ΤΟΠΙΚΑ

Φόβοι για εκτροπή της Δικαιοσύνης με αφορμή το νέο Κ.ΠΟΛ.Δ.

φόβοι-για-εκτροπή-της-δικαιοσύνης-με-α-211518

Κατάργηση προνομίων στους πλειστηριασμούς και εξέτασης μαρτύρων στις δίκες τα μελανά σημεία

Συνθήκες σταχανοφισμού εισάγει στη Δικαιοσύνη ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2016. Οι δικαστές θα επιβαρυνθούν με πολλαπλάσιες υποθέσεις που θα αφορούν σε δύο παράλληλα δικονομικά συστήματα, με αποτέλεσμα, όπως επισημάνθηκε, να υπάρχει κίνδυνος εκτροπής της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, εργαζόμενοι, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία θα χάσουν τα προνόμιά τους έναντι των Τραπεζών στους πλειστηριασμούς και η δίκη την αμεσότητα, τη δημοσιότητα και την προφορικότητά της.

Αρκετές διατάξεις του νέου Κώδικα βρίσκουν αντίθετο το δικηγορικό Σώμα, ενώ η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας σε συνεδρίασή της στις 5 Δεκεμβρίου θα αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί προκειμένου να ακυρώσει τα μελανά σημεία είτε με κινητοποιήσεις, είτε με προσφυγές.

Στην εκδήλωση χθες στο ΤΕΕ Μαγνησίας του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, με θέμα το νέο Κώδικα, επισημάνθηκαν όλα τα σημεία του Κώδικα που βρίσκουν αντίθετους τους δικηγόρους και γι’ αυτό ζητούν την αναστολή εφαρμογής του μέχρι το νέο δικαστικό έτος, προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες τροποποιήσεις.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Λάζαρος Γαϊτάνης, που άνοιξε τη συζήτηση, είπε ότι ενώ ο νέος Κώδικας θεσπίστηκε για να υπάρξει επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, η έλλειψη επαρκούς αριθμού δικαστικών λειτουργών και γραμματέων, καθώς και η έλλειψη αναγκαίων υποδομών είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση και επιβράδυνση της Δικαιοσύνης.

Προς επίρρωση επισήμανε ότι «για τρία τουλάχιστον χρόνια τα δύο δικονομικά συστήματα θα εφαρμόζονται ταυτόχρονα: Ο ισχύον κώδικας για όσα δικόγραφα έχουν κατατεθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Ο νέος για όσα θα κατατεθούν από τις 2 Ιανουαρίου 2016. Tο μέτρο αυτό ισχύει και για το Πρωτοδικείο Βόλου. Οι υποθέσεις τη Τακτικής Διαδικασίας προσδιορίζονται για το 2017 και το 2018. Με τα δύο δικονομικά συστήματα ο κάθε δικαστής θα χρεώνεται με διπλάσιες σε σχέση με σήμερα υποθέσεις το μήνα».

Ο πρόεδρος του ΔΣΒ υπογράμμισε ότι «οι δικαστές θα υποχρεώνονται να εκδίδουν περισσότερες αποφάσεις από το ανθρωπίνως δυνατό, θα μοιάζουν με τους σταχανοβίτες εργάτες της εποχής του Στάλιν, που το καθεστώς τους ωθούσε να σπάζουν τα ημερήσια ρεκόρ παραγωγής για λόγους προπαγάνδας».

Επισημαίνοντας ότι συνθήκες σταχανοφισμού στη Δικαιοσύνη δεν χωράνε, ο κ. Γαϊτάνης είπε ότι αν δεν υπάρξει αύξηση του αριθμού των δικαστικών λειτουργών και των γραμματέων και βελτίωση των υποδομών, η επιτάχυνση θα οδηγήσει στην εκτροπή της Δικαιοσύνης.

Ειδική αναφορά έκανε και για την κατάργηση της εξέτασης των μαρτύρων, επισημαίνοντας ότι θα χάνεται χρόνος και χρήμα όταν ο δικαστής κρίνει αναγκαία την εξέταση του μάρτυρα, ενώ για τους πλειστηριασμούς είπε ότι «με το νέο καθεστώς περιορίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, του Δημοσίου και των ασφαλιστικών οργανισμών. Ευνοούνται οι τράπεζες. Αυτό όμως συνεπάγεται απώλεια εσόδων. Προφανώς τους πιστωτές της χώρας δεν τους ενδιαφέρουν οι εργαζόμενοι. Δεν τους ενδιαφέρουν όμως ούτε τα έσοδα του κράτους και τα έσοδα των ασφαλιστικών οργανισμών, για τα οποία υποτίθεται ότι κόπτονται;

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι πολλαπλές κατασχέσεις, η σύντμηση των προθεσμιών των ενδίκων μέσων των οφειλετών καθιστούν δυσμενέστερη τη θέση του οφειλέτη και του δικηγόρου του» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Αναστασία Γιογλή, χαρακτήρισε τεράστιο το θέμα με τις Τράπεζες και τόνισε ότι ο νέος Κώδικας «καταργεί στο πλειστηρίασμα τα προνόμια των εργαζομένων όταν όλοι γνωρίζουμε πόσο δεινοπαθεί η μεσαία τάξη και πόσοι οι εργαζόμενοι έχουν φορτωθεί το βάρος της οικονομικής κρίσης.

Η ίδια διατύπωσε τη διαφωνία της και με την αξία των ακινήτων που βγαίνουν το πλειστηριασμό, η οποία βαίνει συνεχώς μειούμενη.

«Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι αμέσως μετά την κατάσχεση ο καλόπιστος μισθωτής που έχει ένα ακίνητο και έχει στήσει εκεί την επιχείρησή του, που έχει μπει σε επενδυτικά προγράμματα, την επόμενη μέρα θα εξωθεί. Ούτε και με πάρα πολλές άλλες διατάξεις, όπως για το θέμα των πολλαπλών κατασχέσεων, που θα δημιουργήσουν τεράστια έξοδα στους οφειλέτες προκειμένου να μπορούν να αντιδράσουν με ανακοπές και δικαστικές διαδικασίες» είπε.

Για την κατάργηση της εξέτασης των μαρτύρων, η κ. Γιογλή είπε ότι ο δικηγορικός κόσμος δεν θα δεχτεί σε καμία περίπτωση την κατάργηση της αμεσότητας, της δημοσιότητας και της προφορικότητας της δίκης. «Ο δικαστής δεν θα έχει το δικαίωμα να κάνει ερωτήσεις ούτε βέβαια και οι διάδικοι. Θα καταντήσουμε να έχουμε εν κρυπτώ και παραδύστω δίκες» συμπλήρωσε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου