ΤΟΠΙΚΑ

Ενιαία κλίμακα τελών για ύδρευση και αποχέτευση

ενιαία-κλίμακα-τελών-για-ύδρευση-και-α-196579

Σταθερά στο πολεοδομικό συγκρότημα τα τέλη το 2016

Ενιαία κλίμακα τελών ύδρευσης – αποχέτευσης έτους 2016 για τις δημοτικές ενότητες Νέας Αγχιάλου, Μικροθηβών, Αϊδινίου, Πορταριάς, Μακρινίτσας, Κατηχωρίου, Αλλης Μεριάς, Αγριάς και Αρτέμιδας ώστε να εξισορροπηθούν οι ανισότητες που δημιουργήθηκαν με τον Καλλικράτη και η Νέα Αγχίαλος να μην είναι η μόνη που προσαρμόστηκε με το τιμολόγιο του Βόλου, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ, στη χθεσινή συνεδρίασή του. Τα τέλη για το Πολεοδομικό Συγκρότημα παραμένουν ως είχαν, δηλαδή με τη μείωση του 4%, η οποία ίσχυσε πέρυσι.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εισηγούμενος την ενιαία κλίμακα, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Στέργιος Παπαευσταθίου τόνισε ότι η δημοτική αρχή δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία όχι μόνο στη χρήση του νερού, αλλά και στην υπερκατανάλωσή του, ενώ επισήμανε στα μέλη του Δ.Σ. ότι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα υλοποιούμενα έργα στις δημοτικές ενότητες και το κόστος που συνεπάγονται για την Επιχείρηση. Το συμβούλιο τάχθηκε υπέρ της ενιαίας κλίμακας με κατά πλειοψηφία απόφασή του, καθώς το μέλος Μαργαρίτης Πατσιαντάς καταψήφισε, παρά το γεγονός ότι υπηρεσιακός παράγοντας ενημέρωσε ότι η μείωση στα τέλη στο Πολεοδομικό Συγκρότημα δεν είναι μόνο η περσινή του 4%, αλλά συνολικά τα δύο – τρία τελευταία χρόνια φτάνει στο 20%, ενώ και η μείωση στο προσωπικό κατά έξι άτομα το 2015 και 37 τη διετία 2013 – 2014, όπως ενημέρωσε ο κ. Παπαευσταθίου, δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη μείωση στα έξοδα της Επιχείρησης, η οποία τώρα πρόκειται να ενισχυθεί με 32 οκταμηνίτες μέσω ΑΣΕΠ.

Ο κ. Πατσιαντάς έκρινε ότι τα τέλη θα πρέπει να μειωθούν περαιτέρω κατά 15-20%, καθώς οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν κατά 50-60% και υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. «Από τη φυγή των υπαλλήλων δεν υπήρχαν έσοδα;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ότι «θεωρώ ότι από τότε που έγινε η φυγή έπρεπε να είχαν γίνει μεγάλες μειώσεις». Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Δημήτρης Κουτσιφέλης ψήφισε τα τέλη, καθώς όπως είπε υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα, αλλά από την άλλη υπάρχει και η ανταποδοτικότητα. «Υπάρχει μείωση στα λειτουργικά έσοδα της επιχείρησης είτε λόγω των συνταξιοδοτήσεων είτε λόγω της μείωσης μισθών. Υπάρχουν, όμως, και οι δαπάνες της επιχείρησης για τις δημοτικές ενότητες που μπήκαν στον Καλλικράτη», είπε χαρακτηριστικά και επικαλούμενος τα έργα πρόσθεσε ότι «αυτήν την ανταποδοτικότητα η Επιχείρηση δεν μπορεί να την εισπράξει σ’ ένα χρόνο». Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ζήτησε και έγινε δεκτό, να διερευνηθεί από την ΚΕΔΕ το τιμολόγιο της ΔΕΗ που πληρώνει ο Βιολογικός Καθαρισμός, το οποίο κοστίζει το ένα τρίτο των δαπανών, αν και θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην τιμή του νερού.

Αναλυτικά τα τέλη στα δημοτικά διαμερίσματα έχουν ως εξής:

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου