ΤΟΠΙΚΑ

Τέλος στο μαρτύριο των ενεργειακών επιθεωρητών

τέλος-στο-μαρτύριο-των-ενεργειακών-επ-362840

Πλήρης πρόσβαση για τα ενεργειακά πιστοποιητικά – Στο πληροφοριακό σύστημα για να κινηθεί η κτηματαγορά

Με δίμηνη καθυστέρηση, δυσλειτουργίες στην έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών και προβλήματα στην κτηματαγορά το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειες έδωσε τελικά χθες λύση στο πρόβλημα παρατείνοντας την ισχύ των αδειών των ενεργειακών επιθεωρητών.

Στη Μαγνησία στις 30 Ιουνίου έληξε η ισχύς 398 αδειών με αποτέλεσμα μόνο ένας – δύο ενεργειακοί επιθεωρητές να εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο Αρχείο Επιθεωρητών Κτιρίων και το Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών επειδή το υπουργείο επέκτεινε έως την 31η Δεκεμβρίου την προθεσμία για υποχρέωση επιτυχούς συμμετοχής σε εξετάσεις για την απόκτηση της ιδιότητας του Ενεργειακού Επιθεωρητή.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα, ενημέρωσε ότι η παράταση αυτή δόθηκε, καθώς δημιουργήθηκε μεγάλη δυσλειτουργία στην έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών, ειδικά σήμερα που υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, καθώς έχουν ξεκινήσει οι ενοικιάσεις σπιτιών για φοιτητική στέγη και τα ενεργειακά πιστοποιητικά είναι απαραίτητα για τα μισθωτήρια συμβόλαια.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, πλήρης πρόσβαση χρήσης του πληροφοριακού συστήματος του Αρχείου Επιθεώρησης Κτιρίων και του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών δόθηκε στους Ενεργειακούς Επιθεωρητές, που στις 30 Ιουνίου 2015 είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης και μπορούσαν να εκδώσουν ΠΕΑ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το υπουργείο επισημαίνει ότι σε συνέχεια της προηγούμενης ανακοίνωσης του ΥΠΑΠΕΝ σύμφωνα με την οποία σε νομοθετική ρύθμιση που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «Βοσκήσιμες Γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις», παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου η προθεσμία για υποχρέωση επιτυχούς συμμετοχής σε εξετάσεις για την απόκτηση της ιδιότητας του Ενεργειακού Επιθεωρητή κατά τις διατάξεις του π.δ. 100/2010, ανακοινώνεται ότι λόγω της μη έγκαιρης ρύθμισης του ανωτέρω και για εύρυθμη λειτουργία της κτηματαγοράς δίδεται άμεσα πλήρης πρόσβαση χρήσης του πληροφοριακού συστήματος του Αρχείου Επιθεωρητών Κτιρίων και του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών (www.buildingcert.gr), ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η έκδοση των Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Στο δίμηνο διάστημα που μεσολάβησε προέκυψαν πολλά προβλήματα και μετά από διαμαρτυρίες το ΤΕΕ είχε αντιδράσει και ζητήσει παρέμβαση για την αντιμετώπιση του θέματος. Με έγγραφό της την Τρίτη, 14 Ιουλίου, προς τον τότε υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα, σημείωνε ότι εκκρεμούν εκατοντάδες δηλώσεις πολιτών του Νομού Μαγνησίας καθώς έληξε στις 30 Ιουνίου η ισχύς αδειών χιλιάδων προσωρινών ενεργειακών επιθεωρητών.

«Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο νομό, από τους 400 περίπου ενεργειακούς επιθεωρητές που υπήρχαν μέχρι τα τέλη Ιουνίου, μόνο δύο πλέον έχουν δικαίωμα να προβαίνουν σε ενεργειακές επιθεωρήσεις και μόνο ο ένας εξ αυτών είναι εν ενεργεία. Ο υπουργός είχε δηλώσει ότι οι άδειες θα ανανεώνονται ωστόσο αυτό δεν είχε συμβεί με αποτέλεσμα εκατοντάδες δηλώσεις που χρησιμοποιούνται από τους πολίτες σε αγοραπωλησίες ή ενοικιάσεις κατοικιών να μην μπορούν να ολοκληρωθούν. Θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να προβείτε σε παράταση των προσωρινών ενεργειακών επιθεωρητών προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση» κατέληγε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου