ΤΟΠΙΚΑ

Παράταση δόθηκε, αλλά…

παράταση-δόθηκε-αλλά-359558

Με αργούς ρυθμούς τρέχουν οι φορολογικές, απογοήτευση κυριαρχεί στους φορολογούμενους

Στα ύψη θα εκτοξευτούν οι ανείσπρακτες οφειλές προς το Δημόσιο όταν βγει η πληρωμή της πρώτης δόσης της φορολογίας εισοδήματος. Στους φορολογούμενους υπάρχει διάχυτη απογοήτευση για τα οικονομικά, με αποτέλεσμα σε ένα μεγάλο βαθμό να μην ενδιαφέρονται για την υποβολή ή την παραλαβή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων. Τα νομικά πρόσωπα αντίστοιχα τρενάρουν τη διαδικασία καθώς, αν και έχουν έτοιμες τις φορολογικές δηλώσεις προς υποβολή, ωστόσο καθυστερούν για να συγκεντρώσουν τα χρήματα.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Μαγνησίας, Αλέκο Κεχαγιά, αν και απομένουν μερικές μέρες για την εκπνοή των προθεσμιών μετά την παράταση που δόθηκε, εντούτοις η διαδικασία κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα.

Τη Δευτέρα, είπε χαρακτηριστικά, υποβλήθηκαν 1.002 δηλώσεις στην Εφορία Βόλου, ενώ στις 23 Αυγούστου 306, στις 22 Αυγούστου 345, στις 21 Αυγούστου 1.062 και στις 20 Αυγούστου 811.

«Με τους ρυθμούς που συνεχίζεται η υποβολή η διαδικασία δεν προλαβαίνει να ολοκληρωθεί καθώς μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περί τις 63.500 δηλώσεις στην Εφορία Βόλου από σύνολο 70.000 – 73.000 φορολογουμένων.

Οι λογιστές – οικονομολόγοι εργάζονται νυχθημερόν για την έγκαιρη υποβολή όμως, δεν υπάρχει το αντίστοιχο ενδιαφέρον από τους ίδιους τους φορολογούμενους» είπε ο ίδιος.

Ο κ. Κεχαγιάς εξήγησε ότι κάποιοι αρνούνται να υποβάλουν δήλωση. «Υπάρχει απογοήτευση και έλλειψη χρημάτων για την πληρωμή. Αλλοι κάνουν τη δήλωση αλλά δεν ενδιαφέρονται να περάσουν από το λογιστή να πάρουν το εκκαθαριστικό σημείωμα» συμπλήρωσε.

Τα νομικά πρόσωπα

Σχετικά με τα νομικά πρόσωπα, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του ΣΟΛ είπε ότι η διαδικασία έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό και ότι η εκκρεμότητα που υπάρχει είναι γιατί τα ίδια τα νομικά πρόσωπα το επιλέγουν εξοικονομώντας χρόνο για να συγκεντρώσουν την πρώτη δόση του φόρου.

«Λόγω των καταστάσεων καθυστερούν την υποβολή της δήλωσης όσο περισσότερο μπορούν. Αν και έχουμε έτοιμες τις αιτήσεις τους στα λογιστικά γραφεία και περιμένουμε το τελικό «ΟΚ» για να τις προωθήσουμε στο Taxis» κατέληξε ο ίδιος.

Να επισημανθεί ότι με στόχο τη διευκόλυνση των πολιτών προχθές ανακοινώθηκε ότι παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου από 31 Αυγούστου που έληγε. Επίσης, παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα νομικά πρόσωπα έως τις 30 Αυγούστου από 28 Αυγούστου που έληγε. Για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβληθούν είτε από νομικά πρόσωπα είτε από φυσικά πρόσωπα στο χρονικό διάστημα από τις 30 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου δεν θα επιβληθούν πρόστιμα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου