ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκινά αύριο στο Βόλο το 4ο πανελλήνιο συνέδριο Πολεοδομίας

ξεκινά-αύριο-στο-βόλο-το-4ο-πανελλήνιο-σ-312317

Ολα έτοιμα για τη διεξαγωγή του, δήλωσαν οι διοργανωτές

Με 400 συμμετοχές εισηγητών και ακροατών ξεκινά αύριο, Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015 στο Βόλο το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, το οποίο φαίνεται ότι έμεινε ανεπηρέαστο από την οικονομική κρίση.

Η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου σε συνέντευξη Τύπου χθες ενημέρωσε ότι είναι όλα έτοιμα για τη διεξαγωγή του συνεδρίου, το οποίο θα φιλοξενήσει διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και θα παρουσιάσει 270 εισηγήσεις με θέματα το σχεδιασμό του χώρου, θέματα γης υπό το πρίσμα της κρίσης, τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό και την προστασία φυσικού περιβάλλοντος, το βιοκλιματικό σχεδιασμό – ΑΠΕ κ.α.

Το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, διεξάγεται από το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΜΧΠΠΑ), της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στις εγκαταστάσεις του Τμήματος στο Βόλο, από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2015.

Ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Παντελής Σκάγιαννης, είπε ότι το συνέδριο ξεκίνησε για νέους ερευνητές που δεν είχαν πεδίο άμεσης επιστημονικής έκφρασης και εξελίχθηκε σε θεσμό καθώς είχε μεγάλη ανταπόκριση με πανελλαδική εμβέλεια.

Η πρόεδρος του Τμήματος Ολγα Χριστοπούλου, είπε ότι η διοργάνωση απευθύνεται σε μέλη της επιστημονικής κοινότητας, ακαδημαϊκούς και ερευνητές, στελέχη της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους, καθώς και φοιτητές. Τόνισε ότι είναι το σήμα κατατεθέν για το Τμήμα, το οποίο μέσα στο 2015 έχει ήδη διοργανώσει τρία διεθνή συνέδρια.

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής καθηγητής, Αλέξιος Δέφνερ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το συνέδριο έχει την τιμή να φιλοξενήσει τους διακεκριμένους ακαδημαϊκούς ως κεντρικούς ομιλητές: Μάριος Καμχής, Νίκος Καραδημητρίου, Γιάννης Πυργιώτης και Αφροδίτη Νικολαϊδου. Οι ομιλίες τους θα καλύψουν τα ευρύτερα πεδία των θεματικών ενοτήτων που παρουσιάζονται στο συνέδριο.

Επιπλέον, ενημέρωσε ότι θα παρουσιαστούν εισηγήσεις που καλύπτουν θέματα όπως: θεσμικό πλαίσιο, σχεδιασμός του χώρου και θέματα γης υπό το πρίσμα της κρίσης, περιβαλλοντικός σχεδιασμός και προστασία φυσικού περιβάλλοντος, βιοκλιματικός σχεδιασμός – ΑΠΕ, μεταφορές και βιώσιμη κινητικότητα, στεγαστικά προβλήματα, διαχείριση ακινήτων, καινοτομία και επιχειρηματικότητα, γεωπληροφορική, αστική αναγέννηση-αναπλάσεις, χρήσεις γης, δημιουργικές πόλεις, ποιότητα ζωής, πληθυσμιακές μεταβολές, κοινωνικές προσεγγίσεις, πληθυσμιακές μεταβολές, τουρισμός και πολιτισμός, μάρκετινγκ και branding τόπου, θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, διαχείριση παράκτιου χώρου, χωρικός σχεδιασμός και νερό, δημόσιοι χώροι-χώροι πρασίνου, αστικό τοπίο – αρχ/κή τοπίου, αρχ/ική κληρονομιά, χωρική ανάπτυξη και ανθρώπινο δυναμικό, συμμετοχικός σχεδιασμός κ.ά.

«Στην τρέχουσα συγκυρία, κατά την οποία οι ελληνικές πόλεις και περιφέρειες καλούνται να προσαρμοστούν σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, ο χωρικός σχεδιασμός έρχεται αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις, και ειδικότερα με την επιδίωξη της βιώσιμης τοπικής και εθνικής ανάπτυξης» είπε ο ίδιος.

Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, σκοπός του φετινού 4ουσυνεδρίου είναι να θέσει στο επίκεντρο του επιστημονικού διαλόγου μία πολυμορφία θεμάτων που σχετίζονται με το χωρικό σχεδιασμό και τη χωρική ανάπτυξη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καλύπτοντας τα επιμέρους αντικείμενα των επιστημών της πολεοδομίας, της χωροταξίας, της αστικής και περιφερειακής ανάπτυξης, καθώς και του περιβάλλοντος.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ειδικές συνεδρίες νέων επιστημόνων, φοιτητικό διαγωνισμό ταινιών ντοκιμαντέρ με τίτλο Οπτικοακουστικές αναπαραστάσεις της πόλης, διαγωνισμό poster(όλα τα παραπάνω με βραβεία), καθώς και ειδική εκδήλωση για τις προπτυχιακές διπλωματικές του ΤΜΧΠΠΑ.

Το συνέδριο θα ξεκινήσει αύριο Πέμπτη στις 6 το απόγευμα με χαιρετισμούς και την τελετή αναγόρευσης του Γιάννη Πυργιώτη σε Επίτιμο Διδάκτορα.

Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στη διεύθυνση http://conferenceprd4.prd.uth.gr/, καθώς και στα τηλέφωνα 2421074494 (Εύα Ψαθά) και 2421074436 (Δώρα Παπαθεοχάρη). Επιπλέον, μπορούν να στείλουν e-mail στη διεύθυνση [email protected].

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου