ΤΟΠΙΚΑ

Υπήρξε ενδιαφέρον, αλλά…

υπήρξε-ενδιαφέρον-αλλά-286962

Μικρή ανάσα δόθηκε τελικά στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που λόγω οφειλών δεν μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη με την εγκύκλιο του ΟΑΕΕ που έδινε τη δυνατότητα συμψηφισμού αυτών των οφειλών με τις αναδρομικές συντάξεις τουλάχιστον 18 μηνών.

Ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στον ΟΑΕΕ στο Βόλο, καθώς η προθεσμία έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες αφορά σε μερικές δεκάδες επαγγελματίες.

Οπως αποδείχτηκε ο κύριος όγκος φαίνεται να έχει οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ ή άνω αντίστοιχα των 50.000 ευρώ που έδινε δικαίωμα η εγκύκλιος για διακανονισμό.

Η προθεσμία εξέπνευσε στις 30 Σεπτεμβρίου όμως οι επαγγελματίες που έκαναν χρήση της εγκυκλίου σύμφωνα με πληροφορίες αριθμούν σε μερικές δεκάδες.

Ωστόσο, ενδιαφέρον για χρήση των δυνατοτήτων που παρέχει η εγκύκλιος του ΟΑΕΕ εκφράστηκε και μάλιστα έντονα. Οσοι πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της εγκυκλίου κατέθεσαν αιτήσεις.

Οι ασφαλισμένοι τηλεφωνούσαν στα γραφεία του ΟΑΕΕ είτε απευθύνονταν οι ίδιοι εκεί και ενημερώνονταν για το φάκελο της αίτησης, συγκέντρωσαν και υπέβαλαν τα δικαιολογητικά.

Τα αιτήματα που κατέθεσαν εξετάζονται είτε από τον ΟΑΕΕ τοπικά είτε από τη Διεύθυνση Συντάξεων του φορέα στη Λάρισα και ανάλογα με την κάθε υπόθεση ξεχωριστά γίνονται δεκτά η όχι.

Ωστόσο, οι αιτούντες, οι ασφαλισμένοι δηλαδή του ΟΑΕΕ που έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας, έχουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων και οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και πάντως όχι πάνω από τις 50.000 ευρώ, είναι λίγοι καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν αριθμούν καν τις μερικές εκατοντάδες.

Οπως επισημάνθηκε, ο κύριος όγκος των ασφαλισμένων φαίνεται ότι έχουν οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ στο ασφαλιστικό τους ταμείο και άρα δεν μπόρεσαν να κάνουν χρήση των δυνατοτήτων που παρέχει ο ΟΑΕΕ.

Επιπλέον, το μέτρημα των ενσήμων προφανώς δεν βγήκε σε αρκετές περιπτώσεις επαγγελματιών είτε επειδή είχαν ελλείμματα στο συντάξιμο βίο είτε επειδή αναγκάστηκαν να κόψουν βιαίως τη δραστηριοποίησή τους μερικούς μήνες ή και χρόνια πριν βγουν στη σύνταξη επειδή η κρίση τους χτύπησε την πόρτα με το χειρότερο τρόπο.

Πάντως, με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κάθε μήνα διακόπτουν την επαγγελματική τους δράση δεκάδες επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς το εμπόριο, τον τουρισμό, τη μεταποίηση, την παροχή υπηρεσιών με το πρόβλημα να ακουμπά και τις βιώσιμες σε αλλοτινές εποχές επιχειρήσεις καθώς τα οικονομικά αποθέματα στέρεψαν, ενώ η οικονομική κρίση συνεχίζεται.

Αρκετοί από αυτούς που είναι πλησίον της συνταξιοδότησης αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα προκειμένου να συμπληρώσουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων καθώς έχουν συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα, ενώ η ανεργία καλπάζει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου