ΤΟΠΙΚΑ

Ενα στα τρία εμπορικά εκτός ρύθμισης

ενα-στα-τρία-εμπορικά-εκτός-ρύθμισης-199808

Καμπανάκι κινδύνου από τον Εμπορικό Σύλλογο για την πορεία της ρύθμισης των 100 δόσεων

Ενας στους τρεις έμπορους έχασε τη ρύθμιση των 100 δόσεων, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που προέκυψαν από την επιβολή των capital controls, η οποία «πάγωσε» την κίνηση των καταστημάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα και έφερε τα πάνω κάτω στη λειτουργία της αγοράς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Κωνσταντίνο Τσέλιο, οι επαγγελματίες του κλάδου δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ρυθμίσεις, καθώς τα έξοδα έχουν αυξηθεί υπέρογκα, ενώ ο τζίρος των καταστημάτων συνεχίζει να καταγράφει απώλειες και μάλιστα μεγάλες.

«Ζητάμε να αλλάξει το καθεστώς με τις οφειλές στον ΟΑΕΕ εδώ και μήνες. Η κεφαλαιοποίηση των οφειλών είναι η λύση. Οι 100 δόσεις δεν βγαίνουν. Αν συνεχιστεί η υφιστάμενη κατάσταση, το νέο έτος θα βρει όλους τους εμπόρους εκτός ρύθμισης, ενώ εάν είχαν υιοθετήσει τις προτάσεις μας, αυτή τη στιγμή ο ΟΑΕΕ θα είχε πλεόνασμα» είπε ο ίδιος.

Το μέτρο για την αλλαγή της ασφαλιστικής κατηγορίας δεν ενίσχυσε το σύνολο των εμπόρων, καθώς όσοι δεν ήταν ασφαλιστικά ενήμεροι δεν μπόρεσαν να κάνουν χρήση της ευεργετικής διάταξης και να κατέβουν κατηγορία ασφάλισης. Την ίδια στιγμή ο κ. Τσέλιος είπε ότι η διαβούλευση με τις Τράπεζες για τα μηχανήματα POS συνεχίζεται. «Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις. Να εκδοθεί Νόμος για τον ακατάσχετο λογαριασμό. Ενας μεγάλος αριθμός επαγγελματιών ακόμη δεν έχει προμηθευτεί τα τερματικά αποδοχής συναλλαγών με κάρτες. Εχουν κατασχεμένους λογαριασμούς από την Εφορία και δεν δικαιούνται την προμήθεια των μηχανημάτων σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς. Ομως, η αγορά έχει αλλάξει σε σημαντικό βαθμό στον τρόπο που δουλεύει» είπε ο ίδιος.

Ο εμπορικός κόσμος πιέζει προκειμένου όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου να έχουν τις ίδιες δυνατότητες και να προμηθευτούν τα τερματικά. «Η χρήση των χρεωστικών καρτών για αγορές που ξεκίνησε ευρέως με τα capital controls συνεχίζεται και η αίσθησή μας είναι ότι το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί» επισήμανε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου