ΤΟΠΙΚΑ

Εκτός ρύθμισης το 5% ~ Οφειλέτες με ρύθμιση στην εφορία

εκτός-ρύθμισης-το-5-οφειλέτες-με-ρύθμι-214718

Σύγχυση στους φορολογούμενους για τις αλλαγές των δόσεων

Σύγχυση επικρατεί στους φορολογούμενους για τις αλλαγές που έφερε ο νέος Νόμος για τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις οφειλές στην Εφορία, ενώ η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου και το αυξημένο επιτόκιο πέταξε ήδη εκτός ρύθμισης ένα σημαντικό αριθμό οφειλετών εν αγνοία του.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους λογιστών – οικονομολόγων, από τον πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου νόμου ήδη ένα ποσοστό φορολογούμενων της τάξεως του 5% δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις αλλαγές, καθώς ήδη δυσκολευόταν και ο προγραμματισμός του τινάχτηκε στον αέρα.

«Το νέο δοσολόγιο αύξησε ή μείωσε αντίστοιχα το ποσό των δόσεων. Για τις περιπτώσεις εκείνων που ήταν άτοκες έβαλε το επιτόκιο του 5%. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Εγκαιρη ενημέρωση και να μην αφήνονται να δημιουργούνται καινούργια χρέη. Ενας σημαντικός αριθμός φορολογούμενων νομίζουν ότι πληρώνουν κανονικά τη ρύθμιση, όμως τελικά ανακαλύπτουν ότι βγήκαν εκτός.

Στη Εφορία Βόλου και Νέας Ιωνίας καθημερινά απευθύνεται κόσμος για να ενημερωθεί με ανησυχία. Στα λογιστικά μας γραφεία, που μας επισκέπτονται βλέπουμε ότι έχουν πληρώσει κανονικά, όμως εκκρεμεί κάτι. Στην Εφορία ενημερώνονται ότι απώλεσαν τη ρύθμιση» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Δυστυχώς, αν η ρύθμιση χαθεί, οι οφειλές πρέπει να ρυθμιστούν με το παλαιό σύστημα των δώδεκα δόσεων αλλά τα οικονομικά είναι δυσμενή και η αποπληρωμή είναι εξαιρετικά δύσκολη αν όχι αδύνατη.

Γενικότερα υπάρχει μεγάλη δυσκολία με τα φορολογικά. «Υπάρχει και το κομμάτι το γραφειοκρατικό και η σύγχυση που επιφέρει και βέβαια οι επιπτώσεις από τα capital controls. Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία. Οι φορολογούμενοι να έχουν τους κωδικούς και να ενημερώνονται τακτικά για τα οικονομικά τους» επισημάνθηκε. Εξάλλου, τρέχουν σειρά υποχρεώσεις. «Τώρα αναρτήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ οι μέρες μετρούν αντίστροφα και για την πληρωμή της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ» αναφέρθηκε, ενώ για τη δυσμενή οικονομική κατάσταση επισημάνθηκε το παράδειγμα φορολογούμενου που έκανε ρύθμιση σε δώδεκα δόσεις το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ, το οποίο είναι ύψους μόλις 265 ευρώ!

Πότε χάνεται η ρύθμιση

Μετά τις αλλαγές στο άρθρο 8 του ν.4321/15 (ρύθμιση των 100 δόσεων) που έφερε ο τελευταίος νόμος 4346/20-11- 2015 η ρύθμιση μετά τις 15/12/2015 χάνεται και επαναβεβαιώνεται το ποσό που διαγράφτηκε στις περιπτώσεις που ο οφειλέτης:

α) Δεν καταβάλλει δύο (2) συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου οκταμήνου της ρύθμισης ή μετά την πάροδο του οκταμήνου δεν καταβάλλει τρεις (3) συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή των τριών (3) τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα,

β) Δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός τριών (3) μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

γ) Εχει ενταχθεί στη ρύθμιση με εσφαλμένες βεβαιώσεις.

δ) Δεν εξοφλεί τις νέες, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση του παρόντος νόμου, οφειλές του, εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους.

Η ρύθμιση δεν απόλλυται, εάν οι νέες οφειλές τελούν σε αναστολή είσπραξης ή υπάγονται σε ρύθμιση (εννοεί την πάγια των 12 δόσεων) μετά από αίτηση του οφειλέτη που υποβάλλεται πριν τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους.

Εάν το συνολικό ύψος των οφειλών, νέων και εντός ρύθμισης, υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ, η ρύθμιση των νέων οφειλών χορηγείται μόνον εφόσον ο οφειλέτης επικαλείται και αποδεικνύει ότι αντιμετωπίζει οικονομική αδυναμία για την καταβολή τους μέσα στη νόμιμη προθεσμία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου