ΤΟΠΙΚΑ

Αγωνία για τις ρυθμίσεις ~ Βαρίδι νέες οφειλές

αγωνία-για-τις-ρυθμίσεις-βαρίδι-νέες-ο-204218

Προχωρούν σε νέους διακανονισμούς για τα καινούργια χρέη

Γάνιασαν για να τηρήσουν τις προϋποθέσεις και να βρουν τα χρήματα της προκαταβολής ώστε να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους με νύχια και με δόντια παρά την κρίση και τα προβλήματα των capital controls. Ομως, νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν απειλούν να τους εκτοπίσουν εκτός ρύθμισης με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Υπό το φόβο κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, μισθοδοσίας, ενοικίων ή εκτέλεσης άλλων αναγκαστικών μέτρων δεκάδες φορολογούμενοι σπεύδουν να ρυθμίσουν νέες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση προκειμένου να προστατέψουν τις ρυθμίσεις τους ή να ρυθμίσουν οφειλές που δεν είχαν διακανονίσει καθώς τα αναγκαστικά μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν για ποσά που ξεκινούν μόλις από 500 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών, Αλέκο Κεχαγιά, το τελευταίο διάστημα επικρατεί έντονος φόβος και μεγάλη ανησυχία. «Η διάταξη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα ενεργοποιηθεί από τις 15 Δεκεμβρίου. Φορολογούμενοι αναμένουν να εμφανιστούν οι δόσεις που κατέβαλαν για τον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογία εισοδήματος στο Taxisnet και ετοιμάζονται να ρυθμίσουν τις καινούργιες οφειλές που δημιουργήθηκαν παράλληλα με τις ρυθμίσεις τους» συμπλήρωσε.

Ο ίδιος επισήμανε ότι δεν φτάνει μόνο να πληρώνεις κανονικά τη ρύθμιση, αλλά να καταβάλεις και τις οφειλές που είναι εκτός ρύθμισης με τις υπάρχουσες ρυθμίσεις είτε των 12 δόσεων είτε των 24 δόσεων του 2013.

«Ηδη ένας μεγάλος αριθμός φορολογουμένων έχουν σπεύσει στην Εφορία ή έχουν αναθέσει στους λογιστές και κάνουν ηλεκτρονικά τις ρυθμίσεις. Από εδώ και στο εξής η Εφορία θα προχωράει σε κατασχέσεις μισθοδοσίας, ενοικίων, καταθέσεων» συμπλήρωσε.

Ειδικότερα ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του ΣΟΛ εξηγεί ότι στο διάστημα από 15 Δεκεμβρίου 2015 έως 30 Ιουνίου 2016 αν θέλεις να προστατέψεις τις ρυθμίσεις σου τότε σε 30 μέρες από τη στιγμή που θα προκύψει ότι πρέπει να πληρώσεις μία καινούργια οφειλή θα πρέπει να την καταβάλεις.

«Κάποιος που έχει μία ρύθμιση και παράλληλα έχει να πληρώσει ΦΠΑ ή μία δόση ΕΝΦΙΑ μέχρι 28 Φεβρουαρίου τότε οφείλει να έχει εξοφλήσει το φόρο μέχρι 28 Μαρτίου. Διαφορετικά χάνει τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Από 1ης Ιουλίου του 2016 το διάστημα των 30 ημερών θα μικρύνει και θα γίνει 15νθήμερο» κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε ενημερωτική ανακοίνωσή της επισημαίνει σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ότι η περίοδος χάριτος που έχει δοθεί στους οφειλέτες λόγω capital controls ουσιαστικά έχει λήξει από την 1η Νοεμβρίου. Οι οφειλέτες μπορούν να υπαχθούν είτε στην πάγια ρύθμιση του Νόμου 4252/2013 είτε να κάνουν ρύθμιση των οφειλών τους με βάση το νόμο 4174/2013 (οι δύο ρυθμίσεις μπορούν να κάνουν την τακτοποίηση των οφειλών το πολύ σε 24 δόσεις). Επίσης, θα πρέπει να δηλώσουν το Taxisnet τον τραπεζικό λογαριασμό που θα μπορεί να προστατευτεί από κατάσχεση (μέχρι του ορίου των 1.250 ευρώ).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου