ΤΟΠΙΚΑ

Σπεύδουν στις Τράπεζες για τις οφειλές

σπεύδουν-στις-τράπεζες-για-τις-οφειλέ-187667

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τα ραβασάκια ανά χείρας

Είδαν και απόειδαν να περιμένουν ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα προστατεύει την περιουσία τους από τους πιστωτές και θα τους δίνει μία δεύτερη ευκαιρία εν μέσω κρίσης μέχρι που έφτασαν και πήραν στα χέρια τους τα… ραβασάκια των Τραπεζών με τις προειδοποιήσεις. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις σπεύδουν ταχέως στις Τράπεζες και διακανονίζουν οφειλές. Οι ρυθμίσεις το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί σε ποσοστό που φτάνει και ξεπερνά το 20%.

Τους οφειλέτες γρήγορα στις Τράπεζες οδήγησε το πολυνομοσχέδιο με τα δεκατρία προαπαιτούμενα ανάμεσα στα οποία και τα «κόκκινα» δάνεια. «Η αύξηση στην προσέλευση ξεκίνησε από τότε που η κυβέρνηση αποφάσισε να ρυθμίσει τα κόκκινα δάνεια. Ισως πολλοί από τους οφειλέτες να περίμεναν κάτι άλλο» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από διευθυντή Τράπεζας στο Βόλο.

Πρόκειται για ρυθμίσεις δανείων με οφειλές που δημιουργήθηκαν στα χρόνια της κρίσης, άλλες μεγάλες, άλλες μικρές, είτε από νοικοκυριά είτε από επιχειρήσεις. «Οσοι δεν έχουν καταφύγει στο Νόμο Κατσέλη έρχονται να κάνουν διακανονισμό, όπως και εκείνοι που απορρίφθηκαν» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά και προστέθηκε ότι «έντονο είναι το ενδιαφέρον και από τους επιχειρηματίες». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το τελευταίο εξάμηνο ήταν παγωμένο από άποψη ρυθμίσεων. «Αυτή τη στιγμή όλοι βρίσκονται σε αναμονή. Να αποφασίσει η κυβέρνηση τι θα κάνει με την πρώτη κατοικία στις 15 Φεβρουαρίου, καθώς σήμερα με ή χωρίς Νόμο Κατσέλη αυτή προστατεύεται. Ο κόσμος φοβάται τους πλειστηριασμούς από ξένα funds».

Η αύξηση στις ρυθμίσεις δανείων επιβεβαιώνεται και από διευθυντή δεύτερης μεγάλης Τράπεζας στο Βόλο. Οπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για διευθέτηση οφειλών δανείων όλων των ειδών. «Από το Νοέμβριο οι οφειλέτες διακανονίζουν τα χρέη τους. Εχουν κατασταλάξει τι μπορεί να γίνει με το νομοθετικό καθεστώς ή ίσως και να διαψεύστηκαν από τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργήσει» επισημάνθηκε.

Πριν το Νοέμβριο η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική. Οπως τονίστηκε, «ήταν και τα capital controls που άλλαξαν τη ροή της αγοράς. Σήμερα μετά την ανακεφαλαίωση των Τραπεζών πλέον ο κόσμος επιστρέφει τα χρήματά του στις Τράπεζες».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου