήτου με παλαιότητα 30 συν ετών όπου η διαφορά μεταξύ αντικειμενικής και εμπορικής αξίας κυμαίνεται στο 15-30% και ενός ακινήτου με παλαιότητα 10 χρόνων όπου οι αντικειμενικές και οι εμπορικές αξίες είναι εξισωμένες. Ειδικά για τις αγοραπωλησίες, ο κ. Καραγιάννης διευκρίνισε ότι εάν κάποιος αγόρασε ένα ακίνητο με αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ, αλλά η εμπορική του αξία είναι 80.000 ευρώ, θα έπρεπε κανονικά να φορολογηθεί σύμφωνα με την εμπορική αξία και όχι με την αντικειμενική, με μεγαλύτερο δηλαδή φόρο.

Αντίκτυπος

Μειώσεις φόρων ακόμη και επιστροφές ποσών εκτιμάται ότι θα φέρει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ. Αν και ακόμη το σκεπτικό της απόφασης δεν έχει δημοσιοποιηθεί αναλυτικά, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, Αλέκος Κεχαγιάς, είπε ότι η απόφαση φαίνεται πως θα επηρεάσει τον ΕΝΦΙΑ του 2016 και ενδεχομένως όλες τις μεταβιβάσεις – αγοραπωλησίες ακινήτων που έγιναν από την 21η Μαΐου και μετά. «Μπορεί να τεθεί θέμα και επιστροφής ποσών για τις περιπτώσεις εκείνες όπου η πραγματική τιμή των ακινήτων είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική. Εκτός από τα προαναφερόμενα η απόφαση ίσως έχει και αντίκτυπο στα τέλη του δήμου μέσω της ΔΕΗ καθώς η πληρωμή γίνεται βάσει των τετραγωνικών μέτρων» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Είχε δρομολογηθεί

Κατά τον πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας, πάντως, Ιωάννη Κόνσουλα, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών είχε ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα. Οπως είπε ερωτηθείς σχετικώς, στην Πάτρα έγινε η πρώτη συνεδρίαση προχθές, ενώ αναμένεται να συγκληθεί η αρμόδια επιτροπή και στη Θεσσαλονίκη και στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας. «Υπάρχουν ακίνητα με τιμές πώλησης μικρότερες της αντικειμενικής αξίας, συμβαίνει όμως να γίνεται και το αντίθετο. Αυτό είναι και το αντικείμενο συζήτησης των επιτροπών» σημείωσε. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ανέφερε, ότι η αναπροσαρμογή θα έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα, καθώς εκκρεμεί και η απόφαση του ΣτΕ σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ το Δεκέμβριο του 2014.

Η απόφαση του ΣτΕ

Οπως έχει γίνει γνωστό, τελεσίγραφο για να αλλάξουν άμεσα οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στέλνει με απόφαση – βόμβα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η ετυμηγορία του ανωτάτου δικαστηρίου ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο σε μειώσεις φόρων που σχετίζονται με ακίνητα ή ακόμη και σε επιστροφές ποσών. Το ανώτατο δικαστήριο, επιβάλλει την άμεση αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στη συντριπτική πλειονότητά τους «προς τα κάτω», με δεδομένη τη δραματική πτώση των εμπορικών αξιών, ώστε να έλθουν στο ίδιο ύψος με τις αγοραίες τιμές των ακινήτων.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών έκρινε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι η Κυβέρνηση όφειλε από την 21η Μαΐου 2015 να είχε αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων της χώρας.

Η υπόθεση έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ύστερα από προσφυγή 13 φορολογούμενων πολιτών οι οποίοι έχουν ακίνητα σε διάφορα σημεία της χώρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου