ΤΟΠΙΚΑ

Διπλάσια τα λουκέτα από τις ενάρξεις

διπλάσια-τα-λουκέτα-από-τις-ενάρξεις-233587

Το ένα μετά το άλλο κλείδωσαν τα λουκέτα στη Μαγνησία τον περασμένο μήνα

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίστηκαν τα λουκέτα στη Μαγνησία και τον Οκτώβριο, αποδεικνύοντας με τον πλέον δραματικό τρόπο ότι η ογκώδης συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης την περασμένη Πέμπτη οφείλεται στα πραγματικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική αγορά και η οικονομία.

Οι επιχειρήσεις που διαγράφηκαν τον περασμένο μήνα είναι σχεδόν διπλάσιες από αυτές που ξεκίνησαν δραστηριότητα, στοιχείο που αντανακλά την πορεία της επιχειρηματικότητας στη Μαγνησία ολόκληρο το 2015 μέχρι σήμερα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Οι απεργοί που πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης βιώνουν στο πετσί του τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης μετά την εφαρμογή των capital controls, τα οικονομικά πλήγματα στην τοπική οικονομία, την ανεργία, την αβεβαιότητα για το αύριο.

Η εμπορική αγορά καταγράφει θλιβερή πρωτιά στις διαγραφές των επιχειρήσεων και έπεται η μεταποίηση, ο τουριστικός τομέας και ο τομέας των Υπηρεσιών. Συνολικά άνοιξαν 40 επιχειρήσεις, ενώ κατέβασαν ρολά 76.

Μεταλλοτεχνία – ενέργεια – οικοδομή οι «χαμένοι»

Μεγάλες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος της μεταλλοτεχνίας, καθώς έκαναν παύση εργασιών 72 επιχειρήσεις, ενώ υπήρξαν μόνο 15 εγγραφές. Το πρόσημο δηλαδή είναι αρνητικό κατά 57 επιχειρήσεις. Οι μεγαλύτερες απώλειες ήταν στις υπηρεσίες οξυγονοκόλλησης και ηλεκτροσυγκόλλησης μετάλλων (24 διαγραφές και 4 εγγραφές), άλλες υπηρεσίες μεταλλοτεχνίας (14 διαγραφές και 3 εγγραφές), υπηρεσίες τόρνευσης μεταλλικών μερών (5 διαγραφές, 1 εγγραφή), κατασκευή πορτών, παραθύρων και των πλαισίων τους καθώς και κατωφλίων (12 διαγραφές). Αντίθετα, ο κλάδος στην αντίστοιχη περίοδο του 2014 μετρούσε θετικά αποτελέσματα, αφού έγινε εγγραφή 44 επιχειρήσεων και παύση εργασιών σε 26 από αυτές. Τις μεγαλύτερες προσθήκες είχε ο τομέας υπηρεσιών οξυγονοκόλλησης και ηλεκτροσυγκόλλησης μετάλλων (21 εγγραφές και 4 διαγραφές), που το 2015 παρουσίασε καθίζηση.

Εννέα επιχειρήσεις λιγότερες μετρά ο κλάδος κατασκευής επίπλων κουζίνας, ξύλινων επίπλων κλπ, αφού έγιναν 10 παύσεις εργασιών και μόνο μία έναρξη. Το 2014 έγιναν 6 παύσεις εργασιών και καμία νέα εγγραφή.

Απώλειες πέντε επιχειρήσεων καταγράφει η παροχή υπηρεσιών δομικών μεταλλικών προϊόντων, επισκευής και συντήρησης μεταλλικών προϊόντων (φούρνων, κλιβάνων, καυστήρων), επισκευής μοτέρ κλπ, καθώς από τα μητρώα του Επιμελητηρίου διεγράφησαν 16 επιχειρήσεις και ενεγράφησαν 11.

Συνολικά 21 επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα έκαναν παύση εργασιών, χωρίς να υπάρξει νέα εγγραφή, ενώ συνολικά στον τομέα αυτό έγιναν 23 παύσεις και μόλις δύο ενάρξεις. Και το 2014 η ενέργεια είχε αρνητικό πρόσημο, αφού έγιναν επτά διαγραφές και τρεις ενάρξεις.

Ο κλάδος της οικοδομής είναι γνωστό ότι αποτελεί ένα από τα πρώτα «θύματα» της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και βέβαια και στη Μαγνησία. Εως τις 9 Νοεμβρίου 2015, 26 επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τομέα αυτό (κατασκευή κτιρίων για κατοικίες και μη, κατασκευή οικιστικών κτιρίων, γενικές κατασκευαστικές εργασίες, κατασκευή μη οικιστικών κτιρίων, εργασίες διαμόρφωσης, κατασκευαστικές εργασίες κλπ) δήλωσαν παύση εργασιών. Μόνο 11 νέες επιχειρήσεις δήλωσαν έναρξη, με την πλειοψηφία τους (έξι) να αφορά σε εργασίες διαμόρφωσης ή ανέγερσης κτίσματος ή άλλων κατασκευών.

Αντίθετα, το 2014 υπήρξε μεγαλύτερη αισιοδοξία, καθώς έγιναν 24 εγγραφές και 15 παύσεις εργασιών. Η πλειοψηφία των ενάρξεων αφορούσε σε εργασίες διαμόρφωσης ή ανέγερσης κτισμάτων ή άλλου είδους κατασκευών (13 ενάρξεις).

Σε παρεμφερή τομέα (εργασίες κατεδάφισης, εκσκαφών και μετακίνησης γαιών, επιχωματώσεις, διατρήσεις και γεωτρήσεις, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, υδραυλικές εργασίες, ξυλουργικές εργασίες, χρωματισμοί κ.α.) η «καθίζηση» ήταν εξίσου μεγάλη. Συνολικά, 58 επιχειρήσεις δήλωσαν παύση εργασιών και μόλις 15 έναρξη, μετράται, δηλαδή, μία απώλεια 43 συνολικά επιχειρήσεων. Αντίστοιχη η εικόνα και του 2014, όπου 55 επιχειρήσεις έκαναν παύση εργασιών και 16 έναρξη.

Στον τομέα των οχημάτων, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου του Επιμελητηρίου, στο χονδρικό εμπόριο αυτοκινήτων και οχημάτων πάσης φύσεως, αλλά και στο λιανικό εμπόριο, καθώς και σε υπηρεσίες συντήρησης και επισκευής, 24 επιχειρήσεις έκαναν τις διαδικασίες εγγραφής και μόλις 7 έκαναν έναρξη εργασιών (απώλεια 17 επιχειρήσεων). Το 2014, 24 επιχειρήσεις έκαναν διαγραφή και 17 εγγραφή.

Χονδρικό και λιανικό εμπόριο, τουρισμός

Σε γενικές γραμμές, το χονδρικό εμπόριο κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο στη Μαγνησία, καθώς έκαναν έναρξη εργασιών 39 επιχειρήσεις, αλλά παύση 82 επιχειρήσεις. Η κατάσταση είναι λίγο βελτιωμένη συγκριτικά με το 2014, όταν παύση εργασιών έκαναν 87 επιχειρήσεις και έναρξη 51. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο λιανικό εμπόριο. Παντοπωλεία, μίνι μάρκετ, περίπτερα, πρατήρια άρτου, επιχειρήσεις πώλησης ετοίμων ενδυμάτων «χτυπήθηκαν» περισσότερο. Συνολικά, έκαναν διαγραφή 286 επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, ενώ λιγότερες από τις μισές (120) έκαναν εγγραφή. Το 2014, 249 επιχειρήσεις δήλωσαν παύση εργασιών και 145 έναρξη. Τις περισσότερες απώλειες σημείωσαν πέρυσι τα περίπτερα (-22), τα είδη ιματισμού (-9), το εμπόδιο έτοιμων ενδυμάτων (-9), το λιανικό εμπόριο καυσόξυλων (-7).

Απώλειες μετρά και ο τουριστικός τομέας, ιδιαίτερα στα μικρά καταλύματα. Συνολικά, 53 επιχειρήσεις υπηρεσιών ενοικίασης έως επτά επιπλωμένων δωματίων για μικρή διάρκεια δήλωσαν παύση εργασιών, από τις 79 συνολικά, ενώ έγιναν 35 νέες εγγραφές. Η εικόνα δεν άλλαξε ιδιαίτερα εν συγκρίσει με το 2014, καθώς πέρυσι δήλωσαν παύση εργασιών 58 επιχειρήσεις και 38 έκαναν έναρξη.

Εστίαση

Στην εστίαση 235 επιχειρήσεις έβαλαν «λουκέτο» και άνοιξαν 151. Οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώνονται σε υπηρεσίες παροχής γευμάτων με πλήρη εξυπηρέτηση εστιατορίου (-15), υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο, ταβέρνα, ψαροταβέρνα, ψησταριά (-20), υπηρεσίες παροχής γευμάτων από ουζερί, μεζεδοπωλεία, τσιπουράδικα (-23), δραστηριότητες παροχής ποτών (-11), καφέ – μπαρ (-26), καφετέριες (-26), παραδοσιακά καφενεία (-12).

Το 2014 193 επιχειρήσεις δήλωσαν παύση εργασιών και 141 έκαναν έναρξη. Και πέρυσι, τις υψηλότερες απώλειες κατέγραψαν οι υπηρεσίες παροχής γευμάτων με πλήρη εξυπηρέτηση εστιατορίου (-14), υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο, ταβέρνα, ψαροταβέρνα, ψησταριά (-16), δραστηριότητες παροχής ποτών (-6), καφέ – μπαρ (-20), καφετέριες (-26).

Καθοδικά κινήθηκε, εξάλλου, ο χώρος των εντύπων (δύο διαγραφές, καμία εγγραφή), παραγωγής και προβολής κινηματογραφικών ταινιών, υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και ευρυζωνικότητας, επεξεργασίας δεδομένων και παροχών πληροφορικής, αλλά και μεσιτείας (20 παύσεις εργασιών), παροχής λογιστικών υπηρεσιών (14 διαγραφές), υπηρεσίες αρχιτεκτόνων, μηχανικών, χημικών (17 διαγραφές), υπηρεσίες καθαρισμού (10 διαγραφές), υπηρεσίες γραφείου (14 διαγραφές).

Εκπαίδευση

Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν και οι υπηρεσίες εκπαίδευσης, με 19 εγγραφές και 32 διαγραφές. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος υπηρεσιών φροντιστηρίου (θεωρητικών ή θετικών επιστημών) όπου έγιναν τέσσερις εγγραφές και έντεκα διαγραφές. Το 2014 έγιναν 31 παύσεις εργασιών και 23 ενάρξεις. Είχαν πληγεί περισσότερο τα φροντιστήρια θεωρητικών ή θετικών επιστημών όπου είχαν γίνει επτά διαγραφές.

Αντίθετα, θετικό πρόσημο καταγράφεται σε υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών (10 εγγραφές, οκτώ παύσεις εργασιών), με τα υψηλότερα ποσοστά να σημειώνονται σε υπηρεσίες πρακτορείου ΠΡΟ-ΠΟ, «Πάμε Στοίχημα» κλπ όπου οι εγγραφές ήταν επτά και οι διαγραφές τέσσερις.

Τέλος, σε άλλες υπηρεσίες όπως στεγνοκαθαριστήρια, κομμωτήρια, διαιτολογίας, αισθητικής έγιναν 25 παύσεις εργασιών και 11 νέες εγγραφές.

Νοσεί βαριά η Μαγνησία

«Νοσεί βαριά η Μαγνησία». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλης Μπασδάνης, που κλήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματα του πρώτου δεκαμήνου από την πορεία των επιχειρήσεων στο Νομό.

Οπως είπε: «Τα αποτελέσματα για την επιχειρηματική δράση στη Μαγνησία το 2015 είναι δεδομένα και οι αριθμοί δεν ψεύδονται. Δυστυχώς, η περιοχή μας και τη φετινή χρονιά «νοσεί βαριά» από πλευράς επιχειρηματικής δραστηριότητας, αφού κλείνουν διπλάσιες επιχειρήσεις απ’ όσες ανοίγουν. Το νέο μνημόνιο και τα μέτρα που φέρνει, η ύφεση στη χώρα μας θα βαθύνει ακόμη περισσότερο, γι’ αυτό θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να συμφωνήσει με τους δανειστές την αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής, ιδιαίτερα για τη φορολογία των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων. Η αγορά μας παρουσιάζει εντονότατα προβλήματα ρευστότητας, ειδικά μετά την επιβολή των capital controls, καθώς έχουν παγώσει, στην κυριολεξία, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου