ΤΟΠΙΚΑ

Αντιδράσεις λογιστών κατά του Γ.Ε.ΜΗ. για το αποδεικτικό των δηλώσεων

αντιδράσεις-λογιστών-κατά-του-γ-ε-μη-γι-320348

Ζητούν άμεση κατάργηση του εισπρακτικού και γραφειοκρατικού μέτρου

Αμεση κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής του αποδεικτικού υποβολής φορολογικών δηλώσεων στο Γ.Ε.ΜΗ. ζητά από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών ο Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας.

Με επιστολή τους οι λογιστές – οικονομολόγοι κάνουν λόγο για ένα καθαρά εισπρακτικό μέτρο που επιβλήθηκε με την εφαρμογή κοινής υπουργικής απόφασης, με απίστευτο οικονομικό και γραφειοκρατικό κόστος για τις επιχειρήσεις και γι’ αυτό αντιπροτείνει να δημιουργηθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ένα επεξεργάσιμο αρχείο που θα περιέχει ανά γραμμή: Τον ΑΦΜ των φυσικών ή νομικών προσώπων και την ένδειξη ΝΑΙ ή ΟΧΙ.

Αυτό το αρχείο, επισημαίνουν, μπορούν να το επεξεργαστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γ.Ε.ΜΗ. και να ενημερώσουν τις μερίδες των φορολογουμένων που τηρούν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΟΛ Μαγνησίας επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να κατανοήσει το λόγο για τον οποίο χρειάζεται το Γ.Ε.ΜΗ. να έχει στο αρχείο του το αποδεικτικό υποβολής της φορολογικής δήλωσης, ενώ επισημαίνει ότι σε περίπτωση που όντως το χρειάζεται τότε ας βρεθεί ο τρόπος να το αντλήσει από το Taxis.

«Θεωρούμε ότι κάθε άλλη ενέργεια αποβλέπει μόνο σε εισπρακτικές πρακτικές και υποβάλλει σε απίστευτη γραφειοκρατική διαδικασία τις επιχειρήσεις και τα λογιστήριά τους και μάλιστα με μη ανταποδοτικό κόστος.

Πρέπει κάποτε οι εκάστοτε υπηρεσίες που δημιουργούνται προς όφελοςτων επιχειρήσεων να αντιληφθούν ότι με τέτοιου είδους πρακτικές το μόνο που δεν ενισχύεται είναι η επιχειρηματικότητα. Τα μόνα που ενισχύονται είναι η γραφειοκρατία και το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Σε τέτοιο περιβάλλον δεν δημιουργούνται συνθήκες ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και μέσω αυτής μείωση της ανεργίας αλλά συνθήκες αποστροφής προς την επιλογή της χώρας μας σαν τόπο εγκατάστασης επιχειρήσεων, συρρίκνωση της επιχειρηματικότητας και γιγάντωση της ανεργίας.

Στο όνομα της οικονομικής ανάπτυξης, της κατάργησης της γραφειοκρατίας και της προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα μας, οι επιχειρηματίες καλούνται να πληρώσουν για να υποβάλλουν ένα έγγραφο ξανά σε δημόσια υπηρεσία, που έχουν ήδη υποβάλλει σε μια άλλη δημόσια υπηρεσία.

Πρέπει κάποτε εσείς που νομοθετείτε να λάβετε υπόψη σας έννοιες, όπως κόστος εργατοώρας, κόστος πολύ συχνής ανανέωσης μηχανογραφικών συστημάτων, δημιουργία άγχους και αβεβαιότητας λόγω συχνότατων αλλαγών και να μην νομοθετείτε χωρίς αυτές τις τόσο σημαντικές παραμέτρους» προσθέτει μεταξύ άλλων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου