ΤΟΠΙΚΑ

181 Σύριοι εγκαταλείφθηκαν στα Σκάτζουρα

181-σύριοι-εγκαταλείφθηκαν-στα-σκάτζουρ-234248

Ανάμεσά τους 82 παιδιά, ορισμένα βρέφη ενός – δύο μηνών

Δεκάδες παιδιά -ορισμένα βρέφη ενός – δύο μηνών- αλλά και μία ετοιμόγεννη γυναίκα και ένας τυφλός βρίσκονται ανάμεσα στους 181 μετανάστες, που περισυνέλλεξε το Λιμεναρχείο Αλοννήσου από το νησί Σκάντζουρα χθες το πρωί.

Ανείπωτο δράμα αποκαλύφθηκε με το πρώτο φως της μέρας. Στο ακατοίκητο νησί οι δουλέμποροι μετέφεραν και εγκατέλειψαν βραδινές ώρες αβοήθητες δεκάδες ψυχές που προφανώς ξεριζώθηκαν για να σωθούν.

Ολοι τους Σύριοι, με εξαίρεση δέκα Κούρδους, που ωστόσο κατοικούσαν στη Συρία, ζήτησαν απεγνωσμένα βοήθεια καλώντας στην τηλεφωνική γραμμή 112, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Κλήσης για Εκτακτη Βοήθεια.

Στη νέα «καραβιά» μεταναστών, την έβδομη κατά σειρά από τον περασμένο Μάρτη στην Αλόννησο, καταγράφηκαν από τη Λιμενική Αρχή ολόκληρες οικογένειες.

Εκτός από το διπλάσιο ή και τριπλάσιο αριθμό μεταναστών σε σχέση με άλλες φορές, προκαλούν αίσθηση και τα στοιχεία των αλλοδαπών, καθώς αποδεικνύουν ότι πρόκειται για οικογένειες με τρία – τέσσερα παιδιά, ακόμη και βρέφη.

Συνολικά πρόκειται για 103 άνδρες και 78 γυναίκες εκ των οποίων τα 82 είναι παιδιά, τα περισσότερα εξ αυτών ηλικίας δύο έως επτά ετών και γύρω στα τέσσερα ορισμένων μηνών.

Για τη μεταφορά τους το Λιμεναρχείο Αλοννήσου χρειάστηκε τη συνδρομή δύο ταχύπλοων σκαφών από τη Σκόπελο και τη Σκύρο καθώς χρειάστηκε να κάνει τρεις συνολικά μεταφορές μεταναστών από τα Σκάντζουρα στο Πατητήρι Αλοννήσου.

Η επιχείρηση μεταφοράς και καταγραφής ολοκληρώθηκε γύρω στις 4 χθες το μεσημέρι, ενώ σε εξέλιξη ήταν η επιχείρηση της δημοτικής αρχής Αλοννήσου για τη φιλοξενία και σίτιση των μεταναστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες εγκαταλείφθηκαν στο νησί προχθές μετά τα μεσάνυχτα από δύο – τρεις δουλεμπόρους, Ουκρανούς ή Ρώσους, σύμφωνα με τις περιγραφές που δόθηκαν, οι οποίοι ανέλαβαν να τους μεταφέρουν στην Ελλάδα από την Κωνσταντινούπολη.

Ολες αυτές τις ώρες βρίσκονταν στοιβαγμένοι σε ένα ξύλινο σκάφος μήκους δεκαπέντε – δεκαοχτώ μέτρων.

Οι Σύριοι έγιναν αντιληπτοί και από ψαράδες που είδαν κίνηση στο ακατοίκητο νησί, το οποίο απέχει έντεκα με δώδεκα ναυτικά μίλια από το Πατητήρι. Το Λιμεναρχείο Αλοννήσου είχε ήδη ξεκίνησε τις έρευνες για τον εντοπισμό των μεταναστών με το πρώτο φως της ημέρας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι μετανάστες είναι όλοι καλά στην υγεία τους, αν και είναι εμφανώς ταλαιπωρημένοι περισσότερο όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και συγκεκριμένα δύο διαβητικοί, ένας τυφλός, αλλά και η έγκυος.

Στη δημοτική αρχή Αλοννήσου σήμανε συναγερμός για τη σίτιση των μεταναστών και βέβαια τη φιλοξενία τους. Οι γυναίκες και τα παιδιά φιλοξενήθηκαν το βράδυ σε δύο στεγασμένους χώρους του δήμου, όμως δυστυχώς οι άνδρες καθώς δεν υπάρχει επαρκής χώρος διανυκτέρευσαν στο ανοιχτό δημοτικό κτίριο Κερκίδες.

Για τη διατροφή τους η δημοτική αρχή απεύθυνε έκκληση και η ανταπόκριση από την τοπική κοινωνία ήταν για ακόμη μία φορά συγκινητική.

Οι μετανάστες αναμένεται να φτάσουν στο Βόλο σήμερα γύρω στις 11 το βράδυ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου