ΤΟΠΙΚΑ

Το μπαλάκι στη νέα κυβέρνηση για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

το-μπαλάκι-στη-νέα-κυβέρνηση-για-το-φπα-332413

Δίμηνη παράταση στην εφαρμογή έδωσε η ΓΓΔΕ

Από την κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου κρίνεται η εφαρμογή της επιβολής του ΦΠΑ ύψους 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, μετά την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να παρατείνει την εφαρμογή μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2015.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Μαγνησίας, Νίκος Μπουρμπούλιας, είπε ότι η επίμαχη απόφαση που εκδόθηκε προχθές προβλέπει «τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία για την επιβολή του Φ.Π.Α., για πράξεις που πραγματοποιούνται από 20.7.2015 έως και 16.10.2015 από υποκείμενους που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης β’ της παραγράφου 1 της «ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ Δ2» της «ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ Δ» του άρθρου 2 του Ν. 4336/2015 (εννοεί την παροχή υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης), εκδίδονται μέχρι και 23.10.2015.

Οι σχετικές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ θα υποβληθούν και ο φόρος θα αποδοθεί έως 30-11-2015 χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις».

Στο διάστημα αυτό, εξήγησε ο ίδιος, τα φροντιστήρια μπορούν να συνεχίσουν να εκδίδουν τις αποδείξεις τους όπως και στο παρελθόν και θα κριθεί από τη νέα κυβέρνηση αν θα αποδώσουν ή όχι το ΦΠΑ αποδείξεων που εξέδωσαν μετά την 20η Ιουλίου 2015.

Υπενθυμίζεται ότι από την επιβολή του ΦΠΑ έχουν εξαιρεθεί τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα όταν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις του επίμαχου Νόμου.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Μαγνησίας, Αλέκος Κεχαγιάς, που ρωτήθηκε επίσης, είπε ότι η εν λόγω παράταση που είναι διοικητικού χαρακτήρα αφήνει την εφαρμογή του Νόμου 2859 για το ΦΠΑ ανοιχτή για την επόμενη κυβέρνηση.

Στο διάστημα που μεσολαβεί, εξήγησε, μετά τις 16 Οκτωβρίου τα όποια λάθη έγιναν λόγω σύγχυσης μπορούν να διορθωθούν. «Αφήνουν το θέμα ανοιχτό για την επόμενη κυβέρνηση. Παράθυρο ανοιχτό αφήνουν ωστόσο και για την επιβολή ΦΠΑ για τα ιδιαίτερα μαθήματα αν τελικά εφαρμοστεί ο Νόμος.

Μεταξύ των παραγράφων των άρθρων 22 του Νόμου για το ΦΠΑ ΙΑ και ΙΒ υπάρχει μία αντίφαση. Η πρώτη βάζει το ΦΠΑ σε όλη την ιδιωτική εκπαίδευση. Η δεύτερη επισημαίνει ότι δεν περιλαμβάνονται τα ιδιαίτερα μαθήματα.

Επειδή υπάρχει η γενικευμένη εφαρμογή από τη ΙΑ πρέπει το υπουργείο να πάρει θέση κατά πόσο συμπαρασύρονται τα ιδιαίτερα μαθήματα» κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου