ΤΟΠΙΚΑ

Ακινητοποιούν τα σκάφη τους λόγω του φόρου πολυτελούς διαβίωσης

ακινητοποιούν-τα-σκάφη-τους-λόγω-του-φ-318957

Απογοήτευση για τη φορολογία σκαφών άνω των 5 μέτρων

Σε …ακινησία οδήγησε τα σκάφη η ένταξη στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης αυτών που είναι άνω των πέντε μέτρων σύμφωνα με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούλιο του 2015.

Τους τελευταίους μήνες ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες σκαφών απευθύνονται στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου και καταθέτουν τις άδειες εκτέλεσης πλόων τους, το έγγραφο εθνικότητας (εκείνοι που έχουν μεγαλύτερα σκάφη) και το πρωτόκολλο γενικής επιθεώρησης με στόχο να απαλλαγούν από τη βαριά φορολογία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου τον Ιανουάριο υποβλήθηκαν 18 δηλώσεις, το Φεβρουάριο επτά δηλώσεις, το Μάρτιο πέντε δηλώσεις, τον Απρίλιο δεκαέξι δηλώσεις, το Μάιο δεκαπέντε δηλώσεις, τον Ιούνιο 27 δηλώσεις, τον Ιούλιο 53 δηλώσεις και τον Αύγουστο 71 δηλώσεις.

Συνολικά το πρώτο οκτάμηνο του 2015, 212 ιδιοκτήτες σκαφών απευθύνθηκαν το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, ενώ το αντίστοιχο οχτάμηνο του 2014, 146 και του 2013, 119.

Να επισημανθεί ότι κάποιες από τις δηλώσεις μπορεί να αφορούν τον ίδιο κάτοχο, καθώς οι ιδιοκτήτες σκαφών μπορούν να παίρνουν πίσω τις άδειες εκτέλεσης πλόων για κάποιο διάστημα και να τις καταθέτουν εκ νέου στο Λιμεναρχείο, δηλώνοντας ακινησία.

Από την πρώτη στιγμή η ανακοίνωση αύξησης του πολυτελούς φόρου στο 13% «σήκωσε» μεγάλες αντιδράσεις καθώς η δυσβάσταχτη φορολογία έχει αναδρομική ισχύ και για το 2014.

Ιδιοκτήτες μικρών σκαφών χαρακτήριζαν το νόμο αντισυνταγματικό και προειδοποιούσαν με προσφυγές στα Δικαστήρια. Για τα ανοιχτά σκάφη έως πέντε μέτρα το τεκμήριο διαβίωσης είναι 4.000 ευρώ και για κάθε μέτρο επιπλέον αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ. Οι ρυθμίσεις προβλέπουν έκπτωση ύψους 15% στο τεκμήριο εάν έχει παρέλθει 5ετία στην αντικειμενική αξία και ύψους 30% αν έχει παρέλθει 10ετία.

Για τα κλειστά σκάφη με χώρους συνδιαίτησης ο φόρος ξεκινάει από τα 7 μέτρα με τεκμήριο 12.000 ευρώ και για κάθε μέτρο επιπλέον το τεκμήριο αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ. Ισχύουν οι ίδιες εκπτώσεις.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Πολυεστερικών και Αλλων Σκαφών, Παρελκόμενων, Εξαρτημάτων, Εμπόρων και Υπηρεσιών προειδοποιούσε με καταστροφή του κλάδου.

«Η εφαρμογή του μέτρου θα έχει δραματικές συνέπειες στις ελληνικές επιχειρήσεις / μεταποιητικές μονάδες κατασκευής λέμβων, φουσκωτών και πολυεστερικών μικρών σκαφών και εξαρτημάτων αυτών, εμπόρων και παροχέων υπηρεσιών, σ’ ένα κλάδο που το 2007 απασχολούσε 100.000 άτομα, του οποίου τα ελληνικής παραγωγής / κατασκευής μικρά σκάφη ολικού μήκους μέχρι 10 μέτρα αντιπροσωπεύουν το 75% του συνόλου των κατ’ έτος εγγραφόμενων στα οικεία βιβλία των λιμενικών αρχών, και είχε εξόχως σημαντική συμμετοχή στην αλματώδη ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου