ΤΟΠΙΚΑ

Φοροεισπράκτορες οι περιπτερούχοι

φοροεισπράκτορες-οι-περιπτερούχοι-285745

Σε ρόλο φοροεισπράκτορα βάζει τους περιπτερούχους το υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας τους με εγκύκλιο που έστειλε να παρακρατούν το 20% του ενοικίου που καταβάλλουν στους ιδιοκτήτες περιπτέρων, που είναι ανάπηροι – θύματα πολέμου και μόνο και όχι στο δήμο Βόλου και να το πληρώνουν στην Εφορία.

Ο Νόμος 3841/72 θεωρεί πλέον την ενοικίαση περιπτέρων ως παραχώρηση δικαιωμάτων και τη φορολογεί με ειδικό καθεστώς, με τους επαγγελματίες να αντιδρούν για το ρόλο που τους επιφυλάσσει, φοβούμενοι επιπλέον ότι η νέα φορολογία θα αποτελέσει αφορμή για αναπροσαρμογή του αντιτίμου που καταβάλλουν.

Από την πλευρά της η Διοίκηση της Ενωσης Αναπήρων Θυμάτων Πολέμου μέσω της Ομοσπονδίας προσπαθεί να ανατρέψει την εφαρμογή του Νόμου. Ο πρόεδρος της Ενωσης, Θανάσης Κουτσός, είπε ότι πρόκειται για ένα παράνομο και παράλογο φόρο, ο οποίος θα συζητηθεί στην αμέσως επόμενη Συνέλευση των μελών εντός του Οκτώβρη, στην οποία θα γίνει αναλυτική ενημέρωση για τις ενέργειες που γίνονται.

«Τα τρία τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία επέφερε μεγάλη συρρίκνωση στο εισοδήματά μας, τα μισθώματα μετά από διαπραγμάτευση μειώθηκαν κατά 20%. Τώρα το κράτος παίρνει από τους ιδιοκτήτες άλλο ένα ποσοστό της τάξεως του 20% και τους αφήνει ψίχουλα» είπε για τους ιδιοκτήτες περιπτέρων ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιπτερούχων Καπνοπωλών Μαγνησίας Βασίλης Τόπας.

Η νέα φορολογία, η οποία ξεκινά να εφαρμόζεται από τον τρέχοντα μήνα, προκαλεί μεγάλο προβληματισμό με τους επαγγελματίες του κλάδου να παρακολουθούν τις εξελίξεις για τις αντιδράσεις που θα υπάρχουν.

«Η αγορά πάει από το κακό στο χειρότερο. Εμείς καθημερινά μετράμε απώλειες στο ταμείο. Απώλειες θα μετρήσουν και οι ιδιοκτήτες που θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά το 20% των ενοικίων για τα έτη 2014-2015» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο κλάδος συνεχίζει να βιώνει την κρίση με το χειρότερο τρόπο. Ο κ. Τόπας είπε ότι «χάσαμε το μισό καλοκαίρι. Τώρα έχουμε να πληρώσουμε ΤΕΒΕ, ΔΕΗ, Εφορία, ρυθμίσεις, ΕΝΦΙΑ» και πρόσθεσε ότι «σε ενδεχόμενη αύξηση του τιμήματος δεν θα αντέξουμε, θα μετεγκατασταθούμε σε μεγαλύτερους χώρους και θα εγκαταλείψουμε τα περίπτερα».

Για το θέμα ρωτήθηκε και ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας, Αλέκος Κεχαγιάς, ο οποίος είπε ότι το άρθρο 62 του επίμαχου Νόμου αλλάζει τον τρόπο φορολογίας.

«Ενώ μέχρι πρότινος οι ιδιοκτήτες πλήρωναν μετά από έντεκα έως δώδεκα μήνες μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης είτε 11% συντελεστή φόρου από το εισόδημα είτε 33% αν είχαν περισσότερα από ένα ακίνητα που ενοικίαζαν, τώρα όλοι θα φορολογούνται με συντελεστή 20% κάθε μήνα» πρόσθεσε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου