ΤΟΠΙΚΑ

Γιγαντιαία επιχείρηση για τη φιλοξενία

γιγαντιαία-επιχείρηση-για-τη-φιλοξεν-230905

Καλά στην υγεία τους οι μετανάστες αποχώρησαν χθες το βράδυ για Αθήνα

Γιγαντιαία επιχείρηση στήθηκε το τελευταίο 24ωρο από τους φορείς, αλλά και πολλούς ευαισθητοποιημένους πολίτες για τη φιλοξενία των 181 μεταναστών στο Κέντρο Υποδοχής, ενώ η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας έδινε αγώνα για την ταχύτερη ταυτοποίηση των στοιχείων των Σύριων, οι οποίοι κατέστη δυνατό και τελικά χθες αργά το βράδυ αποχώρησαν για Αθήνα.

Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο δήμος Βόλου, ο Στρατός, το Ορφανοτροφείο Βόλου, η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας, το ΕΕΕΕΚ Ν. Ιωνίας, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα μετέφεραν τρόφιμα και κλινοσκεπάσματα, έστησαν σκηνές, για τη διανυκτέρευση των μεταναστών στο Κέντρο Υποδοχής, ενώ κλιμάκιο από το Γενικό Νομαρχιακό Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο αποτελούμενο από γιατρούς και νοσηλευτές εξέτασε επί τόπου τους μετανάστες και προχθές το βράδυ πέντε άτομα, τέσσερις γυναίκες εκ των οποίων οι τρεις έγκυες και μάλιστα η μία ετοιμόγεννη και ένας ηλικιωμένος με πνευμονία διακομίστηκαν με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο.

Οι τέσσερις από τους πέντε επέστρεψαν χθες πίσω στο Κέντρο Υποδοχής μετά την εξέταση στο Νοσοκομείο, η ετοιμόγεννη με δική της ευθύνη. Στο Αχιλλοπούλειο συνεχίζει να νοσηλεύεται στη Β’ Παθολογική η τέταρτη γυναίκα με αναιμία.

Οι υπόλοιποι μετανάστες κρίθηκε ότι είναι καλά στην υγεία τους. Οι 85, τα γυναικόπαιδα, κατέστη εφικτό και έμειναν το βράδυ στον εσωτερικό χώρο του Κέντρου Υποδοχής, ενώ οι υπόλοιποι 196 σε δύο μεγάλες σκηνές, στο προαύλιο του Κέντρου, που έστησε ο Στρατός, ο οποίος παρείχε 240 κουβέρτες, ενώ μερίμνησε και για τη σίτιση με δύο καζάνια φακές, ψωμί και τσάι.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας εφοδίασε τους μετανάστες με μπανάνες, μπισκότα, νερά, γάλατα, ενώ το Ορφανοτροφείο Βόλου με τοστ τα οποία ετοίμασαν οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ Ν. Ιωνίας.

Ο δήμος Βόλου προμήθευσε χθες τους μετανάστες με 70 μερίδες φαγητό και η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού με 200 σάντουιτς, ενώ συγκινητική ήταν όλες αυτές τις ώρες η ανταπόκριση εθελοντών Βολιωτών που έσπευσαν να ενισχύσουν με ρούχα, τρόφιμα αλλά και παιχνίδια τους μετανάστες.

Ειδικά για τα βρέφη, καθώς για πρώτη φορά ανάμεσα στους μετανάστες υπήρχαν τόσα πολλά μωρά ενός – δύο μηνών, ελήφθη ειδική μέριμνα και σήμανε συναγερμός για να βρεθούν πάνες και βρεφικά γάλατα.

Οι εθελοντές της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων βοηθούσαν με κάθε τρόπο τους φορείς και την Αστυνομία για τη καλύτερη δυνατή φιλοξενία των μεταναστών αλλά και το αστυνομικό έργο.

Στο μεταξύ, από τις 8 χθες το πρωί συνεργείο από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, αποτελούμενο από 30 αστυνομικούς ξεκίνησε την ταυτοποίηση των στοιχείων των μεταναστών η οποία συνεχιζόταν ως αργά το βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι οι μετανάστες, 181 συνολικά, εντοπίστηκαν το Σάββατο στο νησί Σκάντζουρα Αλοννήσου μετά από Βοήθεια που ζήτησαν μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Κλήσης για Εκτακτη Βοήθεια 112.

Δεκάδες παιδιά -ορισμένα βρέφη ενός – δύο μηνών- αλλά και μία ετοιμόγεννη γυναίκα και ένας τυφλός βρίσκονται ανάμεσα στους 181 μετανάστες, που περισυνέλλεξε το Λιμεναρχείο Αλοννήσου, από το νησί όπου εγκαταλείφθηκαν από Ρώσους δουλέμπορους που τους μετέφεραν εκεί από την Κωνσταντινούπολη με ξύλινο σκάφος μήκος έως 15 μέτρων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου