ΤΟΠΙΚΑ

Πρεμιέρα με μικρό ενδιαφέρον για το πετρέλαιο θέρμανσης

πρεμιέρα-με-μικρό-ενδιαφέρον-για-το-πε-278017

Πρεμιέρα χθες για τη διανομή πετρελαίου θέρμανσης με μικρό ενδιαφέρον από τους καταναλωτές και ανάμεικτα συναισθήματα για τις τιμές διάθεσης για τους πρατηριούχους. Αλλοι βενζινοπώλες ήταν συγκρατημένα αισιόδοξοι γιατί η φετινή τιμή διάθεσης των 0,85 ευρώ έως και 0,88 ευρώ το λίτρο του πετρελαίου θέρμανσης αν και συμφερότερη από πέρυσι που ήταν 1,05 έως και 1,10 ευρώ το λίτρο, θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο πεσμένη. Αλλοι εξοργισμένοι, γιατί για πρώτη φορά, ενώ ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ωστόσο παραμένει θολό το τοπίο με το επίδομα θέρμανσης.

«Οι καταναλωτές γνωρίζουν ότι το πετρέλαιο θέρμανσης έχει μειωμένη τιμή σε σχέση με πέρυσι. Ομως το ειδικό επίδομα είναι αμφίβολο» είπε ο ιδιοκτήτης πρατηρίου Κώστας Βαρδάκης. Εκεί απέδωσε και το γεγονός ότι χθες πρώτη μέρα διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης υπήρξε μικρό ενδιαφέρον.

«Μας τηλεφώνησαν μόνο πέντε πολίτες για να μας ρωτήσουν για τις τιμές. Πέρυσι το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε δοθεί και το κίνητρο με το επίδομα θέρμανσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πάντως δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για τη φετινή κίνηση του πετρελαίου θέρμανσης. Οπως εξήγησε η τιμή αυτή θα ανεβοκατεβαίνει. Το αργώ πέφτει διεθνώς και έτσι συμπαρασύρει την τιμή των παραγώγων του.

Από την πλευρά του ο Αθανάσιος Λυκούρης είπε ότι η τιμή διάθεσης θα μπορούσε να είναι ακόμη περισσότερο πιο ελκυστική. Για τον πρατηριούχο η φετινή μείωση είναι ανεπαίσθητη. Οπως είπε, πέρυσι η τιμή κυμαινόταν γύρω στα 92 λεπτά το λίτρο. «Μιλάμε δηλαδή για 10 λεπτά διαφορά» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος δήλωσε εξοργισμένος με την πολιτική της κυβέρνησης. «Δεν νοείται να ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και να μην έχει γίνει ακόμη γνωστό τι θα γίνει με το ειδικό επίδομα. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λυκούρης εκτίμησε ότι εάν δεν δοθούν κίνητρα με το επίδομα θέρμανσης, τότε η φετινή κίνηση του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Ενδεικτικά επικαλέστηκε το υγραέριο το οποίο είναι πολύ πιο οικονομική καύσιμη ύλη καθώς η τιμή διάθεσής του είναι 0,42 λεπτά το λίτρο.

«Δεν δίνεται κανένα απολύτως κίνητρο για το επίδομα θέρμανσης. Πήραν τις τιμές όπως ήταν και τις άφησαν έτσι με μικρές διαφορές. Δυστυχώς, δεν εφάρμοσαν καμία πολιτική. Είναι αδιανόητο να ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου και να μην είναι γνωστό τι θα γίνει με το ειδικό επίδομα» επανέλαβε ο ίδιος.

Να επισημανθεί ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) προτείνει την περαιτέρω μείωση του ειδικού φόρου στα 13 από τα 23 λεπτά που είναι σήμερα και ταυτόχρονα την κατάργηση του επιδόματος. Σε αυτήν την περίπτωση, η τιμή λιανικής θα μειωνόταν στα 75 λεπτά το λίτρο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου