ΑΛΜΥΡΟΣ

Σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων από τη δημοτική αρχή Αλμυρού

σχέδιο-διαχείρισης-απορριμμάτων-από-336234

Θα συζητηθεί σήμερα στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης

Διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή με συνεχείς και αδιάκοπες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών επιλέγει το τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων του δήμου Αλμυρού, το οποίο θα συζητηθεί σήμερα, Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου Αλμυρού, η οποία θα συνεδριάσει στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Στόχος του Δήμου Αλμυρού είναι μέχρι το 2020 να αυξήσει στο 25% το ποσοστό συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και να μειώσει κατά 40% την αρχική μάζα των αστικών αποβλήτων. Από προσέγγιση με βάση την εθνική βιβλιογραφία, προκύπτει ότι το 0,66% των απορριμμάτων του δήμου είναι ογκώδη, το 92,65% σύμμεικτα, το 6,62% πράσινα που εκτρέπονται και κομποστοποιούνται και το 0,07% αφορούν σε ηλεκτρικές συσκευές, λαμπτήρες, ηλεκτρολογικό υλικό. Η συνολική ετήσια παραγόμενη ποσότητα το 2014 ήταν 6.953, 75 τόνοι.

Το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού Πληροφορικής, Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής μετά από τρεις συναντήσεις της ομάδας έργου και την εκπόνηση έρευνας με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου.

Αποσκοπεί σε μείωση του αρχικού όγκου των αποβλήτων με δράσεις κομποστοποίησης. Λόγω της ετήσιας παραγόμενης ποσότητας αποβλήτων στο Δήμο κρίνει μη βιώσιμη τη δημιουργία αποκεντρωμένης μονάδας μηχανικής διαλογής. Η εξυπηρέτηση της τελικής απόθεσης του υπολείμματος των παραγόμενων αστικών αποβλήτων επιλέγει να συνεχίζει να γίνεται από το ΧΥΤΑ Βόλου.

Συγκεκριμένα, η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος διαλογής στην πηγή, σύμφωνα με το σχέδιο, θα μοιράσει δύο κάδους χωρητικότητας 50lt ανά νοικοκυριό σε τρεις τοπικές κοινότητες. Στον πράσινο κάδο θα συγκεντρώνονται τα σύμμεικτα απορρίμματα του νοικοκυριού τα οποία θα αποκομίζονται δύο φορές την εβδομάδα. Στον μπλε κάδο θα συγκεντρώνονται τα ανακυκλώσιμα υλικά που θα αποκομίζονται από τα οχήματα του δήμου μία φορά την εβδομάδα.

Επόμενο στάδιο αποτελεί η παροχή κάδων κομποστοποίησης κατ’ οίκον όπου αναμένεται μία επιπλέον μείωση του τελικού όγκου των απορριμμάτων κατά 40%.

Συνολικά θα εγκατασταθούν και θα λειτουργήσουν τέσσερα πράσινα σημεία δύο στη Δ. Ε. Αλμυρού, ένα στη Δημοτική Ενότητα Σούρπης κι ένα στη Δημοτική Ενότητα Πτελεού στα οποία θα συλλέγεται σε χωριστικούς κάδους γυαλί, χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, λευκοσίδηρος. Επιπλέον θα υπάρχουν κάδοι φορητών ηλεκτρονικών στηλών, λαμπτήρων- φωτιστικών ειδών, ηλεκτρονικού εξοπλισμού και παιχνιδιών εξοπλισμού ψυχαγωγίας μεγάλων και μικρών οικιακών συσκευών και συσκευών αυτόματης διανομής καταναλωτικών ειδών και οργάνων παρακολούθησης κι ελέγχου, καθώς και κάδοι συλλογής ρούχων – υφασμάτων και για ογκώδη αντικείμενα.

Το τοπικό σχέδιο διαχείρισης αστικών αποβλήτων αποτυπώνει τις δράσεις συλλογικών ή ατομικών συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης που αναπτύχθηκαν από το 2009, καταγράφει την υφιστάμενη κατάσταση του ανθρώπινου δυναμικού και του στόλου του Δήμου.

Να επισημανθεί ότι από το 2009 ο δήμος Αλμυρού έχει χωροθετήσει ένα κεντρικό σύστημα κάδων συλλογών των σύμμεικτων αστικών αποβλήτων και επίσης δίκτυο συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών. Από τις θέσεις αυτές διέρχονται τα απορριμματοφόρα οχήματα δύο φορές την εβδομάδα κι αποκομίζουν τους κάδους συλλογής των σύμμεικτων ενώ των ανακυκλώσιμων μία φορά την εβδομάδα. Η απόθεση γίνεται στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του δήμου Αλμυρού στη θέση «Κέγκυρο» σε απόσταση 9 km περίπου από το κέντρο της πόλης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου