ΤΟΠΙΚΑ

«Πεδίο σύγκρουσης» ο νέος Οργανισμός

πεδίο-σύγκρουσης-ο-νέος-οργανισμός-196449

Σκληρή κριτική για τις αλλαγές που προβλέπονται

Σκληρή κριτική εξαπέλυσε σύσσωμη η αντιπολίτευση κατά της δημοτικής αρχής στη συζήτηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, ο οποίος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Προσδοκούμε στην καλύτερη οργάνωση του δήμου και την οικονομία του, είπε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Πέγιος, ο οποίος παρουσίασε το ιστορικό σύνταξης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας τονίζοντας ότι σύμβουλος του δήμου ανέλυσε την υπάρχουσα κατάσταση, έκανε πρόταση, για την οποία πραγματοποιήθηκαν δώδεκα συνεδριάσεις και το κείμενο έφτασε στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Πέγιος ενημέρωσε για τις νέες δομές που δημιουργούνται αλλά και ότι καταργείται η Γενική Διεύθυνση, ενώ τα αυτοτελή Τμήματα μειώνονται κατά έξι και τα γραφεία κατά δύο.

Αντίθετος ο σύλλογος

Το λόγο πήρε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θάλεια Στάχτου, η οποία κατήγγειλε τον Οργανισμό. «Δεν φτιάχτηκε από Επιτροπή, αλλά από μελετητικό γραφείο», ισχυριζόμενη ότι ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα, περί τις 20.000 ευρώ, και δεν ψηφίστηκε από τους υπαλλήλους του δήμου παρά από ελάχιστους» είπε χαρακτηριστικά, ενώ κατήγγειλε και την κατάργηση της θέσης του γενικού διευθυντή.

Ανταπάντηση από το δήμαρχο

Η τοποθέτησε της προέδρου του Συλλόγου προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, ο οποίος σφόδρα ενοχλημένος είπε «δεν θα κάνετε αντιπολίτευση εδώ». Εγιναν δώδεκα συνεδριάσεις – διαβουλεύσεις τόσο με τους υπαλλήλους όσο και τους διευθυντές, όμως ο Σύλλογος Εργαζομένων δεν εκπροσωπήθηκε, παρά μόνο δύο φορές, ενώ κλήθηκε, είπε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας έγινε με στόχο ο δήμος να είναι πιο λειτουργικός, πιο αποτελεσματικός, πιο ανταποδοτικός απέναντι στους πολίτες. «Μέχρι σήμερα δεν είχε κατατεθεί ποτέ Ε9. Είναι ντροπή να λέγονται αυτά», πρόσθεσε και κατηγόρησε την κ. Στάχτου ότι έπαιρνε 30 ώρες υπερωρίες και δεν ερχόταν στην εργασία και γι’ αυτό είναι σε αργία.

Λεκτικοί διαξιφισμοί και ενστάσεις

Ακολούθησαν ερωτήσεις συμβούλων και οι τόνοι της συνεδρίασης ανέβηκαν όταν η δημοτική σύμβουλος Φωτεινή Κοκκινάκη ειρωνεύτηκε το δήμαρχο Βόλου όταν εκ παραδρομής ο κ. Μπέος είπε ότι η δημοτική αρχή ήθελε να κόψει τον ομφίλιο λώρο και όχι τον ομφάλιο λώρο και γι’ αυτό απευθύνθηκε σε εξωτερικό συνεργάτη με σκοπό να μην αξιολογηθούν εκ των έσω οι υπάλληλοι και δημιουργηθούν πελατειακές σχέσεις. «Ο κόσμος μας διάλεξε με αυτή τη μόρφωση που έχουμε» είπε ο δήμαρχος, ενώ δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας ειρωνικά ανταπαντούσαν ότι είμαστε και οι 29 του δημοτικού.

Κόντρα άνοιξε και μεταξύ των Χρήστου Στεφόπουλου και Φωτεινής Κοκκινάκη όταν ο πρώτος παρενέβη όταν ο δήμαρχος διερωτήθηκε τι γινόταν στη Νέα Ιωνία όταν ήταν αντιδήμαρχος η κ. Κοκκινάκη και κατηγόρησε τη δημοτική σύμβουλο ότι ο κόσμος ήταν στα κάγκελα, οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονταν για να τον διαψεύσει η δεύτερη.

Τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν και ο γενικός γραμματέας του δήμου Στέλιος Διαμαντίδης αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλη την προσπάθεια και επιβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι παρευρέθηκαν μόνο σε δύο συνεδριάσεις.

Οι παρατάξεις

Τοποθετούμενος ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας Μαργαρίτης Πατσιαντάς υποστήριξε ότι ο Οργανισμός ούτως ή άλλως δεν θα απογειώσει το δήμο όπως πιστεύεται αφού υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και οικονομικές δυσκολίες εξαιτίας των περικοπών των μνημονίων.

Ο κ. Πατσιαντάς επέμεινε στην κατάργηση της θέσης του γενικού διευθυντή Στάθη Νικηφόρου κατηγορώντας εμμέσως τη δημοτική αρχή ότι έλαβε την απόφαση αυτή λόγω των ιδεολογικών πεποιθήσεών του.

Από την πλευρά της η κ. Οικονόμου ισχυρίστηκε ότι ο ΟΕΥ δεν έχει στρατηγικό στόχο και ο μόνος σκοπός του είναι να διαλύσει το δήμο. Εκανε λόγο για κακή συρραφή κειμένων, με μεταφορές αρμοδιοτήτων, συνενώσεις διευθύνσεων, δημιουργία νέων διευθύνσεων, χωρίς επαρκή αιτιολόγηση, προχειρότητα. Ο επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Βόλου» Μιχάλης Μιτζικός στάθηκε επίσης στο θέμα κατάργησης της θέσης του γενικού διευθυντή, ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΛΑΕ Απ. Νάνος υποστήριξε ότι ο ΟΕΥ αποτελεί συνέχεια του Καλλικράτη και γι’ αυτό διευρύνει την επιχειρηματική δράση του δήμου και ότι αντανακλά την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, φέρνει εντατικοποίησης της δουλειάς, συνεντεύξεις στους εργαζομένους όπως στην καθαριότητα.

Τα αίματα άναψαν επίσης όταν παίρνοντας το λόγο ο κ. Αποστόλης Γαλάτης απάντησε στα περί συνεντεύξεων στις καθαρίστριες και είπε ότι γίνονται «προκειμένου να ξέρουμε ποιοι είναι κοντά στα παιδιά μας να μην είναι παιδόφιλοι».

Ο κ. Νίκος Κανελλής ζητώντας να απαντήσει έκανε λόγο για καθαρόαιμο ρατσισμό. Προς στιγμήν επικράτησε μεγάλη ένταση με το δήμαρχο να ανταπαντά ότι «εμείς δεν είμαστε φασίστες και ότι κάποιοι από εδώ δίνουν το παρών στο δρόμο.

Ο κ. Μιχάλης Καπουρνιώτης πρόσθεσε ότι «εσύ καταγράφεσαι όταν πηγαίνεις στις πορείες» ενώ ο κ. Κανελλής ανταπάντησε ότι «αν είσαι ασφαλίτης να μας το πεις» εν μέσω διαμαρτυριών συμβούλων που ζητούσαν από τον πρόεδρο να ζητήσει από τον κ. Κανελλή να ανακαλέσει τονίζοντας ότι «εμείς δεν είμαστε φασίστες».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου