ΤΟΠΙΚΑ

Συνεχίζεται το μαρτύριο των φορολογικών δηλώσεων για επιχειρήσεις και φοροτεχνικούς

συνεχίζεται-το-μαρτύριο-των-φορολογι-334481

Νέα ταλαιπωρία και μάλιστα με κόστος 10 ευρώ περιμένει τις φορολογούμενες εταιρείες

Μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στο Taxis με τα γνωστά προβλήματα που δημιουργήθηκαν και τις αναγκαίες παρατάσεις, οι επιχειρήσεις καλούνται τώρα εντός χρονικού διαστήματος δύο μηνών από την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος να υποβάλλουν στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο και το αποδεικτικό τους!

Η νέα υποχρέωση, καθώς οι σχετικές διατάξεις του υπουργείου Ανάπτυξης ψηφίστηκαν το 2014 και εφαρμόζεται φέτος για πρώτη φορά, αφορά σε όλες τις εταιρείες που δεν είναι κεφαλουχικές, οι οποίες μάλιστα καλούνται να πληρώσουν οι μεν ατομικές 40 ευρώ και οι δε προσωπικές εταιρείες 90 ευρώ, ποσά που αφορούν τις ετήσιες συνδρομές και το κόστος της υπηρεσίας (10 ευρώ).

Το γεγονός προκαλεί τη διάχυτη αντίδραση του φοροτεχνικού κόσμου. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Μαγνησίας, Νίκος Μπουρμπούλιας, είπε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου θα παρέμβει στην κεντρική Υπηρεσία του Γ.Ε.ΜΗ., ώστε η εν λόγω διαδικασία να διεκπεραιωθεί από το Taxis που έχει όλα τα στοιχεία και μπορεί να τα διαβιβάσει ηλεκτρονικά στο Γ.Ε.ΜΗ.

«Είναι αδιανόητο εν έτι 2015 μία υπηρεσία να ζητάει από τον επιχειρηματία να ενημερώσει για τη φορολογία εισοδήματός του τη στιγμή που άλλη υπηρεσία έχει στη διάθεσή της τα ζητηθέντα στοιχεία» είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις, πρόσθεσε ο ίδιος, έχουν μία σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις να καλύψουν και δεν μπορούν να επιβαρύνονται με νέα έξοδα.

Ο κόσμος των φοροτεχνικών είναι αγανακτισμένος. Η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ολοκληρώθηκε μόλις στις 31 Αυγούστου και νέα ταλαιπωρία και μάλιστα με επιπλέον κόστος επιβαρύνει τους φορολογούμενους.

«Εμείς σαν Σύλλογος θα διαμαρτυρηθούμε. Αντιδράσεις για το θέμα υπάρχουν και στην Αθήνα. Το Taxis είναι υποχρεωμένο να ενημερώσει ηλεκτρονικά το Γ.Ε.ΜΗ. για τα φορολογικά στοιχεία που θέλει» είπε ο ίδιος.

Το Γ.Ε.ΜΗ. έχει ηλεκτρονική εφαρμογή για τη διαδικασία αυτή. Σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες που δίνει η επίμαχη αίτηση υποβάλλεται υποχρεωτικά από όλες τις εταιρίες υπόχρεες ΓΕΜΗ που δεν είναι κεφαλαιουχικές, δηλαδή από όλους εκτός από ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ και πιο συγκεκριμένα για ΟΕ, ΕΕ, ΣυνΠΕ, ΑΤΟΜΙΚΕΣ, Αστικές Εταιρίες, Κοινοπραξίες.

Η αίτηση απαιτεί προς συμπλήρωση τον αριθμό του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής δήλωσης που εκδίδει το σύστημα του Taxis μετά την οριστική υποβολή αυτής.

Στην αίτηση αυτή, ενημερώνει το Γ.Ε.ΜΗ. δίνεται η δυνατότητα στην επιχείρηση να επικαιροποιήσει τα στοιχεία επικοινωνίας της στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου