ΤΟΠΙΚΑ

Συνεχίζει επενδύσεις 5 εκατ. το 2015

συνεχίζει-επενδύσεις-5-εκατ-το-2015-206071

Μείωση της τιμής του φυσικού αερίου στον οικιακό τομέα κατά 16% και στο βιομηχανικό τομέα κατά 23% το Νοέμβριο

Επενδύσεις ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ για επέκταση του δικτύου παροχής φυσικού αερίου κατά 27,5 χλμ. καλύπτοντας το δήμο Αλμυρού, αλλά και το δήμο Φαρσάλων, συστήματα τηλεελέγχου και εποπτείας του δικτύου διανομής και μεταξύ άλλων για ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών υλοποιεί το 2015 η ΕΠΑ Θεσσαλίας, ηγετικά στελέχη της οποίας παραχώρησαν προχθες συνέντευξη Τύπου για τη μέχρι σήμερα πορεία της εταιρίας και τους επενδυτικούς της στόχους.

Ο Γενικός Διευθυντής Federico Regola, ο οποίος δήλωσε υπερήφανος για τους υψηλούς στόχους που πέτυχε η ΕΠΑ Θεσσαλίας, τα διευθυντικά της στελέχη και τους συνεργάτες της, είπε ότι η εταιρεία ακολούθησε μία σταθερή επενδυτική πορεία και ανέπτυξε δίκτυο φυσικού αερίου σε επτά καλλικρατικούς δήμους με συνολικό μήκος άνω των 806 χλμ., καλύπτοντας πάνω από 235.000 πολίτες της Θεσσαλίας σε σύνολο 441.708 με βαθμό διείσδυσης άνω του 53%.

Ο ίδιος ενημέρωσε ότι το 2016 θα κατασκευαστούν συνολικά 20χλμ. και 2,9 χλμ. δικτύου χαμηλής και μέσης πίεσης αντίστοιχα και το ύψος των επενδύσεων αναμένεται σε 5,4 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον θα υλοποιηθούν επενδύσεις εκτός Δικτύου ύψους 2,04 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούν πληροφοριακά συστήματα, ηλεκτρονικές υπηρεσίες κ.α. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Λεωνίδας Μπακούρας είπε ότι η ΕΠΑ Θεσσαλίας έχοντας το ρόλο του κινητήριου μοχλού στη διάδοση της τεχνογνωσίας που συνδέεται με τη χρήση του Φυσικού Αερίου στην αστική κατανάλωση, εφαρμόζει με συνέπεια και υπευθυνότητα τις αρχές από τις οποίες διέπεται, λαμβάνοντας υπόψη το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον και τη συμμόρφωση με το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο. Οπως είπε, παρά την οικονομική ύφεση που διανύει σήμερα η ελληνική αγορά, έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται σύμφωνα με το πολυετές πλάνο μια σειρά δομικών επενδύσεων, γεγονός που αποδεικνύει έμπρακτα την αφοσίωση των μετόχων στη διατήρηση και ενδυνάμωση της εταιρικής τους παρουσίας.

Ο ίδιος τόνισε ότι «έως το τέλος του 2015 θα υπογραφούν συνολικά πάνω από 4.500 συμβόλαια νέων συνδέσεων με το δίκτυο φυσικού αερίου σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 5,95% σε σύγκριση με το 2014, ενώ οι πωλήσεις αναμένεται να διαμορφωθούν σε 114,50 εκατ. κυβικά αυξημένες κατά 17,48% σε σχέση με το 2014.

Τα κέρδη EBITDA για το έτος 2015 εκτιμώνται σε 18,90 εκατ. ευρώ έναντι 17,59 εκατ. ευρώ το έτος 2014, σημειώνοντας αύξηση 7,45%, ενώ το μέρισμα του έτους 2015 που αναμένεται να διανεμηθεί προς τους μετόχους το έτος 2016, εκτιμάται συνολικά σε 9,32 εκ. €, σημειώνοντας αύξηση 6,15% σε σύγκριση με το έτος 2014. Για το έτος 2016 έχει προγραμματιστεί η κατασκευή 22,9 χλμ. δικτύου χαμηλής και μέσης πίεσης ενώ οι επενδύσεις σε δίκτυα και εκτός δικτύων αναμένεται να ξεπεράσουν τα 7,44 εκ. €.

Παράλληλα γίνεται μια σειρά έργων που βελτιώνουν την υποδομή της εταιρίας σε συστήματα τηλε – ελέγχου και εποπτείας του Δικτύου διανομής (GIS – Scada), ενώ δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και των Πληροφοριακών Συστημάτων με στόχο τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών».

Βασικοί άξονες στις δραστηριότητες ανάπτυξης είναι η τήρηση των κανονισμών ασφαλείας και προδιαγραφών κατασκευής και χρήσης του αερίου, τόσο αναφορικά με τα δίκτυα διανομής, όσο και με τον έλεγχο των εσωτερικών εγκαταστάσεων, καθώς και η σταθερή τιμολογιακή πολιτική.

Ο κ. Μπακούρας υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο αυτό η τιμή του φυσικού αερίου στον Οικιακό Τομέα σήμερα, ανέρχεται σε 0,58 €/Nm3 (για τον μήνα Νοέμβριο) στην κατηορία αυτόνομης – ανεξάρτητης θέρμανσης η οποία αποτελεί το 95% των καταναλωτών, μειωμένη κατά 16% συγκριτικά με το 2014, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι κατά 32% χαμηλότερη σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, εξασφαλίζοντας στον καταναλωτή σημαντική εξοικονόμηση, τεκμηριώνοντας πόσο συμφέρουσα επιλογή είναι η χρήση του φυσικού αερίου.

Παράλληλα στο βιομηχανικό τομέα η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου για το μήνα Νοέμβριο είναι της τάξεως του 23% σε σχέση με το Νοέμβριο του 2014.

Επίσης, εκτιμάται ότι οι τιμές φυσικού αερίου, οι οποίες συναρτώνται με τις διεθνείς τιμές των πετρελαιοειδών και την ισοτιμία €/$, θα παρουσιάσουν επιπλέον μείωση η οποία αναμένεται τον Ιανουάριο του 2016, να αγγίξει το 7% σε σύγκριση με τις τιμές φυσικού αερίου του έτους 2015.

Σε ό,τι αφορά τη Δράση «Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες», η οποία υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως επισημάνθηκε, αξίζει να αναφερθεί ότι αφορά έναν προϋπολογισμό ύψους 3 εκατ. € για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εγκρίσεων για 2.654 ωφελούμενους από την ΕΠΑ Θεσσαλίας και έχει εκταμιευθεί η πρώτη δόση του 1,8 εκατ. €, ποσό το οποίο έχει καταβληθεί σε 1.073 ωφελούμενους της Δράσης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Απόλυτα προσηλωμένη στους στόχους της η ΕΠΑ Θεσσαλίας

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε χθες, το προσεχές διάστημα σταδιακά, αναμένεται να εκταμιευθεί το ποσό του 1,8 εκατ. € για τους υπόλοιπους 1.581 ωφελούμενους, ενώ η ΕΠΑ Θεσσαλίας έχει ήδη υποβάλει σχετικό αίτημα για την καταβολή της επόμενης δόσης δημόσιας χρηματοδότησης υπέρ των ωφελούμενων.

Ολα αυτά τα χρόνια η ΕΠΑ Θεσσαλίας υπήρξε απόλυτα προσηλωμένη στους στόχους της και τις ανάγκες της αγοράς φροντίζοντας πάντα να βελτιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες της αλλά και τις υφιστάμενες υποδομές της. Γνώμονάς της ο σεβασμός στην Αδεια, στη σύμβαση πώλησης με τη ΔΕΠΑ, στους Γενικούς Ορους Συναλλαγών και τις αποφάσεις της ΡΑΕ και της Πολιτείας η ασφάλεια των δικτύων της και γενικά η καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της. Με το Νόμο 4336/2015, τροποποιείται το μέχρι πρότινος ισχύον καθεστώς στην αγορά Φυσικού Αερίου μιας και από την 01/01/2016 θα πραγματοποιηθεί ο λογιστικός διαχωρισμός των δραστηριοτήτων διανομής και προμήθειας αερίου, ενώ από τις 01/01/2017 θα υπάρξει νομικός και λειτουργικός διαχωρισμός. Η ΕΠΑ Θεσσαλίας θα παραμείνει πιστή στους στόχους και τις αξίες που όλα αυτά τα χρόνια έχει υπηρετήσει και διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα, πιστεύοντας στη διαμόρφωση ενός αμοιβαία αποδεκτού νομικού και κανονιστικού πλαισίου προκειμένου να συνεχιστεί η ανοδική της πορεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου