ΤΟΠΙΚΑ

Αντιδράσεις λογιστών για συγκεντρωτικές και υποβολή αποδεικτικού φορολογικών δηλώσεων

αντιδράσεις-λογιστών-για-συγκεντρωτ-236819

Δεν θα κάνουν τις διορθώσεις μικρών διαφορών ούτε θα υποβάλλουν τα αποδεικτικά

Εξέφρασαν τις διαφωνίες τους, παρενέβησαν με επιστολές, διαμαρτυρήθηκαν και ένα και δύο ολόκληρα χρόνια αλλά τα αιτήματά τους δεν εισακούστηκαν…

Λογιστές και Οικονομολόγοι εξάντλησαν όλα τα μέσα για τη διαφωνία τους και πλέον αντιδρούν στη διόρθωση συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων για διαφορές ποσών της τάξεως μερικών λεπτών (!) που εφαρμόζεται φέτος για πρώτη φορά, μην υποβάλλοντας αυτές παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών το ζητάει.

Επιπλέον, ενημερώνουν τους επαγγελματίες ότι οι λογιστές – οικονομολόγοι δεν θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά το αποδεικτικό των φορολογικών δηλώσεων στο ΓΕΜΗ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή και συζήτησε ειδικά για τις συγκεντρωτικές των τιμολογίων και την υποβολή του αποδεικτικού των φορολογικών δηλώσεων στο ΓΕΜΗ.

Ο πρόεδρος του ΣΟΛ, Αριστείδης Παπανδρέου, είπε για τις αποφάσεις που ελήφθησαν ότι «το ύψος των διαφορών των τιμολογίων με το οποίο ασχολείται το λογισμικό του υπουργείου είναι αστείο, καθώς αφορά διαφορές μερικών λεπτών, ενώ η διαδικασία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα. Με αυτόν τον τρόπο θα εμφανιστούν εκατομμύρια διαφορές μέσα στο σύστημα, με αποτέλεσμα να μην είναι χρηστικό για το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών.

«Η μη διόρθωσή τους είναι ο τελευταίος τρόπος αντίδρασης σχετικά με τη μέθοδο υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων, η οποία έχει επιβληθεί στις επιχειρήσεις χωρίς να εξετάζεται το λειτουργικό κόστος τους και χωρίς να έχουν ουσία πολλά από τα υποβαλλόμενα στοιχεία, όπως είναι οι δαπάνες επιχειρήσεων στις ΔΕΚΟ με παραστατικά τις αποδείξεις λιανικής πώλησης, οι οποίες δεν χρησιμεύουν στο υπουργείο».

Σχετικά με την υποβολή του αποδεικτικού των φορολογικών δηλώσεων στο ΓΕΜΗ, ο πρόεδρος του ΣΟΛ είπε ότι «ο καθένας μας θα ενημερώνει με επιστολή τους πελάτες του για τις αντιρρήσεις που έχουμε κάνει το Σεπτέμβριο για το χρονοβόρο της διαδικασίας όταν τα ζητούμενα στοιχεία μπορούν να ληφθούν κάλλιστα από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το ΓΕΜΗ.

Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα καθαρά εισπρακτικό μέτρο για την ενίσχυση των οικονομικών του Γενικού Εμπορικού Μητρώου. Φυσικά πρόσωπα και προσωπικές εταιρείες πληρώνουν 10 ευρώ για την ανάρτηση του αποδεικτικού, ετήσιο τέλος διατήρησης μερίδας, εισφορά» κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου