ΤΟΠΙΚΑ

130 νοικοκυριά ξεσπιτώθηκαν

130-νοικοκυριά-ξεσπιτώθηκαν-275287

Αριθμό – ρεκόρ καταγράφουν οι εξώσεις στη Μαγνησία το 2015. Το πρώτο 9μηνο του 2015 είναι ήδη πιο πολλές και από αυτές ολόκληρου του 2013 που είχε τις περισσότερες εξώσεις την τελευταία τριετία.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται στο Ειρηνοδικείο Βόλου η έκδοση διαταγών πληρωμής και αγωγών για απόδοση μισθίου και καταβολή μισθωμάτων και το θέμα είναι μέχρι που θα φτάσει αν συνεχίσει έτσι. Από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα εκδόθηκαν 130 διαταγές πληρωμής και αγωγές, ενώ το 2014 ήταν συνολικά 100, το 2013 127 και το 2012 126.

Υπό την απειλή της έξωσης βρίσκονται κάθε μήνα αρκετές οικογένειες στο Βόλο που ζουν με την αγωνία τι θα ξημερώσει η επόμενη μέρα. Η επιβολή των capital controls, το ασφυκτικό οικονομικό κλίμα στην αγορά, τα προβλήματα στη λειτουργία των εργοστασίων η αυξανόμενη ανεργία αφήνουν κυριολεκτικά στο δρόμο οικογένειες.

Από τον Ιούνιο και μετά οι εξώσεις αυξήθηκαν κατά 32,3% καθώς έφτασαν τις 130 από 78. Η τραπεζική αργία έσφιξε τα περιθώρια ανοχής από αρκετούς ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να γίνουν πιο αυστηροί ενόψει και της επικείμενης δυσβάσταχτης φορολογίας.

Δυο μήνες καθυστέρησης στην καταβολή των ενοικίων μετρούν σύμφωνα με πληροφορίες οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ενοικίων. Επειτα καταφεύγουν στα Δικαστήρια και ασκούν τα δικαιώματα που τους δίνει ο Νόμος.

Η τοπική οικονομία φαίνεται να πηγαίνει τουλάχιστον δύο χρόνια πίσω όμως τότε η οικονομική κρίση μετρούσε λιγότερα χρόνια και υπήρχαν περισσότερες αντοχές και ελπίδες. Ανασφάλεια, αγωνία, απελπισία ζώνουν μήνα με το μήνα όλο και περισσότερα νοικοκυριά για το αβέβαιο αύριο, ενώ πλησιάζει και ένας βαρύς χειμώνας.

Δεν έχουν παρά μερικές εβδομάδες για να αποφασίσουν που θα μείνουν καθώς όταν οι αγωγές εκδίδονται οι οικογένειες είναι υποχρεωμένες να αποχωρήσουν από τη στέγη τους και να έχουν εξασφαλίσει εναλλακτική αν και δανεικά δεν περισσεύουν από κανένα, διαφορετικά θα είχαν μία υποστήριξη.

Δεν συμβαίνει το ίδιο ωστόσο και με τη διαδικασία της έκδοσης διαταγών πληρωμής. Εκεί οι χρόνοι τρέχουν γρήγορα. Η έκδοση των αποφάσεων είναι άμεση. Οι περισσότερες όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται για λόγους εκφοβισμού και προειδοποίησης. Μεμονωμένες είναι οι περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων δείχνουν τόσο σκληρό πρόσωπο.

Συγκεκριμένα, η αγωγή στο Ειρηνοδικείο Βόλου προσδιορίζεται να συζητηθεί σε 1,5 μήνα από την ημερομηνία κατάθεσής της, ενώ η έκδοση απόφασης γίνεται κατά μέσο όρο σε δύο μήνες από τη συζήτηση.

Οι ενοικιαστές έχουν έτσι χρονικό περιθώριο 3,5 μηνών για να καταφέρουν όσα δεν μπόρεσαν επί μήνες λόγω των τραγικών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Συνήθως δεν παρίστανται στη συζήτηση των υποθέσεων στα ακροατήρια και οι αποφάσεις εκδίδονται ερήμην τους…

Η έκδοση διαταγών πληρωμής για απόδοση μισθίου και καταβολή μισθώματος βγαίνει σε δύο μέρες, με αποτέλεσμα οι ενοικιαστές να έχουν περιθώριο μόλις λίγων εικοσιτετραώρων για να κινηθούν.

Το κοινωνικό πρόβλημα σύμφωνα με πληροφορίες από το Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου θα διογκώνεται συνεχώς όσο τα υφεσιακά μέτρα θα συνεχίζονται. Κι όμως μόλις πριν εφτά χρόνια τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Ολοένα και περισσότεροι Ελληνες κατέφευγαν στη λύση του δανεισμού προκειμένου να αποκτήσουν δική τους οικία. Κανένας δεν φαντάστηκε την τροπή που θα έπαιρνε η οικονομία, με τις περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, την εφιαλτική ανεργία.

Στον άχαρο ρόλο να εκτελούν τις αποφάσεις των Πολιτικών Δικαστηρίων βρίσκονται οι Δικαστικοί Επιμελητές. Είναι υποχρεωμένοι από το Νόμο. Ωστόσο, πάντοτε προσπαθούν να κρατήσουν την ισορροπία μεταξύ των δύο πλευρών, των ιδιοκτητών ακινήτων και των ενοικιαστών. Πολύ περισσότερο σήμερα, με τη δεδομένη οικονομική συγκυρία.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Σε εξίσου δύσκολη θέση με αυτή των δικαστικών επιμελητών ίσως ορισμένες φορές και πιο δύσκολη ακόμη βρίσκονται οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων. Δεν εισπράττουν τα ενοίκιά τους, ενώ φορολογούνται βαριά.

Στον έκτο χρόνο η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει συσσωρευμένα προβλήματα. Ευχή όλων είναι να βρεθεί αυτή φόρμουλα και το υπουργείο Οικονομικών να μην φορολογεί για τα ανείσπρακτα ενοίκια. Το κοινωνικό πρόβλημα είναι μεγάλο.

Το θέμα παραμένει ανοιχτό με το υπουργείο Οικονομικών να επεξεργάζεται σχέδια για τη θέσπιση ενός χαμηλού συντελεστή πέριξ του 5% για εισοδήματα από ενοίκια έως 3.000 ευρώ και συντελεστών 12% – 15% για ετήσια ποσά άνω των 3.000 ευρώ και έως 10.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, υπό εξέταση είναι:

• Η καθιέρωση δύο ακόμη πολύ μεγάλων συντελεστών για υψηλότερα ποσά.
• Η δημιουργία μίας «φόρμουλας» που δεν θα επιτρέπει τη φορολόγησή των ανείσπρακτων ενοικίων.
• Η εφαρμογή από το 2016 ενός νέου φόρου περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα επιβαρύνει όχι μόνο τα ακίνητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και τα κινητά περιουσιακά στοιχεία εντός της χώρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου