ΤΟΠΙΚΑ

Το… ελεύθερο για άνοιγμα λογαριασμών

το-ελεύθερο-για-άνοιγμα-λογαριασμών-282345

Δούρειο ίππο ώστε η Εφορία να ανοίξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των τελευταίων 20 ετών όλων των φορολογουμένων αποτελεί για τους λογιστές – οικονομολόγους το πολυνομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Μαγνησίας, Αλέκο Κεχαγιά, με το πολυνομοσχέδιο αλλάζει η έννοια της φοροδιαφυγής, καθώς πλέον υπό έλεγχο δεν υπόκειται μόνο ο ελεύθερος επαγγελματίας αλλά ο οποιοσδήποτε φορολογούμενος.

Οπως εξηγεί, αν κατηγορηθεί κανείς για φοροδιαφυγή τότε η Εφορία έχει το δικαίωμα να ανοίξει τους λογαριασμούς των τελευταίων 20 ετών και να ζητήσει εξηγήσεις για καταθέσεις που ούτε ο ίδιος ο φορολογούμενος μπορεί να είναι σε θέση να θυμάται από πού προέρχονται.

Αν δεν έχει δηλώσει κάποιος σωστά τα ενοίκια από καθαρό λάθος, αν μία αποθήκη χωραφιού δεν έχει μετρηθεί ορθά, αν ο φορολογούμενος πούλησε πέντε κιλά λάδι και προκύπτει μία διαφορά φόρου έστω και μικρή – αμελητέα που δεν συνιστά ποινικό αδίκημα, τότε η Εφορία έχει τη δυνατότητα να ανοίξει όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς των τελευταίων δύο δεκαετιών.

«Θα ανοίξει τους λογαριασμούς όχι μόνο του ελεγχόμενου φορολογούμενου, αλλά και όλων των υπολοίπων των τελευταίων δεκαετιών που είχαν σχέση με το λογαριασμό του είτε κάνοντας μία κατάθεση, είτε μπαίνοντας ως συνδικαιούχοι για κάποιο διάστημα» είπε ο ίδιος.

Ο υπεύθυνος των δημοσίων σχέσεων λέει ότι πλέον η έννοια της φοροδιαφυγής δεν έχει ελάχιστο όριο, με αποτέλεσμα να ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί για τόσα χρόνια και να χρειάζεται ο φορολογούμενος να απολογείται και για ένα μικρό ποσό που μπορεί να του δώρισε ο αδερφός του ή να του επέστρεψε κάποιος οφειλέτης.

«Πλέον η φοροδιαφυγή ξεφεύγει από τον επαγγελματία, περνάει σε όλη τη μάζα πληθυσμού και αφορά ο,τιδήποτε» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η επίμαχη διάταξη επί της ουσίας δεν αποτελεί παρά δικαιολογία.

Θα υποβάλλουν δήλωση

Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώνει πλέον του συλλόγους γονέων και κηδεμόνων να υποβάλλουν φορολογική δήλωση από το 2016 (για το οικονομικό έτος 2015). Το μέτρο χαρακτηρίζεται ως άκρως γραφειοκρατικό. Ο κ. Κεχαγιάς είπε ότι οι πρόεδροι, οι ταμίες, οι γραμματείς εκτός των άλλων υποχρεώσεων που έχουν θα είναι επιφορτισμένοι να δηλώνουν τα όποια έσοδα έχουν, έστω κι αν αυτά είναι μηδαμινά και συγκεντρώνονται με μεγάλο αγώνα και κόπο, καθώς και τα έξοδά τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου