ΤΟΠΙΚΑ

72 κατασχέσεις εις χείρας τρίτων ΔΗΛΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

72-κατασχέσεις-εις-χείρας-τρίτων-δηλωθη-192481

Σε ένα μήνα δεκάδες δηλώσεις τρίτων για δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών

Εκατοντάδες κατασχέσεις απαιτήσεων οφειλέτη εις χείρας τρίτων κληροδότησε ο Νοέμβριος στη Μαγνησία, με τους τραπεζικούς λογαριασμούς υπόχρεων να μπαίνουν στη δίνη του κυκλώνα. Στο Ειρηνοδικείο Βόλου έγιναν συνολικά 72 δηλώσεις τρίτων! Ο συνολικός αριθμός των δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών στα Δικαστήρια, καθώς τώρα η διαδικασία κινείται και ηλεκτρονικά από ασφαλιστικά ταμεία, εκτιμάται ότι είναι πολλαπλάσιος για τους οφειλέτες του Νομού, αφού η πλειοψηφία των εντολέων για τις κατασχέσεις, που είναι οι Τράπεζες, απευθύνονται κατά κύριο λόγο κεντρικά στις Διευθύνσεις τους για την εκκίνηση της διαδικασίας.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα Δικαστήρια Βόλου, μετά τη λήξη της ΚΥΑ για την αναστολή της εκτέλεσης των αναγκαστικών μέτρων, στις 30 Οκτωβρίου, εκατοντάδες εκτιμάται ότι αριθμούν οι δηλώσεις τρίτων που έχουν υποβληθεί σ’ ένα μήνα.

Στο Ειρηνοδικείο Βόλου η πρώτη δήλωση έγινε στις 11 Νοεμβρίου και ακολούθησε βροχή δηλώσεων κατά κύριο λόγο από Τράπεζες. Δεν πρόκειται παρά για ένα μικρό αριθμό Τραπεζών – εντολέων από το σύνολο των πιστωτικών ιδρυμάτων, που απευθύνθηκαν στο Ειρηνοδικείο Βόλου, καθώς τα περισσότερα πιστωτικά ιδρύματα απευθύνονται στις Διευθύνσεις τους κεντρικά και οι δηλώσεις γίνονται στα Δικαστήρια όπου βρίσκεται η έδρες τους.

Συγκριτικά στοιχεία με το 2014 δεν μπορούν να υπάρξουν στοιχεία καθώς μεσολάβησε η περίοδος των capital controls και έτσι με την αναστολή των αναγκαστικών μέτρων δεν προκύπτει καθαρή εικόνα για την πορεία των εν λόγω κατασχέσεων.

Επιπλέον, ξεκάθαρη εικόνα δεν μπορεί να υπάρξει και λόγω της πολιτικής που ακολουθούν οι Τράπεζες καθώς όλο και περισσότερες απευθύνονται στις Διευθύνσεις τους για την εκκίνηση της διαδικασίας.

Τα Δικαστήρια Βόλου βρίσκονται στο σκοτάδι αναφορικά με το κομμάτι της εν λόγω διαδικασίας που γίνεται ηλεκτρονικά από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία προχωρούν σε δεσμεύσεις λογαριασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, η διαδικασία αποστολής ηλεκτρονικών κατασχετηρίων πραγματοποιείται από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), σε συνεργασία με τις τράπεζες, καθώς έχει ξεπαγώσει η διαδικασία κατασχέσεων, που είχε ανασταλεί τον περασμένο Ιούλιο λόγω capital controls. Οι τράπεζες, που σε πρώτη φάση εντάχθηκαν στη διαδικασία δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές προς τα Ταμεία είναι: Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Attica Bank, Unicredit Bank και Aegean Baltic Bank, ενώ επρόκειτο να ενταχθεί και η Eurobank. Με τη διαδικασία αυτή, παρακάμπτεται η χρήση δικαστικού επιμελητή και μειώνεται σημαντικά ο χρόνος κατάσχεσης ποσών, για να καλυφθεί είτε μέρος, είτε το σύνολο της οφειλής. Μετά τη λήξη της αναστολής στη διαδικασία κατασχέσεων που είχε ξεκινήσει η Εφορία, λόγω capital controls, ακολουθείται η ίδια διαδικασία πλέον και για τις οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία τα οποία θα στέλνουν περίπου 600 κατασχετήρια καθημερινά σε κάθε τράπεζα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΚΕΑΟ, έχουν ενταχθεί στα μητρώα του, για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, συνολικά 275.857 περιπτώσεις οφειλετών, είτε φυσικών, είτε νομικών προσώπων. Με δεδομένο ότι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου είχαν απομείνει στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών 85.749 οφειλέτες, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν 190.108 περιπτώσεις οφειλετών, στους οποίους μπορεί να υπάρξει η επίδοση, του σχετικού ηλεκτρονικού κατασχετηρίου. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει οι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας, είτε να σπεύσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές, είτε να εξοφλήσουν άμεσα ένα μέρος ή το σύνολο της οφειλής τους.

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ

Στο κυνήγι η επαγγελματική στέγη

Στο μεταξύ, ξεκίνησαν το Δεκέμβριο οι πλειστηριασμοί για οφειλές στο Δημόσιο επαγγελματιών. Με αναρτήσεις στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ειρηνοδικείου Βόλου δημοσιοποιήθηκαν ήδη οι πλειστηριασμοί ακινήτων πέντε οφειλετών.

Εκτός από τις εντολές που δίνονται από Τράπεζες, στο κυνήγι μπαίνει η επαγγελματική στέγη και η περιουσία επαγγελματιών για χρέη στο Δημόσιο μετά την άρση της εκτέλεσης των αναγκαστικών μέτρων.

Κοινός παρονομαστής και στις πέντε υποθέσεις είναι ότι οφειλέτες είναι εταιρείες κάθε είδους είτε ομώνυμες και ανώνυμες είτε περιορισμένης ευθύνης, ή εμπορικές επιχειρήσεις.

Οι οφειλές μετρούν χιλιάδες ευρώ με τη μικρότερη να είναι 145.000 ευρώ και τη μεγαλύτερη να φτάνει 572.000 ευρώ, ενώ στις εκθέσεις αναγράφονται αναλυτικά τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους οι υπόχρεοι.

Εξάλλου, στο σφυρί βγαίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα ακίνητα στέγασης επιχειρήσεων και βιοτεχνιών του Βόλου και της Μαγνησίας και για οφειλές προς Τράπεζες για επενδυτικά δάνεια.

Οι πλειστηριασμοί αφορούν και σε υπολειτουργούσες επιχειρήσεις και βιοτεχνίες αλλά και σε λειτουργούσες με προσωπικό με τους επισπεύδοντες να ζητούν την κατάσχεση των ακινήτων επαγγελματικής στέγης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου