ΤΟΠΙΚΑ

Επαναπροσδιορίζονται 942 υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών

επαναπροσδιορίζονται-942-υποθέσεις-υπε-329683

Στο Ειρηνοδικείο Βόλου για να εκδικαστούν την 3ετία 2015 – 2018

Εννιακόσιες σαράντα δύο υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών θα επαναπροσδιοριστούν για συζήτηση από το Ειρηνοδικείο Βόλου. Πρόκειται για τις υποθέσεις αυτές που έχουν προσδιοριστεί για να συζητηθούν μετά το 2018 και μέχρι το 2023 μετά την έκδοση της με αριθμό 7534 Κοινής Υπουργικής Απόφασης μετά τη δημοσίευση του Νόμου 4336/2015 για τα υπερχρεωμένα.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ειρηνοδικείο Βόλου, οι εν λόγω υποθέσεις θα προσδιοριστούν για συζήτηση εντός της 3ετίας 2015 – 2018 με μέριμνα των δικηγόρων διαφορετικά αυτεπαγγέλτως από τη Γραμματεία του Ειρηνοδικείου Βόλου.

Η υποβολή των αιτήσεων για επαναπροσδιορισμό μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2015. Οι υποθέσεις θα εκδικαστούν στην Εκούσια Διαδικασία του Ειρηνοδικείου Βόλου μετά από ανακοίνωση της νέας ημερομηνίας της δίκης στον πίνακα ανακοινώσεων στον πρώτο όροφο των Δικαστηρίων.

Γνωστοποιήθηκε η ΚΥΑ

Παρελήφθη από το Ειρηνοδικείο Βόλου η επίμαχη κοινή υπουργική απόφαση από την προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Αρβανίτη.

Σύμφωνα με αυτή, προβλέπεται η λειτουργία ειδικών Τμημάτων στα Ειρηνοδικεία της χώρας για την εκδίκαση των υπερχρεωμένων, καθώς η παρατεταμένη κατά χρόνο και επεκτεινόμενο σε ολοένα και μεγαλύτερες ομάδες του πληθυσμού της χώρας οικονομική κρίση, οδήγησε και οδηγεί αυξανόμενο κατ’ έτος αριθμό πολιτών στην αναζήτηση δικαστικής προστασίας κατ’ εφαρμογή του Νόμου Κατσέλη.

Για την ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων στο Ειρηνοδικείο Βόλου προβλέπεται η στελέχωση του Τμήματος για τις επίμαχες υποθέσεις από δύο γραμματείς, ένα υπάλληλο γνώση Η/Υ και δύο Ειρηνοδίκες. Η εκδίκαση των υποθέσεων εξετάζεται να γίνεται σε δύο ή και τρεις αν χρειαστεί δικασίμους από μία κάθε εβδομάδα που γίνεται σήμερα.

Πάντως, η πρόσληψη των Ειρηνοδικών ο Νόμος λέει θα γίνει με βάση τον τρέχον διαγωνισμό, ο οποίος όμως πάγωσε, ενώ δεν ολοκληρώθηκαν οι προφορικές εξετάσεις.

Τα επίμαχα άρθρα

Η διάταξη εισάγεται με δεδομένο ότι εκκρεμούν περί τις 130.000 αιτήσεις και είναι αναγκαίο να επανεξεταστεί η συνδρομή των τυπικών προϋποθέσεων υποβολής της αίτησης.

Συγκεκριμένα με την παρ. 4 του άρθρου 2 οι οφειλέτες που έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του Ν. 3869/2010 και των οποίων η υπόθεσή τους έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί πέραν μίας τριετίας από το χρόνο έναρξης ισχύος του νόμου 4365/2015 να υποβάλουν εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη ισχύος αίτηση για επαναπροσδιορισμό της συζήτησης της υπόθεσή τους σε συντομότερη δικάσιμο.

Εάν δεν υποβληθεί αίτηση εντός του προβλεπόμενου διαστήματος, οι δικάσιμοι επαναπροσδιορίζονται αυτεπαγγέλτως σε συντομότερη δικάσιμο εντός τριετίας. Οι παραπάνω προσδιορισμοί δικασίμων γίνονται ατελώς για τον αιτούντα.

Η επίμαχη διάταξη γίνεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πλήθος των υποθέσεων που εκκρεμούν, καθώς η σύσταση νέων Τμημάτων στα Ειρηνοδικεία και οι προσλήψεις νέων ειρηνοδικών καθιστούν εφικτό τον ορισμό σύντομης δικασίμου για όλες τις υποθέσεις, η συζήτηση των οποίων έχει αρχικά προσδιοριστεί πέραν της τριετίας, επί της ουσίας πέραν το 2018.

Τα δικαιολογητικά υπαγωγής

Σύμφωνα με το Νόμο 3869/2010 τα δικαιολογητικά για τον επαναπροσδιορισμό είναι τα εξής: 1) Αντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας 2) Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης 3) Εκκαθαριστικά σημειώματα των τελευταίων οικονομικών ετών 4) Πρόσφατο Ε9 5) Τυχόν καταστάσεις μισθοδοσίας ή εκκαθαριστικούς λογαριασμούς συντάξεων ή βεβαίωση ανεργίας του ΟΑΕΔ. 6) Τυχόν αντίγραφα αδειών κυκλοφορίας τροχοφόρων 7) Βεβαιώσεις οφειλών των πιστωτών 8) Αντίγραφα των δανειακών συμβάσεων 9) Καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων 10) Τίτλους ιδιοκτησίας των ακινήτων της περιουσίας του οφειλέτη 11) Αντίγραφα ποινικού μητρώου γενικής χρήσης (κατ’ άρθρο 575 ΚΠΔ) από το οποίο να προκύπτει η μη καταδίκη του αιτούντος για οικονομικό ή φορολογικό αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος 12) Σε περίπτωση προηγούμενης άσκησης εμπορικής δραστηριότητας, βεβαίωση διακοπής εργασιών στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. (προκειμένου να διαπιστώνεται η έλλειψη πτωχευτικής ικανότητας του αιτούντος) 13) Υπεύθυνη δήλωση για πληρότητα και ορθότητα καταστάσεων περιουσίας και μεταβιβάσεων 14) Φύλλο υπολογισμού αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας του οφειλέτη 15) Λοιπά έγγραφα κατά την κρίση του οφειλέτη 16)Σε περίπτωση έγγαμου αιτούντος τα παραπάνω έγγραφα προσκομίζονται και για τον/την σύζυγο, όπως επίσης και σε περίπτωση ανήλικων τέκνων με περιουσία.

Διαγραφές οφειλών

Να επισημανθεί ότι στην ίδια υπουργική απόφαση που παραλήφθηκε από το Ειρηνοδικείο Βόλου γίνεται ενημέρωση και για την διαδικασία για την ταχεία διευθέτηση μικροοφειλών.

Σύμφωνα με αυτή, οι προϋποθέσεις που ορίζονται είναι το σύνολο των οφειλών να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ, το εισόδημα του αιτούντος να είναι μηδενικό, ακίνητη περιουσία να μην υπάρχει, ακίνητα περιουσιακά στοιχεία να μην έχουν μεταβιβαστεί ή εκποιηθεί τον τελευταίο χρόνο, η λοιπή περιουσία να μην υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Οταν συντρέχουν οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις, τότε προβλέπεται: Αμεση διαγραφή οφειλών, περίοδος επιτήρησης 18 μηνών κατά την οποία εάν υπάρξει μεταβολή της περιουσιακής τους κατάστασης οφείλουν να ενημερώνουν τους πιστωτές και το δικαστήριο. Σε περίπτωση μεταβολής της περιουσιακής κατάστασης, οι οφειλέτες νομιμοποιούνται να ζητήσουν μεταρρύθμιση της δικαστικής απόφασης. Τυχόν απόκρυψη περιουσιακής μεταβολής από τον οφειλέτη επιφέρει κατά την περίοδο επιτήρησης άρση διαγραφής της οφειλής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου