ΤΟΠΙΚΑ

Αναφορά ΤΕΕ κατά Αποκεντρωμένης

αναφορά-τεε-κατά-αποκεντρωμένης-238692

Παρεμβάσεις της Διοικούσας Επιτροπής για την Πράξη Εφαρμογής Αγίας Παρασκευής και την οριοθέτηση των υδατορεμάτων

Οι εκπρόθεσμες αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Θεσσαλίας στις προσφυγές για τη σύνθεση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ και την προγραμματική σύμβαση του δήμου Βόλου με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τη μελέτη των κυκλικών κόμβων, η διευκόλυνση της καταβολής της εισφοράς σε χρήμα για ένταξη γης στην πράξη εφαρμογής Αγίας Παρασκευής και η αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών του Νόμου 4258 του 2014 για την οριοθέτηση υδατορεμάτων απασχόλησε προχθές το βράδυ τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Μαγνησίας, η οποία συνεχιζόταν μετά τα μεσάνυχτα.

Η Διοικούσα του ΤΕΕ αποφάσισε να καταθέσει αναφορά στο υπουργείο Περιβάλλοντος όπως προβεί στη διερεύνηση των λόγων καθυστέρησης έκδοσης των «επίμαχων» αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με αποτέλεσμα την παραπομπή των υποθέσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια λόγω του δεδικασμένου που δημιουργήθηκε.

Ειδικά για την προγραμματική σύμβαση για τη μελέτη των κυκλικών κόμβων, η συνεδρίαση επισήμανε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν έλεγξε καν τη νομιμότητα της προγραμματικής σύμβασης, αλλά την απέρριψε, κρίνοντας ότι το ΤΕΕ δεν έχει έννομο συμφέρον να προσφύγει, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αντίστοιχες αποφάσεις και ποτέ στο παρελθόν, όπως επισημάνθηκε, δεν απορρίφθηκε το έννομο συμφέρον του Τεχνικού Επιμελητηρίου να προστατεύει τα μέλη του, καθώς και στο ιδρυτικό του ΦΕΚ αναφέρεται ότι προστατεύει το αντικείμενο εργασίας.

Οσον αφορά στην Πράξη Εφαρμογής Αγίας Παρασκευή το ΤΕΕ συζήτησε τις ερμηνείες του Νόμου 4315/2014 και η συνεδρίαση αποφάσισε να σταλεί ερώτημα στο υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με τις μεταβατικές διατάξεις του Νόμου, καθώς και έγγραφο προς το δήμο Βόλου, με το οποίο να ζητείται η Οικονομική Υπηρεσία να διευκρινίζει ότι θα ακολουθούν οι διατάξεις του νέου Νόμου 4315/2014 για τη ρύθμιση των δόσεων και όχι του παλαιότερου, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής των εισφορών σε χρήμα στο βάθος χρόνου των εννέα ετών και όχι των δώδεκα εξαμήνων.

Επιπλέον, μετά από πρόταση του τοπογράφου πολεοδόμου, Γιάννη Ταμία, αποφασίστηκε να διερευνηθεί το ζήτημα των αντικειμενικών αξιών στην Αγία Παρασκευή ώστε να μειωθεί το ποσό της εισφοράς.

Για το Τεχνικό Επιμελητήριο όλα τα προαναφερόμενα για την Πράξη Εφαρμογής θα πρέπει να έχουν απαντηθεί πριν την κύρωση της απόφασης από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

Σχετικά με την οριοθέτηση των υδατορεμάτων, η Διοικούσα Επιτροπή έκρινε ότι ο Νόμος παρουσιάζει σοβαρές δυσλειτουργίες και γι’ αυτό αποφάσισε να συσταθεί επιτροπή με συντονιστή το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και Διευθυντή της Περιφερειακής Ενότητας, Κώστα Φλαμπούρη, ώστε να καταγραφούν τα προβλήματα και να προταθούν πιθανές λύσεις μέσω της έκδοσης τροπολογίας.

Στη συνεδρίαση επισημάνθηκε ότι ειδικά στην περίπτωση των μεγάλων ρευμάτων υπάρχει μείζον θέμα με ιδιοκτησίες στους παραδοσιακούς οικισμούς του Πηλίου για τις οποίες ο κάθε ιδιοκτήτης υποχρεώνεται να εκδώσει ολόκληρο προεδρικό διάταγμα για την οριοθέτηση των ρεμάτων προκειμένου να μπορέσει να εκδώσει οικοδομική άδεια για οποιαδήποτε εργασία.

Για εργασίες σε ιδιοκτησίες κοντά σε ήσσονος σημασίας ρέματα, τα οποία δεν προκαλούν πλημμυρικά φαινόμενα, τονίστηκε ότι επίσης υπάρχουν προβλήματα, καθώς επιβάλλεται να γίνει αξιολόγηση της λεκάνης απορροής τους, προκειμένου να απαντηθεί αν αυτή χρήζει ειδικής προστασίας, αν και ο Νόμος δεν διευκρινίζει ποια στοιχεία υπόκειται στον έλεγχο ούτε ποιος είναι αρμόδιος για να υπογράψει την αξιολόγηση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου