ΤΟΠΙΚΑ

Εκσυγχρονισμός της κατοικίας στους παραδοσιακούς οικισμούς Πηλίου

εκσυγχρονισμός-της-κατοικίας-στους-π-187545

Με το περιβάλλον και την αρχιτεκτονική – Στο πλαίσιο της αναθεώρησης των μορφολογικών στοιχείων του ΥΠΕΚΑ

Παράθυρο στον εκσυγχρονισμό της μορφολογίας της κατοικίας αλλά και την εναρμόνισή της με το περιβάλλον, το κλίμα και την αρχιτεκτονική κληρονομιά ανοίγει για τους παραδοσιακούς οικισμούς του Πηλίου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ) με τη θεσμοθέτηση μορφολογικών κανόνων για τη δόμηση και την αρχιτεκτονική στους μικρούς οικισμούς της χώρας και στον πέριξ αυτών χώρο σε ολόκληρη την επικράτεια.

Η προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Μαγνησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των δημάρχων Ζαγοράς -Μουρεσίου Παναγιώτη Κουτσάφτη και Νοτίου Πηλίου Νικόλαου Φορτούνα, ενημέρωσε ότι παρελήφθη η πρόσκληση του ΥΠΕΚΑ και θα ξεκινήσει η διαβούλευση.

«Θα κοινοποιήσουμε τη μελέτη του υπουργείου στα μέλη μας για κατάθεση προτάσεων αλλά και στους δημάρχους του Πηλίου με τους οποίους θα είμαστε σε συνεχή συνεργασία», είπε η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, Νάνσυ Καπούλα. «Άλλωστε έχει ήδη ζητηθεί από τους ΟΤΑ η συνδρομή του ΤΕΕ σε μία κοινή προσπάθεια τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος», συμπλήρωσε η ίδια. Η προχθεσινή συνεδρίαση του ΤΕΕ επισήμανε ότι η διαβούλευση αποτελεί μία ευκαιρία να εξεταστούν εκ νέου τα μορφολογικά στοιχεία των κτιρίων. Μπορούν να προχωρήσουν, τονίστηκε χαρακτηριστικά, ζητήματα που απασχολούν χρόνια, όπως η τοποθέτηση κεραμιδιών αντί πλακών στους παραθαλάσσιους οικισμούς, τα μηχανολογικά θέματα των κτιρίων όπως των κλιματιστικών, καθώς τα εγκιβωτισμένα μηχανήματα καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία των air condision, οι διαμορφώσεις και ο περιβάλλον χώρος των οικοπέδων, τα ανοίγματα των κτιρίων, αν δηλαδή τα παράθυρα και οι μπαλκονόπορτες θα πρέπει να είναι τόσο μικρά όσο είναι σήμερα ή θα πρέπει να ακολουθήσουν τις νέες επιταγές στη δόμηση. Το ΤΕΕ αναμένει να αναρτηθεί από το υπουργείο το σχέδιο μελέτης για την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι γνωμοδοτήσεις. Το ΤΕΕ με τους τοπικούς φορείς θα εξετάσει αν μπορούν να υπάρξουν τροποποιήσεις και προς ποια κατεύθυνση ή εάν το Πήλιο θα παραμείνει στο παλιό Προεδρικό Διάταγμα που ισχύει από το ’80.

Η προσπάθεια αυτή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εντάσσεται στη θεσμοθέτηση των μορφολογικών κανόνων για τη δόμηση και την αρχιτεκτονική στους μικρούς οικισμούς της χώρας και στους χώρους γύρω από αυτούς.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκήρυξε δημόσιο διαγωνισμό με ανοιχτή διαδικασία το Σεπτέμβριος 2011 με σκοπό την επιλογή αναδόχου. Η αρμόδια διεύθυνσή του έχει αναθέσει και εκπονεί τις Μελέτες για 28 Περιφερειακές Ενότητες. Το πρόγραμμα είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ (ΕΠΠΕΡΑΑ), αφορά στην εκπόνηση 48 συνολικά Μελετών και προβλέπεται η επέκτασή του στην επόμενη προγραμματική περίοδο προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι μελέτες για τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες.

Στόχος των μελετών αυτών είναι η καταγραφή, συμπλήρωση και εξειδίκευση του θεσμικού πλαισίου δόμησης κυρίως για την κατοικία με ειδικούς μορφολογικούς κανόνες. Το εν λόγω έργο θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τον υπόλοιπο χωρικό σχεδιασμό και θα συμβάλλει στην καλύτερη οργάνωση του χώρου και στην αναβάθμιση της εικόνας των οικισμών μέσω της μορφολογίας της δόμησης, που θα εντάσσεται στο τοπίο και στην παράδοση χωρίς να παρεμποδίζει την αρχιτεκτονική δημιουργικότητας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου