ΤΟΠΙΚΑ

Καμπανάκι για τις τρέχουσες οφειλές

καμπανάκι-για-τις-τρέχουσες-οφειλές-189767

Για να μη χαθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων – S.O.S. και για τις άτυπες δωρεές

Καμπανάκι κινδύνου ώστε οι υπόχρεοι να τακτοποιήσουν τις τρέχουσες οφειλές από την ημέρα ειδοποίησης και μέσα σε τριάντα μέρες και να μη χάσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων, αλλά και μέχρι το τέλος του χρόνου να υποβάλουν τυχόν άτυπες δωρεές χρηματικών ποσών, ειδικά οι επιχειρηματίες για να μη φορολογηθούν δυσβάσταχτα, κρούει ο Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας.

Οπως είπε ο πρόεδρος του ΣΟΛ Μαγνησίας Αριστείδης Παπανδρέου, η σημερινή ημέρα είναι κρίσιμη όσον αφορά στις προθεσμίες τακτοποίησης οφειλών οι οποίες προέκυψαν μετά την υποβολή αίτησης – ρύθμισης των 100 δόσεων.

«Οσοι έχουν οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι σήμερα, Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015, και λαμβάνουν ειδοποίηση από το υπουργείο Οικονομικών χρειάζεται να τις τακτοποιούν άμεσα, σ’ ένα μήνα από την ημερομηνία ειδοποίησης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις δε οφειλές από 15 Δεκεμβρίου και μετά, αυτές ακόμη και χωρίς ειδοποίηση πρέπει να τακτοποιούνται σ’ ένα μήνα από την ημερομηνία που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες. «Δηλαδή μία οφειλή που θα καταστεί ληξιπρόθεσμη την Ιη Ιανουαρίου 2016 θα πρέπει οπωσδήποτε να εξοφληθεί ή να ρυθμιστεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, δηλαδή σε 30 ημέρες. Αν κάποιος έχει δύο τέτοιες καθυστερήσεις χάνει τη ρύθμιση των 100 δόσεων» πρόσθεσε ο ίδιος.

Οσον αφορά στις τυχόν άτυπες δωρεές, ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι αυτές πρέπει να υποβληθούν μέχρι τέλος του χρόνου ώστε να καλυφθούν τυχόν τεκμήρια που δεν προκύπτουν από το εισόδημα. Σε διαφορετική περίπτωση, οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με 22% φόρο, αν είναι μισθωτοί και 26% φόρο, αν είναι επιχειρηματίες, ενώ ο φόρος για μία άτυπη δωρεά μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού είναι 10%. «Ειδικά οι επιχειρηματίες που δεν καλύπτουν τα τεκμήρια και μπορεί να έχουν δεχθεί άτυπη δωρεά από τη μητέρα ή τον πατέρα τους για παράδειγμα ένα ποσό της τάξεως των 15.000 ευρώ θα πληρώσουν 1.500 ευρώ φόρο, διαφορετικά αν δεν δηλωθούν οι άτυπες δωρεές, 3.900 ευρώ συν την προκαταβολή» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ, βαρύς είναι και ο μήνας Δεκέμβριος από άποψη φορολογικών υποχρεώσεων. Μέχρι τέλος του χρόνου οι φορολογούμενοι ιδιώτες έχουν να καταβάλουν τον ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας και όσοι έχουν κάνει ρύθμιση τις δόσεις.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου