ΤΟΠΙΚΑ

Καταστρέφουν τους αρτοποιούς

καταστρέφουν-τους-αρτοποιούς-279219

Κώδωνα κινδύνου ότι εάν εφαρμοστεί ο νόμος που ονοματίζει όλα τα σημεία πώλησης κατεψυγμένης ζύμης αρτοποιεία ή φούρνους, τότε ο κλάδος των αρτοποιών θα καταστραφεί κρούει το Σωματείο Αρτοποιών Μαγνησίας «Η Δήμητρα», το οποίο περνάει τραγικές μέρες από οικονομικής άποψης, καθώς η επιβολή των capital controls έφερε μείωση του τζίρου της τάξεως του 35 – 40% και πέντε λουκέτα.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Οπως είπε ο πρόεδρος του Σωματείου, Δημήτρης Γκίκας, η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ θέλει να ονομάσει φούρνους όλα τα σημεία πώλησης κατεψυγμένης ζύμης. Ομως, επισήμανε, φούρνος ή αρτοποιείο σε όποιο λεξικό κι αν ανατρέξουμε είναι το κατάστημα από το οποίο ξεκινάει η διαδικασία παραγωγής ψωμιού από αλεύρι, αλάτι, νερό χωρίς διακοπή μέχρι το τελικό προϊόν, που είναι το πατροπαράδοτο ψωμί με το οποίο μεγάλωσαν γενιές και γενιές.

Ο κ. Γκίκας θέτει θέμα παραπλάνησης του καταναλωτή, αλλά και καταστροφής του κλάδου. «Το 85% της κατεψυγμένης ζύμης είναι εισαγόμενο από χώρες όπως η Κίνα, ο Νίγηρας, η Βουλγαρία» είπε χαρακτηριστικά. Για τον αντίκτυπο στο επάγγελμα ο ίδιος ανέφερε ότι «οπωσδήποτε θα υπάρχει ανάλωση εγχώριου κεφαλαίου προς τα έξω με εισαγωγές. Σίγουρα πολλά αρτοποιεία θα αναγκαστούν να κλείσουν, εργαζόμενοι να χάσουν τις δουλειές τους, όχι μόνο από αρτοποιεία αλλά και από επαγγέλματα που ενεργοποιούνται από τους φούρνους όπως είναι οι προμηθευτές πρώτων υλών, οι μεταφορείς, οι ψυκτικοί κ.α.» ανέφερε.

Το χειρότερο όλων είναι, πρόσθεσε ο ίδιος, ότι θα χάσουν δουλειά και οι γεωργοί, καθώς στην Ελλάδα παράγουμε καταπληκτικής ποιότητας αλεύρι. «Πρόκειται για μεγάλο πλήγμα για την οικονομία μας. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται εισαγωγές αλλά παραγωγή. Δυστυχώς, όμως χτυπάν παραγωγικούς κλάδους, όπως αρτοποιούς, κτηνοτρόφους, γαλακτοπαραγωγούς» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος του Σωματείου επισήμανε ότι «οι αρμόδιοι θα πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ να μην καταστρέφουν τις ρίζες τους, να μη βάζουν τα χέρια τους και βγάζουν τα μάτια των Ελλήνων. Παράλληλα, ο καταναλωτής χρειάζεται να αφυπνιστεί και να προσέξει τι επιλέγει για το τραπέζι του γιατί όλα αυτά τα εισαγόμενα δεν ξέρουμε τι ελέγχους υφίστανται στις χώρες παραγωγής τους» πρόσθεσε.

Να επισημανθεί ότι ο τζίρος του κλάδου μειώθηκε σε σχέση με πέρυσι από το διάστημα που επιβλήθηκαν τα capital controls και μετά κατά 35-40%.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου