ΤΟΠΙΚΑ

Επισπεύδεται η συζήτηση των αιτήσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

επισπεύδεται-η-συζήτηση-των-αιτήσεων-357879

Εως το 2023 φτάνει ο σημερινός προσδιορισμός των υποθέσεων στο Ειρηνοδικείο

Επαναπροσδιορίζονται για συζήτηση μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου όλες οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στο Ειρηνοδικείο Βόλου για υπαγωγή στο Ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Οι αιτούντες πρέπει να σπεύσουν έγκαιρα να προσκομίσουν στο δικηγόρο τους τα επιπλέον δικαιολογητικά – έγγραφα που προβλέπει η τροποποίηση της υπ’ αριθμό Ζ1 -1398 κοινής υπουργικής απόφασης, διαφορετικά οι αιτήσεις τους κινδυνεύουν να θεωρηθούν άκυρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από δικηγορικούς κύκλους, στόχος της κοινή υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό πιστοποιητικών, δηλώσεων, καταστάσεων και σχεδίων διευθέτησης οφειλών που προβλέπονται από την παρ. 7 του άρθρου 4 του Ν. 3869/2010 είναι να επισπευστεί η συζήτηση των αιτήσεων, ο προσδιορισμός των οποίων μέχρι σήμερα φτάνει στο Ειρηνοδικείο Βόλου έως το 2023.

Μάλιστα, για το σκοπό αυτό πρόκειται να επιφορτισθούν με το εν λόγω έργο δύο Ειρηνοδίκες από ένας που ήταν προκειμένου να γίνεται η συζήτηση διπλάσιων αιτήσεων από το 2016 και μετά. Σύμφωνα με τις ίδιες τις πληροφορίες, η επίσπευση αποδίδεται στη διαμαρτυρία Τραπεζών, καθώς η ρύθμιση των οφειλών με την πληρωμή του 10% της ενήμερης δόσης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης διαρκεί για σημαντικό χρονικό διάστημα λόγω του μεγάλου όγκου των αιτήσεων.

Εξάλλου, η Ενωση Καταναλωτών Βόλου καλεί όλους όσοι βρίσκονται σε διαδικασία αίτησης υπαγωγής στο Ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να καταθέσουν επιπλέον έγγραφα – δικαιολογητικά στους νομικούς που έχουν αναλάβει την υπόθεσή τους. Η Ενωση Καταναλωτών Βόλου εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές να σπεύσουν να καταθέσουν τα επιπλέον δικαιολογητικά προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η αίτησή τους μπορεί να θεωρηθεί άκυρη.

Επικαλούμενη την κοινή υπουργική απόφαση ενημερώνει ότι τα δικαιολογητικά που θα καταθέτει ο αιτών στη Γραμματεία του Δικαστηρίου και θα συνοδεύουν την αίτησή του για την υπαγωγή στον Νόμο 3869/2010 έχουν ως ακολούθως:

α) αντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας

β) πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

γ) Ε1 των τελευταίων τριών (οικονομικών) ετών

δ) εκκαθαριστικά σημειώματα των τελευταίων τριών (οικονομικών) ετών

ε) πρόσφατο Ε9

στ) τυχόν καταστάσεις μισθοδοσίας ή εκκαθαριστικούς λογαριασμούς συντάξεων ή βεβαίωση ανεργίας του ΟΑΕΔ

ζ) τυχόν αντίγραφα αδειών κυκλοφορίας τροχοφόρων

η) βεβαιώσεις οφειλών των πιστωτών

θ) αντίγραφα των δανειακών συμβάσεων

ι) (τυχόν) καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων ια) τίτλους ιδιοκτησίας των ακινήτων της περιουσίας του οφειλέτη

ιβ) αντίγραφο ποινικού Μητρώου γενικής χρήσης (κατ’ άρθρο 575 ΚΠΔ) από το οποίο να προκύπτει η μη καταδίκη του αιτούντος για οικονομικό ή φορολογικό αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος

ιγ) σε περίπτωση προηγούμενης άσκησης εμπορικής δραστηριότητας, βεβαίωση διακοπής εργασιών από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. (προκειμένου να διαπιστώνεται η έλλειψη πτωχευτικής ικανότητας του αιτούντος).

ιδ) υπεύθυνη δήλωση για πληρότητα και ορθότητα καταστάσεων περιουσίας και μεταβιβάσεων ιε) Φύλλο υπολογισμού αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας του οφειλέτη

ιστ) λοιπά έγγραφα κατά την κρίση του οφειλέτη. Σε περίπτωση έγγαμου αιτούντος, τα παραπάνω έγγραφα προσκομίζονται και για τον/την σύζυγο, όπως επίσης και σε περίπτωση ανήλικων τέκνων με περιουσία.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου